Hyppää sisältöön

Laskettelun tyyli on kotoisin Kolilta – telemarkia jo ennen sotia

Kolilla on lasketeltu lähes 80 vuotta – siis jo ennen toista maailmansotaa.

Kolin rinteiden historia alkaa jo helmikuusta 1937, kun Kolille tehtiin kansalliset mitat täyttävä pujottelumäki.

Suomen paras rinne vuodesta 1938 alkaen

Talvella 1938 rakennettiin Etelä-Suomen ensimmäinen syöksylaskurinne. Ja jo seuraavana vuonna rinteellä laskettiin Suomen pujottelu- ja syöksylaskukisat. Kilpailuihin osallistuivat kaikki Suomen parhaat laskettelijat.

Kilpailijat rankkasivat rinteen hyvin korkeatasoiseksi, jo silloin Suomen parhaaksi. Olihan syöksyrinteellä pituutta 1 100 metriä ja korkeuseroa mittavat 211 metriä. Laskettelijoita varmaan pidettiin tuohon aikaan varsinaisina huimapäinä, varusteina olivat vain puusukset ja asusteina villahameet ja pussihousut.

Ensimmäisinä lasketteluvuosina harrastus oli myös varsin rankkaa, sillä hissi tuli käyttöön vuonna 1940. Yksi Suomen ensimmäisistä nykyaikaisista hiihtohisseistä rakennettiin Kolille vuonna 1952. Rinne oli kuitenkin ahkerassa käytössä ja Kolilla opetettiin laskettelun saloja uusille harrastajille.

Hiihdon hurmaa 1930-luvulta -filmissä osuvasti todetaankin: ”Laskettelun tyyli oli tuohon aikaan kotoisin Kolilta, missä sitä opetettiin sitkeästi ja määrätietoisesti”. Muita yleisiä alppilajien SM-kilpailuja Kolilla on pidetty ainakin vuosina 1949, 1953 ja 1964.

Kolin matkailun historia ulottuu aina 1800-luvulle

Vaikka Kolin rinteet ovat Suomen vanhimpia, on alueen matkailun historia vieläkin pitempi.

Kesämatkailu alkoi jo 1800- ja 1900 -lukujen taitteessa Eero Järnefeltin, Juhani Ahon, Pekka Halosen, I.K. Inhan, Jean Sibeliuksen vieraillessa alueella ja tehden töittensä kautta Kolia tunnetuksi. Vuonna 1896 avattiin nykyisen Break Sokos Hotel Kolin paikalle Ylämaja niminen majatalo.

Talvimatkailu alkoi Kolilla toden teolla 1930-luvulla, jolloin siellä pidettiin myös hiihtoleirejä. Veli Saarinen ja muut Lake Placidin olympialaisiin valmistautuneet hiihtäjät pitivät harjoitusleirin Kolilla loppuvuonna 1931. Leiri onnistui, ja Veli voitti vuonna 1932 olympiakultaa hiihdon 50 kilometrin matkalla.

Lumimatkailua vauhdittivat myös kouluissa aloitetut talvilomat sekä Ylämajan muuttuessa talvikäyttöiseksi vuonna 1935. Jo 1930-luvun lopulla Koli olikin merkittävimpiä matkailukohteita Suomessa. Koli oli myös hyvin kansainvälinen paikka, jopa kolmannes matkailijoista tuli ulkomailta.

Nykypäivänä Kolin monipuoliset rinteet palvelet kaikkia

Tänä päivänä Loma-Kolin ja Ukko-Kolin laskettelukeskuksissa on yhteensä 13 rinnettä. Edelleen Ukko-Kolin rinteet kuuluvat vaativuudessaan Suomen laskettelukeskusten kärkikaartiin: pisin rinne on 1 500 metriä ja korkeuseroa on 230 metriä. Ukko-Koli nimisen rinteen kaltevuus on huimat 62,7 %. Monipuolisella rinnevalikoimalla on Ukko-Kolin laskettelukeskuksessa varmistettu, että myös laskettelua aloittelevat ja lapset pääsevät laskemaan kansallismaisemassa.

Jo pitkät perinteet velvoittavat kehittämään rinteitä jatkuvasti. Suurimpia investointeja edellisten kolmen vuoden aikana ovat olleet Loma-Kolin rinneprofiilien, SnowParkin ja Lastenmaan muutokset.Tälle kaudelle hankitut jäähdytystornit tulevat varmistamaan lumitilannetta, joten rinteet pystytään avaamaan aikaisempaa varhemmin.

Kolin upeita kisaperinteitä jatketaan myös tällä talvikaudella. Alppihiihdon kansainväliset FIS-kilpailut pidetään Kolilla 10.–11.02.2016. Lajeina ovat pujottelu ja suurpujottelu. Suomen lahjakkaimmat nuoret kilpailevat pujottelussa, suurpujottelussa, super-G:ssä ja supercompissa Audi Cupin finaalissa 11.–13.3.2016.

Osallistu kilpailuun ja voita loma Kolilla

Teksti: Kolin Matkailu / Veli Lyytikäinen
Kuvat: Karjalainen, Kolin Matkailu