Hyppää sisältöön

Saariselkä panostaa laskijoihin – uudet tuulet puhaltavat!

Suomen pohjoisin hiihtokeskus Saariselkä tunnetaan erityisesti murtomaahiihtäjien paratiisina. Hieman unohtunut tosiasia on, että lumivarma Saariselkä on myös legendaarinen rinnekeskus.

Saariselän hiihtokeskus sai kesällä uuden, innostuneen yrittäjäporukan. Alkava kausi starttaakin monien uudistusten kera.

Saariselällä hiihdetään jo – myös laskijoille pitkä kausi tiedossa

Etelä-Suomen kärvistellessä vielä vesisateissa on tilanne Saariselällä vallan toinen. Kuluvalla viikolla säätiedot ovat kertoneet Pohjois-Suomen saaneen jo valkean lumivaipan, jonka myötä myös talven ensimmäiset laskut ja hiihtolenkit konkretisoituvat monille.

Saariselällä innokkaimmat pääsevätkin jo laduille hiihtämään hyvissä olosuhteissa.

– Murtomaahiihtokausi on jo avattu ja Saariselällä hiihdetään nyt upeissa olosuhteissa. Lämmin alkukausi on ollut pitkä ja haastava, mutta olemme lumettaneet aina kuin mahdollista sekä rinteitä että latuja. Viime päivinä satanut luonnonlumi on täydentänyt työn ja nyt näyttää hyvältä. Viikonloppuna 20-22.11. järjestettävien FIS-hiihtokisojen viiden kilometrin kisalatu on nyt kunnossa ja avattu. Venäjän sprinttimaajoukkue on harjoitellut jo viikon ajan rinnekeskuksen alueelle kunnostetulla sprinttiradalla, avaa Ski Saariselkä Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Katajamaa vallitsevaa tilannetta.

Rinteisiin himoavat joutuvat odottamaan vielä viikon.

– 20.-21.11. avataan myös ensimmäiset rinteet viikonlopun ajaksi. Varsinaisia rinneavajaisia vietetään viikko myöhemmin eli perjantaina 27. marraskuuta. Tavoitteemme on, että tulevana talvena Saariselällä lasketaan ainakin vappuun saakka ja vähän ylikin, jatkaa Katajamaa.

Tulevalla kaudella monia uudistuksia

Pitkän kauden piristeeksi on Saariselällä tiedossa monia mielenkiintoisia tapahtumia.

– Tuleva kausi tulee olemaan täynnä monenlaisia tapahtumia, joiden uskomme kiinnostavan monia. Tavoitteena on tarjota mielenkiintoista tekemistä ja yhdessäolomahdollisuuksia niin aikuisille kuin lapsillekin. Tiivistetysti ainutlaatuisia asioita ainutlaatuisissa puitteissa, Saariselkä kun on Suomen ainoa keskus, missä voi laskea tunturilta toiselle, sanoo Katajamaa.

Tapahtumien lisäksi tiedossa on myös monenlaisia muita uudistuksia ja parannuksia esimerkiksi palveluiden paketoinnin, hinnoittelun ja saatavuuden suhteen. Liput voi jatkossa ostaa verkkokaupasta ja lastenlipun yläikärajaa on nostettu 16 vuoteen. Hiihtokoulun tarjontaa ja saatavuutta on parannettu. Lippujen ja muiden palveluiden hinnat ovat maltilliset läpi kauden.

– Tulevalla kaudella uutta ovat myös esimerkiksi täysimittaisen (1370 m) pulkkamäen kokonaan uusittu linjaus Kaunispään huipulta alas sekä uudistukset SkiParkissa. Varsin keskeisenä alkavaan kauteen tehtynä muutoksena on myös ravintolan ja sen ruokatarjonnan uudistaminen. Keittiöremontin ja uuden ravintolapäällikön, alan vahvan ammattilaisen myötä, ravintola tarjoaa päivittäin lounasbuffetin ruokalistan, jotka pohjautuvat paikallisiin raaka-aineisiin. Ravintola kutsuu myös murtomaahiihtäjiä tankkaustauoille. Ravintolaa voi varata myös tilauskäyttöön ja tulevaisuudessa aukioloajatkin saattavat pidentyä, vinkkaa Katajamaa.

Panostukset jatkuvat myös tulevaisuudessa – uusia rinteitä luvassa

Uudistuksia Saariselällä tullaan näkemään myös tulevaisuudessa. Tavoitteena on nimittäin lisätä rinnemäärää ja parantaa nykyistä hissikapasiteettia.

Erittäin mielenkiintoiselta vaikuttavat suunnitelmat Saariselän ainutlaatuisen tunturimaaston valjastaminen vapaalaskijoiden ja vaellushiihtäjien tarpeisiin.

– Tulevaisuuden tavoitteena meillä on, että Saariselän alueella voisi myös harrastaa nykyistä paremmin vapaalaskua rinnealueiden ulkopuolella. Siihen tullaan selkeästi tarjoamaan parempia mahdollisuuksia jatkossa, lupaa Katajamaa.

Uusien yrittäjien myötä vahvana osana tulevaisuuden kehittämistoimissa on ympärivuotisuus ja alueen harrastamismahdollisuudet kesällä. Tässä ensimmäisenä esimerkkinä on maastopyöräily ja sen mahdollisuuksien parantaminen.

– Kehitystä ympärivuotisuuteen tullaan selkeästi tulevaisuudessa lisäämään. Maastopyöräily UK:n Kansallispuiston reiteillä on mahdollista kesästä 2016 alkaen ja rinnekeskus tarjoaa oivan starttipisteen pyöräretkille reitistön rajoittuessa hissialueeseen.

Virittäydy Saariselän talvitunnelmaan oheisen videon avustuksella:

Tutustu Saariselän hiihtokeskusesittelyyn Lumipallossa

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Simo Vunneli