Hyppää sisältöön

Monikäyttöisyyden näytös – ISPO 2016

Ispo-messut järjestettiin tammikuun lopulla Munchenissa. Ne ovat Euroopan suurimmat talviurheiluun liittyvät messut. Alan ammattilaisille tarkoitetuilla messuilla on esillä talviurheiluun kauden 2016-2017 uutuudet.

Tämä artikkeli pohjautuu messuhypistelyyn ja tuote-esittelijöiden puheisiin. Käyttötestejä luvassa myöhemmin.

Materiaalien ja valmistustekniikoiden kehittyminen on muutaman vuoden tehnyt tuotteista kevyempiä ja mukavampia suorituskyvyn kuitenkaan kärsimättä. Tämän vuoden ISPO-trendiksi voisi sanoa monikäyttöisyyden. Täysin puskista ilmiö ei tullut, sillä viitteitä tähän on ollut nähtävillä jo pari vuotta. Talviurheilu- ja liikuntavaatteita näkyy jatkossa yhä enemmän myös katukäytössä ja samoilla varusteilla voi harrastaa yhä useampia lajeja tai niiden osa-alueita.

Peak Performancen Milan-takki

Monikäyttöisyystredin ilmentymänä voi pitää Peak Performancen Milan-takkia, joka on osa yhtiön 30-vuotisjuhlamallistoa. Takki on tehty hyvin teknisistä kankaista, kuten Goren pehmeästä C-Knit kankaasta ja erittäin lämpimästä Aerogel-eristeesta. Huppu sopii tarvittasessa kypäränkin ylle vetoketjut ovat vesisuojatut. Bomber-tyylinen takki palkittiin ISPO Gold awardilla.

Röjk Atlas housut

Ruotsalainen Röjk luottaa lähivalmistukseen. Bluesign sertifioitujen housujen materiaalit ja tuotanto on on ruotsalaista käsialaa. Erittäin vahva kannanotto eettiseen ja ekologiseen vaatetuontantoon.

Haglöfs Selja – kaikkeen käyttöön

Seljaa mainostetaan 3-in-1 hengessä. Takki koostuu kahdesta osasta, kuoritakista ja lämmittävästä QuadFusion kuitueristetakista. Takit ovat vetoketjulla toisiinsa kytketyt.
Irroitettavaa sisätakkia voi käyttää myös erikseen. Kuoritakki on on kolmikerros Gore-Texia ja omaa paljon teknisiä yksityiskohtia. Selja on selkäpiirteinen takki, joka ulkonäöltääkin sopii kaikkeen käyttöön.

Rab Zero G untuvatakki

1 000 FP:n (fill power) eristävät takit ovat useimmiten vaaksan paksusia palttoita. Rabin Zero G takki on liki kevytuntuvatakin tuntuinen ja painoa on vain 310g, Pertexin pintakangas tarjoaa kulutuskestävyyttä tälle RDS sertifioiduista eurooppalaisesta untuvasta tehdylle mielenkiintoiselle uutuudelle. Säädettävä huppu yltää tarvittaessa myös kypärän ylle.

Salomon QST 106 suksi

QST on Salomonin urheilijoiden kehittämä suksi, jonka tarkoituksena on toimia liki jokaisella lumiolosuhteella, takamaastoista kovaan rinteeseen sekä skinnaukseen. QST tuotesarjaan kuuluu viisi eri mallia, joista 106 lienee kysytyin malli. Salomon kertoo monipuolisuuden salaisuudeksi oikeiden materiaalien (mm. puu, hiilikuitu koroyd hunajakennoratkaisut) ja muotojen (laminaattina ja tankoina) yhdistelemisen.

Salomon QST PRO 120 mono

Hybridimonojen kantaisä QST (silloin Quest) on saanut uuden kehitysversion. Paino on puristettu 1,6 kg:n, jäykkyyden ollessa kuitenkin 120 flex. Lämpömuokkauksella mukautuva mono sopii useimpiin jalkoihin. Kävelyvapautin (ski/hike 47°) sekä kolme kookasta ja helppokäyttöistä solkea lisäävät monojen käyttömukavuutta.

Salomon XT ONE laskulasit

Erittäin laajan näkökentän tarjoavat XT ONE lasit istuvat kasvoille mukavasti joustavan rungon sekä kolmen erilaisen pehmustemateriaalin ansioista. Ilmanvaihdon kerrotaan olevan tehokas ja pitävän huurtumisen loitolla hankalammissakin keleissä.

Ortovox panostaa reppuihin

Avabag on Ortovoxin uusin “paukkureppu”, jonka ilmatyynymekanismi painaa vain
640g. Laukaisukahva on säädettävissä kahteen eri pituuteen. Laukaisua voi harjoitella, ilman uuden laukaisukahvan ostoa. Toki ilmapullo pitää täyttää jokaisen kokeilukerran jälkeen.

Peak-reppu on Haute Route henkinen, helpoilla kiinnitys- ja lastausominaisuuksilla. Sen erikoisuuksiin kuuluu merinovillan käyttö, jonka ominaisuuksia ei ole aiemmin reppujen selkäosissa hyödynnetty.

Elan Ripstick

Elanin uusi tuoteperhe on tehty tosilaskijoille, vyötäröleveyksiä on tarjolla 86-116 mm välillä. Suksessa on hyödynnetty iso nippu erilaisia tekniikoita, kuten TNT Technology, Vaportip inserts, Tubelite Woodcore, SST Sidewall ja Amphibio. Teknisen sanaston lopputulemana pitäisi oleman monipuolinen ja kevyt suksi moniin eri olosuhteisiin.

Elan Delight

Naisille suunnattu Delight on erittäin kevyt ja ohut suksi. Keveyden salaisuus on SlimShape teknologia, jonka ansioista sen vauhtikestävyys ja muut ominaisuudet ovat korkealla tasolla, keveydestä huolimatta.

Atomic Vantage X

Vantage X on rinnepainotteinen all mountain suksisarja. Tämä on ainoa tuote, jota olen ennättänyt myös käytännössä kokeilla. Pehmeillä Vuokatinrinteillä Vantage X 83 CTI suksi oli looginen ja jämäkkä laskettava.

Atomic Hawx Ultra monot

Hawx Ultra on Atomicin kevein alppimono, jossa on kapea 97 mm lesti. Sisäkengässä on esimuotoiltu kanta- ja nilkkaosa. Useiden säätö- ja muokkausmahdollisuuksien myötä monosta saa taatusti mieleisen jokaiseen jalkaan.

Atomic ReventQ laskulasit

Fotokromaattiset linssit ovat käytännölliset eritoten Suomessa. Valonvaihteluihin reagoivat linssit vähentävät linssienvaihtorumbaa sekä rinteen muotoja havaitsemattomia hetkiä.

Helly Hansen Elevation kuoritakki

Elevation vapaalaskutakkiin on laitettu kaikki tarvittavat ominaisuudet ja materiaalit, joita on opittu laadukkaissa tuotteissa näkemään.

Takin erikoisuus on Helly Hansenin H2Flow eristetratkaisu selässä. Elevation on osa Helly Hansenin ULLR-vapaalaskumallistoa.

ISPO:ssa jaetaan erilaisia palkintoja. Liki kaikki esitellyt tuotteet saivat jonkinlaisen palkintoläpyskän pääkonttorille vietäväksi.

Teksti: Jussi Ovaskainen
Kuvat: Valmistajat

Lisätietoa aiheesta Pipo silmillä -blogissa:
Uudistunut Halti vakuutti ISPOssa
Pinkit nouskarvat, kolmiosainen splitti ja muut poiminnat ISPOsta