Hyppää sisältöön

Tahko kasvaa – uusi rinne ja suuria suunnitelmia

Suomen suosituimpiin laskettelukeskuksiin lukeutuvan Tahkon rinnemäärä lisääntyy tulevana talvena. Tulevaisuuden suunnitelmissa siintää lisää rinteitä ja entistä monipuolisempia mahdollisuuksia.

Uusi Lännen Helppo –rinne nostaa Tahkon rinnemäärän tulevana talvena 24:ään. Huomattavan suuret tulevaisuuden suunnitelmat vievät toteutuessaan Tahkoa yhä enemmän ympärivuotiseksi matkailukeskukseksi.

Tahkon rinteet laajenevat Välimäen suuntaan

Aloittelijat ja perheen pienimmät ovat erityisesti mielissään Tahkon uudesta rinneinvestoinnista. Arinkoisella alueella sijaitseva 700 metriä pitkä ja 68 metrin korkeuseron rinne on väriltään sininen ja soveltuu parhaiten lasku-uransa alussa oleville suksijoille ja lautailijoille. Rinnettä täydentää myös uusi hissi sekä lumetusjärjestelmä.

Uusi, Lännen Helpoksi nimetty rinne laajentaa Tahkon rinnealueita täysin uudella alueelle eli Välimäen suuntaan. Uuden rinteen mahdollisti alueella tehdyt maakaupat, joissa Kuopion kaupunki osti alueelta reilut 30 hehtaaria maata ja vuokrasi ne edelleen rinneyhtiölle.

Hankkeen suuruutta kuvaa, että kokonaisuutena uusi rinne ja sitä palveleva hissi ovat yli miljoonan euron investointi. Rinnepohja ja isoimmat maanmuokkaustyöt tehtiin jo syksyllä 2014. Kesän aikana alueelle nousi uusi ihissi. Rinne ja hissi ovat siten valmiina ottamaan vastaan Tahkon laskijat heti talvikauden käynnistymisen myötä.

Välimäen uusi Lännen Helppo on mukavan pitkä ja helppo sininen rinne.

Välimäen alueelle on suunniteltu lähivuosille edelleen lisää rinteitä ja hissejä. Toteutuessaan ne nostaisivat Tahkon rinnealaa jopa neljäkymmentä prosenttia nykyisestä. Vielä pidemmällä tulevaisuudessa Tahkolla on mahdollista nähdä uusia rinteitä myös täysin uusilla alueilla.

Tahkolla tehty paljon myös muita investointeja

Viime aikoina Tahkolla on uurastettu rinnepuolen lisäksi myös monella muulla rintamalla. Töitä on paiskittu yhteisellä visiolla, tulevaisuuteen suunnaten. Tavoitteena on koko perheen viihtymis- ja aktiviteettimahdollisuuksien ympärivuotinen monipuolistaminen ja parantaminen.

Esimerkkinä Tahkon tekemisestä ja tehdyistä uudistuksista on kesällä avattu lähiliikunta- ja aktiviteettipuisto, joka sijaitsee helposti saavutettavissa erittäin keskeisellä paikalla. Mukavaa tekemistä puisto tarjoaa kaiken ikäisille, myös hieman vanhemmille lapsille sekä aikuisille. Jalkapallokenttä, jääkiekkokaukalo, frisbeegolf-rata, kuntoilulaitteet ja ulkoilureitit ovat vain esimerkkejä monipuolisista vaihtoehdoista yhteisen ajan viettämiseen perheen tai kavereiden kesken.

Kokonaisuutena uusi kahdeksan hehtaarin puisto on sekin ollut reilusti yli miljoonan euron investointi Tahkon kehittämiseen. Uskoa tulevaan osoittaa myös esimerkiksi uusi Tahko Farmi. Vuoden 2014 kesällä niin sanotun Puustilan päärakennuksen pihapiiriin avattu ympärivuotinen kotieläintila monipuolistaa entisestään Tahkon vierailijan aktiviteettimahdollisuuksia.

Muita esimerkkejä Tahkon viime aikojen hankkeista ovat myös marraskuussa avattu ensilumenlatu sekä kesällä valmistunut pinta-alaltaan lähes kahden hehtaarin ja parhaimmillaan jopa 10 000 vieraan tapahtumapuisto. Uusi Tahko Event Park toimii esimerkiksi maaliskuussa 2016 pidettävien Tahkon Lumifutis ja Tahko Ralli –tapahtumien päänäyttämönä. Tarkoituksena Tahko Event Parkissa on järjestää Suomen mittakaavassa ainakin huomattavia musiikin ja urheilun suurtapahtumia.

Talvella erityisesti laskettelu ja biletys sekä kesällä golf ja monipuoliset tapahtumat houkuttavat kävijöitä Tahkolle läheltä ja kaukaa.

