Helihiihto – muutakin kuin extremeä experteille
Helihiihto on yksi niistä asioista, joita jokaisen laskijan kannattaa ehdottomasti kokeilla ainakin kerran elämässään. Se on ainutlaatuinen tapa kokea täysin tavallisuudesta poikkeavaa laskemista.
Lisäksi toisin kuin ehkä usein luullaan, helihiihtoa kokeillakseen ei välttämättä tarvitse expertin taitoja. Jo perushyvät rinnelaskutaidot mahdollistavat koskemattomien lumihuippujen valloituksen.
Ruotsin Lapissa laskumaastoa laidasta laitaan
Mainiota helihiihtomaastoa löytyy niinkin läheltä kuin Ruotsista. Helihiihto on toki hintavaa luksusta, mutta ehdottoman suositeltava ainakin kerran elämässä –kokemus jokaiselle laskijalle.
Kaikki helihiihto ei ole haastavaa extremeä. Alueen tuntevat lentäjät ja oppaat osaavat valita laskuryhmän taitotasoon soveltuvat huiput.
Helikopteri antaa aivan omanlaiset mahdollisuudet laskulinjojen valitsemiseen. Reissuilla mukana oleva ympäristön tunteva opas osaa turvallisten linjojen lisäksi valita ryhmän tasoon soveltuvat huiput. Parhaiten helihiihdosta saakin irti silloin, kun laskuryhmä on taidoiltaan melko samalla viivalla.
Ruotsin Lapin helihiihtoalueilla on satamäärin huippuja laskettavana ja valinnanvaraa eri taitotasoihin samalla runsaasti. Suurimmillaan helikopterilla saavuttaa liki 1500 metrin laskettavan korkeuseron.
Helihiihdossa sääolosuhteet ratkaisevat
Pohjois-Ruotsissa paras helihiihtosesonki kestää maaliskuulta toukokuulle. Se on mahdollista myös aikaisemminkin, mutta sääherkkänä puuhana sen onnistumista ei suoralta kädeltä voi ennakoida.
Mikäli näkyvyys ja tuuliolosuhteet ovat epäsuotuisat, ei turvallista operointia kopterilla voida toteuttaa. Sää voi vuoristossa muuttua nopeastikin ja tähän on syytä varautua erityisesti alkukaudella. Mikäli heliski on reissun prioriteetti numero yksi, kannattaa suosiolla lähteä matkaan vasta, kun pahin sydäntalvi on selätetty.
Opas näyttää pilotille sopivan paikan laskeutua. Heliski Hemavan operoi Bell Jet Ranger III -kopterilla, joka kyyditsee pilotin lisäksi neljä matkustajaa kerralla.
Ruotsissa helihiihto on suhteellisen edullista
Suomessa helihiihtoon soveltuvat paikat ovat harvassa ja Norjassa sen järjestäminen on puolestaan laitonta. Pohjois-Ruotsissa sen sijaan homma toimii ja huippusesongin aikana kopterit ovatkin täyteenbookattuja hyvien kelien osuessa kohdalle.
Vaikka helihiihto onkin aina huomattavan kallista tavalliseen laskemiseen verrattuna, on se Ruotsissa silti suhteellisen edullista. Esimerkiksi Hemavan-Tärnabyssä kolme huippua maksaa 2500 kruunua, eli noin 260 euroa henkilöä kohden. Vertailun vuoksi Alppien helihiihto voi pyöriä samoissa hinnoissa yhdeltä nostolta. On kuitenkin huomioitava, että kopterin on oltava täynnä. Muuten joutuu maksamaan myös tyhjistä paikoista.
Ruotsin Lapista löytyy lukuisia hyviä takamaastokohteita.
Länsinaapurin helihiihtokohteita ovat Hemavan-Tärnabyn lisäksi esimerkiksi Kittelfjäll, Riksgränsen ja Björkliden.
Ruotsin Lapin helihiihtomahdollisuudet ovat yllättävän lähellä
Lumipallo testasi helmikuista helihiihtoa Hemavan-Tärnabyssä, joka sijaitsee Ruotsin Lapissa noin 900 kilometrin päässä Tukholmasta. Kaukaisuudestaan huolimatta sinne matkustaminen on yllättävän mutkatonta Etelä-Suomestakin. Saavutettavuutensa puolesta sen voikin sanoa olevan potentiaalinen kilpailija Pohjois-Suomen kohteille.
Eräs keino saapua paikalle on ajaa Vaasaan ja ottaa sieltä laiva Uumajaan. Tämän jälkeen määränpäähän on vielä viitisen tunnin ajomatka maisemissa, jotka loppua kohden vain paranevat.
Hemavanissa on myös lentokenttä aivan rinteiden vieressä. Helsingistä aamulla Tukholman kautta lennettäessä mäkeen pääsee jo iltapäivällä. Lentokenttä on niin lähellä hissejä, että käytännössä koneesta voisi kävellä suoraan rinteeseen.
Yhteydet mahdollistavat helposti myös lyhyemmät, vain muutaman päivän mittaiset helihiihtoreissut Lapin erämaamaisemiin.
Laskun kruunaa alhaalla odottava kyyti.
Tunne rajasi ja koukutu offareihin
Lumipallon oma jälkimaku helihiihdosta oli yksiselitteisen koukuttunut. Heliskitä voi hinnastaan huolimatta ehdottomasti suositella jokaiselle, jota vähänkään innostaa koskemattomat offarit.
On silti muistettava, että kokeneista oppaista huolimatta offareilla on aina mahdollisuus lumivyöryihin. Laskijan tuleekin vakavissaan käydä läpi riskit ja oma turvallisuus. Kopteriin noustuaan laskija on lopulta itse vastuussa itsestään.
Osa helihiihdon järjestäjistä tarjoaa pakettiin vain osittaisen lumivyöryvarustuksen, joten esimerkiksi ABS-repun hankkiminen saattaa jäädä laskijan oman harkinnan varaan. Kunnolliset lumiturvallisuusvarusteet ovat joka tapauksessa ehdottoman suositeltavat, joiden hankkiminen kannattaa viimeistään silloin, kun puuterikoukkuun on jäänyt.
Näissä maisemissa kelpaa laskea! Hemavan-Tärnabyssä helikopterilla tavoittaa jopa 1300 metrin laskettavan korkeuseron – tuplasti hisseillä saavutettavaan verrattuna.
Offareilla vallitsevista riskeistä huolimatta käytännössä lähes kaikki tapaturmat ovat seurausta siitä, että laskija on ylittänyt omat rajansa.
Lue myös: Helihiihtoa Ruotsin Lapissa
Teksti ja kuvat: Sami Nurmi