Hyppää sisältöön

Laskuvaatteet – Haglöfsiltä uusi naisten mallisto vapaalaskuun

Pohjoismaiden suurin outdoor-varusteiden valmistaja Haglöfs on lanseerannut Skade-nimellä kulkevan malliston, joka on suunniteltu yhteistyössä naisvapaalaskijoiden kanssa.

Mallistossa yhdistyvät tekniset huippumateriaalit, edistykselliset toiminnallisuudet ja hiotut yksityiskohdat raikkaan naiselliseen ulkonäköön ja hyvään istuvuuteen.

Ammattilaskijat mukana tuotekehityksessä

Vapaalasku kasvattaa suosiotaan ja houkuttaa kokeneiden laskijoiden lisäksi myös täysin uusia harrastajia. Myös väline- ja vaatevalmistajat ovat tiedostaneet hyvin lajin erityispiirteet ja -tarpeet.

Yhtenä Haglöfsin uuden Skade-malliston tuotekehittäjänä on toiminut suomalainen Jenni Kaipainen yhdessä ruotsalaisen Lotten Rappin ja norjalaisen Anne May Slinningin kanssa.

Jenni itse on erittäin innostunut lopputuloksesta sekä mahdollisuudesta olla mukana suunnittelemassa erityisesti vapaalaskusta kiinnostuneiden naisten tarpeisiin tarkoitettua mallistoa. Tuloksena syntyi tuotesarja, johon kuuluvat laskutakki, -housut sekä pidempi parka-takki.

Rinteiden ulkopuolella liikkuminen asettaa omat vaatimuksensa laskuvarusteille.

– Kun rinteessä vietetään pitkiä aikoja ja ollaan pitkälti oman lihasvoiman varassa, on vapaalaskijan varusteiden oltava tip top -kunnossa ja luotettavia. Mahdollisuus olla mukana laskuvaatteiden tuotekehityksessä on ollut ehdottomasti yksi elämäni hienoimpia asioita. Lopputuloksena syntyi tuotteet, jotka ovat todella hyvät ja joista voin olla aidosti ylpeä, tiivistää Jenni prosessia.

Ajatuksena toimivat tuotteet omaan käyttöön

Uuden tuotesarjan suunnittelu alkoi täysin puhtaalta pöydältä. Alkuun ilmaan heiteltiin ajatuksia hyvästä ja toimivasta lopputuotteesta.

– Ensin olimme yhteydessä sähköpostitse. Ideoimme, mikä olisi meidän mielestä hyvä ja toimiva ulkonäkö sekä millaisia toiminnallisia yksityiskohtia ja ominaisuuksia haluamme tuotteisiin mukaan. Yleensä naisten tuotteet tehdään miesten tuotteiden pohjalta, mutta nyt me tytöt päästiin suunnittelemaan vapaalaskijatytöille naisellista, mutta rentoa lookia. Suunnitteluun haimme inspiraatiota laajasti kaikesta ympärillä olevasta, kuten luonnosta ja katuvaatteista, mutta myös laskutrendeistä, kertoo Jenni suunnitteluprosessin alkuvaiheista.

Yhteistyö naisvapaalaskijoiden kesken sujui hyvin, pientä erimielisyyttä aiheutti ainoastaan tuotteiden toivottu värimaailma. Ensimmäisen ideoinnin jälkeen ajatukset ja suunnitelmat kirkastettiin yhteisessä tapaamisessa Tukholmassa. Ideoiden järkevyyden arvioinnissa auttoivat Haglöfsin omat asiantuntijat.

– Suunnittelijat toimivat meillä prosessissa järjen ääninä, selventäen käytännön toteutusmahdollisuuksia. Kantavana ajatuksena oli, millaisissa vaatteissa meillä itsellämme on hyvä olla, ja millaisia vaatteita kannamme ylpeydellä. Ideoidemme pohjalta vaatesuunnittelija piirsi sitten ensimmäiset luonnokset, jatkaa Jenni.

Käytännön testit varmistivat tuotteiden toimivuuden

Suunnitelmat konkretisoituivat ensimmäisiksi prototyypeiksi, joita päästiin kokeilemaan käytännön toimissa kesällä 2014.

Uutta Skade-mallistoa testattiin monipuolisesti eri olosuhteissa myös rinteiden ulkopuolella.

– Testasimme malliston prototyypit Norjan Strynissä, ja tämän jälkeen mallikappaleita vielä useissa eri olosuhteissa. Annoimme suunnittelijoille yksityiskohtaista palautetta
toiminnallisuuksista ja tuotteiden ominaisuuksista. Toimivat ja toimimattomat yksityiskohdat hahmottuivat sangen nopeasti, kun tuotteita pääsi testaamaan ja laskemaan eri olosuhteissa, muistelee Jenni.

Yhteistyötä Haglöfsin kanssa Jenni on tehnyt jo usean vuoden ajan. Alun perin hän päätyi Haglöfsin ”ystäväksi” kuultuaan, että yritys etsii suomalaista naisvapaalaskijaa talliinsa.

Vanhassa pohjoismaisesssa mytologiassa Skade tunnettiin vahvana vuorten, lumen ja hiihdon jumalattarena. Jenni on selvästi otettu saamastaan mahdollisuudesta olla mukana suunnittelemassa vapaalaskumallistoa nykyajan vahvoille ja itsenäisille naisille. Tuotteiden parhaaksi havaitsemansa puolet hän tiivistää oheisesti.

– Selkeälinjaisessa ja naisellisessa Skade-takissa pidän erityisesti erinomaisesta kauluksesta sekä pehmeästä ja hengittävästä materiaaliasta. Housuissa puolestaan parasta on mielestäni niiden erinomainen istuvuus. Rento ja aiempia malleja kapeampi leikkaus on todella hyvä, housut eivät kiristä mistään. Vyötärö on takaa korkeampi ja lisäksi housut pysyvät oikeasti jalassa vauhdikkaassakin menossa. Parka-takissa rakastan sen pituutta ja isoja taskuja. Lisäksi se on lämmin, koska meillä naisilla on monesti vilu, vaikka miehet samoissa olosuhteissa jo hikoilee. Se päällä minulla on aina todella hyvä olo mäessä, mielestäni uusi parka-mallinen takki on kaikin puolin onnistunut ja trendikäs veto!

Parhaiten vapaalaskuvaatteiden toimivuus selviää tositoimissa luonnollisessa ympäristössään.

> Tutustu Haglöfsin tulevan talven laskuvaatemallistoon yrityksen kotisivuilla

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Haglöfs / Harri Tarvainen, Jenni Kaipainen