Tahkon ennestään monipuoliset palvelut ovat parantuneet tänä syksynä myös muun muassa täysin uudenlaisen Tahko Spa Hotel Red Apartmentsin –huoneistohotellin rakentamisen myötä. Kokonaisuutena yli neljän miljoonan euron rakennushanke tarjoaa esimerkiksi yrityksille täysin uudentyyppisen asumis- ja lomailukonseptin, joka kattaa majoituksen lisäksi myös laskettelun, golfin, kylpyläpalvelut ja monet muut harrastemahdollisuudet samaan hintaan tuotepakettiin kuuluvana.

150-miljoonan euron jättihanke

Myös jatkossa Tahkon tavoitteena on kasvaa ja kehittyä, sillä se haluaa olla lähivuosina Suomen nopeimmin kehittyvvä tapahtuma- ja matkailualue. Tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä saada alueelle yhteensä 50 miljoonan euron edestä erilaisisia kehittämis- ja rakennusinvestointeja.

Tahkolla on aina suunniteltu suuria eikä tulevaisuus näytä tässäkään erilaiselta. Hurjimmalta hankkeelta kautta aikain vaikuttaa Tahko365-nimellä kulkeva 150-miljoonan euron hanke. Hankkeen taustalla on paikallisena ”Pelle Pelottomana” tunnettu Matti Kuosmanen, mies muun muassa Tahkon keskusvaraamon eli TAHKOcomin takana.

– Jättimäinen elämysmaailma, jossa yhdistyvät tropiikki ja talvi, 365 päivää vuodessa. Ideana on yhdistää Saksassa vanhaan zeppeliini-tehtaaseen rakennettu trooppinen rantakeidas kylpylöineen Dubain tyyliseen sisälasketteluhalliin ja lumimaailmaan. Tämä kaikki samaan rakennukseen ja Tahkolle, tiivistää Kuosmanen visioitaan.

Think outside the box – Tahkolla suunnitellaan ja tehdään omannäköisiä juttuja.

Samaan yhteyteen on suunniteltu myös Suomen korkeinta, yli 100 metristä hotellia. Hotellin yhteyteen nivoutuisi Kuosmasen mukaan luontevasti myös jonkinlainen pelimaailma. Hankkeen rahoitusneuvotteluita käydään kaiken aikaa, optimistisimmillaan jättimäistä kokonaisuutta päästään rakentamaan jo lähivuosina. Nähtäväksi jää, missä laajuudessa ja milloin suunnitelmat realisoituvat.

Laskettelukeskuksesta ympärivuotiseksi matkailukeskukseksi

Monien mielissä Tahko mielletään edelleen perinteiseksi laskettelukeskukseksi, kun todellisuudessa se on ympärivuotinen, erittäin aktiivinen matkailukeskus. Monipuolista tapahtumaa ja tekemistä on säästä riippumatta ympäri vuoden.

Hyvät aktiiviharrastajan rinteet, kotimaiset huippuesiintyjät sekä maankuulu afterski vetävät Tahkolle laskijoita yhä uudelleen. Kesäaikaan muun muassa golf, ulkoilu- ja vesireitit, monet aktiviteetit ja yhä monipuolistuvat tapahtuvat houkuttelevat paikalle niin perheitä kuin kaveriporukoitakin. Majoitusta ja ravintolapalveluita löytyy jokaiseen makuun.

Tahkon kesään kuuluu esimerkiksi Suomen suurin maastopyörätapahtuma Tahko MTB ja monta muuta aktiviteettia.

Petipaikkoja alueella on 8 500, jotka houkuttavat vuodessa 430 000 majoittujaa. Uutta tuulta alue on saanut, kun Kuopion kaupunki vuonna 2013 tuli maakauppojen myötä mukaan Tahkon kehittämiseen. Kaavoituksen myötä alueelle on tiedossa uusia rakennuspaikkoja. Uusi kaava mahdollistaa Tahkon keskustassa myös ympärivuotisen asumisen.

Hieman yllättäen, jopa 40% Tahkon kävijöistä tulee pääkaupunkiseudulta. Keskeisen sijainnin lisäksi Tahko houkuttaa erittäin monipuolisilla puitteilla ja lupsakalla menolla. Lisää Tahkon vetovoimaa luo Savon pääkaupunki Kuopio, joka alle tunnin matkan päässä tarjoaa Tahkon kävijöille myös tasokkaat kulttuuripalvelut ja ostosmahdollisuudet. Tahko onkin kotimaan suurista keskuksista ainut, jonka vieressä on iso kaupunki.

Talvikauden 2015 – 16 avajaisia Tahkolla vietetään itsenäisyyspäivän viikonloppuna 4.-6.12.2015. Laskukausi jatkuu huhtikuulle 2016.

Tutustu Tahkon hiihtokeskusesittelyyn Lumipallossa

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Kuopio Tahko, Visit Lakeland