Hyppää sisältöön

Näissä kohteissa voit yhdistää kaupunki- ja laskuloman – kuusi vinkkiä

Oletko suunnittelemassa kaupunkilomaa, mutta haluaisit poiketa reissun aikana myös rinteessä?

Lumipallo listasi kuusi varteenotettavaa, mutta hyvinkin erilaista tähän soveltuvaa kaupunkikohdetta kohtuullisen lentomatkan päässä.

1. Barcelona – Espanja

Barcelonan miellyttävä ilmasto ja yleinen ilmapiiri houkuttelee kaupunkiin suuria määriä suomalaisia. Suosio näkyy myös hyvissä yhteyksissä – suoria lentoja Helsingistä on päivittäin useampia.

Mikäli keho ja mieli alkaa ikävöimään kotimaasta tuttua viileämpää ilmaa, kannattaa suunnata kohti Pyrenneiden vuoristoa. Parinsadan kilometrin päässä Barcelonasta sijaitsee Andorran Grandvalira, jonka sanotaan olevan Euroopan hienoin keskus Alppien ulkopuolella. Keskuksen yli sadasta rinteestä löytyy kaikentasoiselle laskijalle jotain.

Hieman kauempana Barcelonasta sijaitsee Espanjan suurimpiin keskuksiin kuuluva Baqueira-Beret. Erityisen mielenkiintoisen kohteesta tekee se, että se on edelleen Alppien varjossa melko tuntematon ulkomaisille laskijoille.

Barcelonan läheltä löytyy hyvää laskettavaa.

2. Geneve – Sveitsi

Sveitsi on lumiaktiviteettien luvattu maa, jossa laskemista harrastavan on miltei synti vierailla käyttämättä tätä mahdollisuutta hyväksi. Eritoten talviaikana.

Kompaktin kokoinen Geneve sijaitsee samannimisen järven rannalla Ranskan rajan tuntumassa. Kohteita löytyy lyhyen matkan sisällä lukuisia niin Sveitsin, Ranskan kuin Italiankin puolelta, joten pulmia saattaa olla tiedossa valinnanvaikeuden parissa. Muun muassa maailman suurimpiin yhteinäisiin hiihtokeskusalueisiin kuuluva Les 3 Vallées sijaitsee parin tunnin matkan päässä kaupungista Ranskan puolella.

3. Venetsia – Italia

Kanavien halkoma Venetsia on ainutlaatuinen kaupunki Euroopassa. Talvikaudella matkaaja voi paeta vajoavan kaupungin pahimpia tulvia läheisille vuorille. Ainakin Adrianmeren vedestä jalat pysyvät taatusti kuivina valtavalla Dolomiti SuperSkin alueella, joka sijaitsee parinsadan kilometin päässä Venetsiasta.

460 hissillään kyseessä on maailman suurin yhtenäinen hissialue. Laskettavaa löytyy yhteensä 1200 rinnekilometriä, joten puuhaa riittää takuulla vähän isommankin vedenpaisumuksen ajaksi.

Kanavistaan kuuluisa Venetsia on varteenotettava vierailukohde – laskemaan on kohtuullinen matka.

4. Nizza – Ranska

Tämä Ranskan Rivieran helmi sijaitsee aivan Alppien kupeessa, joten lähimmät hiihtokeskukset ovat vain kivenheiton päässä.

Lähempänä on Alppien mittakaavassa hieman pienempiä keskuksia, eli mitä isompaa haluaa, sitä kauemmas on mentävä. Suomalaisittain suuri Isola 2000 sijaitsee kuitenkin alle sadan kilometrin päässä kaupungista. Keskuksen 42 rinnettä tarjoaa laskettavaa yhteensä 120 kilometriä.

5. Sarajevo – Bosnia ja Hertsegovina

Suomalaisten turismi edulliseen Bosnia ja Hertsegovinaan ei ole vielä yhtä suosittua kuin edellä listattuihin maihin. Sarajevo ja maa muutenkin saattaa tarjota tavanomaista kiinnostavamman lisän laskulomaan kulttuurillaan värikkäällä historiallaan.

Valitettavasti 90-luvun alussa käyty Bosnian sota vaikuttaa edelleen ihmisten mielikuviin maasta. Siksi ei sovikaan unohtaa, että seudulla on oivalliset puitteet talviurheilulajien harrastamiseen – järjestettiinhän Sarajevossa vuoden 1984 talviolympialaisetkin.

Bosnia ja Hertsegovinan suurin hiihtokeskus Jahorina sijaitsee vain noin kolmenkymmenen kilometrin päässä kaupungista. Keskuksen huippu on miltei kahden kilometrin korkeudessa.

> Sarajevosta lisätietoa Rantapallossa

6. Marrakech – Marokko

Marrakechissa vierailevalla on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea pala lumihuippuisten vuorten Afrikkaa. Tämä eloisa ja aidointa marokkolaista kulttuuria tarjoava kaupunki sijaitsee Atlasvuorten juurella. Vuoristo on yksi Afrikan mantereen harvoista paikoista, jossa on lunta säännöllisesti.

Mystinen Marrakech lumoaa!

Oukaïmedenin laskettelukeskukseen on Marrakechista matkaa noin 80 kilometriä, joten myös päiväreissun tekeminen on helposti toteutettavissa. Kohteen haittapuolena on kuitenkin suhteellisen huonot yhteydet Suomesta, joten lentojen kanssa joutuu monesti hieman kikkailemaan tai varaamaan enemmän matkustusaikaa. Muutoin Marokko on Pohjois-Afrikan vakaimpia ja turvallisimpia valtioita ja palvelut matkailijoille toimivat hyvin.

Pidemmällä reissulla maassa on myös mahdollisuus toteuttaa lautailun suhteen kolmen combo. Rannikolla on erinomaisia kohteita surffaajille ja maan itäosasta löytyy dyynialue Erg Chebbi, jossa voi kokeilla hiekkalautailua.

Atlasvuorten huiput ovat lumessa vielä myöhään huhtikuussa.

> Marrakech esiteltynä Rantapallossa

Teksti: Sami Nurmi
Kuvat: Simo Vunneli, Nella Rahkonen, Oskari Malmivirta, Sami Nurmi