Hyppää sisältöön

Eksoottista puuteria: kissahiihtoa Makedoniassa

Kissahiihto mielletään helposti eksoottiseksi Pohjois-Amerikan herkuksi, mutta halutessaan sitä pääsee kokemaan myös lähempänä. Esittelyssä kissahiihtoa Makedonian malliin!

Kissahiihto eli cat skiing yhdistää takamaastossa liikkumisen parhaita puolia ollen halvempaa kuin helihiihto ja helpompaa kuin omin voimin ylämäkeen tapahtuva liikkuminen.

Makedonian eskimot

Suomalaisten laskijoiden näkökulmasta helpoimmalla aitoa kissahiihtoa pääsee kokeilemaan Ruotsin tuntureilla. Lisää eksotiikkaa reissullensa kaipaavan kannattaa suunnata laskuvälineensä kuitenkin länsinaapurimme sijaan kohti eteläisempää Eurooppaa.

Yksi Euroopan parhaimmista kissahiihtotoimijoista löytyy nimittäin Balkanin niemimaalta ja tarkemmin ottaen Makedoniasta. Eskimo Freeride niminen yritys tarjoaa kissahiihtoa Shar Planinan alueella noin 70 kilometrin päässä maan pääkaupungista Skopjesta. Alueen koskemattomat ja monimuotoiset vuoret soveltuvat hyvin vapaalaskuun ja tarjoavat erinomaisen perustan ainutlaatuiselle kokemukselle.

Eskimo Freeriden temmellyskenttänä toimii monimuotoinen Shar Planinan vuoristo.

2008 perustettu yritys on omien sanojensa mukaan Euroopan ensimmäinen kissahiihto-operaattori. Hieman yllättäen iso osa Eskimon asiakkaista tulee Suomesta. Syynä lienee puskaradio, ”puolijulkinen salaisuus” ja tieto Makedonian erinomaisista laskumahdollisuuksista ja eksoottisesta kissahiihdosta leviää helposti paikan päällä vierailleiden keskuudesta ja laskijalta toiselle.

”Ikimuistoinen ja onnistunut reissu”

– Taitavalle hiihtoporukalle tämä oli ikimuistoinen ja onnistunut reissu! Hyvää olivat täysin koskemattomat ja laajat hiihtoalueet. Ennen reissua odotuksena oli ainoastaan, että toivottavasti on lunta. Lumen niukkuus alkulomasta tosin yllätti, vähäinen lumi rikkoi jopa lumikissan helmikuulle ajoittuneella vierailullamme, tiivistää Balkanin eksotiikkaan kuluvana talvena ihastunut Jukka Leino päällimmäisiä muistojaan.

Jukan ja laskukavereidensa omatoiminen kissahiihto-reissu vastasi vaihtelevista sää- ja lumiolosuhteista huolimatta kaikin puolin odotuksia. Kokemukset olivat itse asiassa sen verran postiiviset, että saldona reissusta Jukan mukaan jäätiin ”selvästi plussan puolelle” ja paikan päälle lähdettäisiin mielellään myös uudestaan.

Pistenbully-rinnekoneesta modifioitu lumikissa on erittäin mukava kulkuneuvo.

– Majoitus, ruoka ja yleinen hintataso olivat kaikki positiivisia yllätyksiä. Viikon aikana saatiin myös kivasti uutta lunta ja päästiin laskemaan täysin koskemattomia vuorenrinteitä. Porukka oli ennakkoon tiedossa, joten senkään suhteen ei tullut mitään yllätyksiä, taitavia laskijoita kaikki, jatkaa Jukka.

Normipäivä

Ajankulultaan seitsemän laskupäivän reissu noudatti varsin perinteistä kaavaa – aikaisin ylös ja ulos mäkeen. Mukavan päivän päätteeksi parhaiden laskujen kertausta after skin merkeissä.

Offarilaskijan paras herätyskello – lumisateen jälkeen kirkastuva päivä.

– Aamiainen hotellilla syötiin kasin aikaan, jonka jälkeen kamat päälle ja tapaaminen kissalla ysiltä. Aamupäivän aikana kerettiin ottaa yleensä 3 – 6 laskua. Päivän aikana lounas syötiin sopivassa saumassa nousujen ja laskujen välissä picnic-tyyliin eikä tätä varten tarvinnut poistua parhailta laskupaikoilta, muistelee Jukka.

Kissahiihtoyritys huolehtii yleensä lounaiden järjestämisestä eikä laskijoiden tarvitse nähdä asiassa ylimääräistä vaivaa. Eskimo Freeride oli Jukan mukaan hoitanut järjestelyt erinomaisesti. Kissassa oli mukana lounaaksi esimerkiksi keittoa sekä täytettyjä patonkeja ja muutenkin pientä naposteltavaa ja lisäenergianlähdettä sekä juotavaa pitkin päivää.

Aamun ensimmäiset laskut, tulossa selvästi hyvä päivä!

– Iltapäivä jatkui samoissa merkeissä eli lounaan jälkeen 3 – 6 nousua, jonka jälkeen paluu hotellille ja lyhyt afterski ennen peseytymistä ja illalliselle siirtymistä. Kokonaisuutena päivästä riippuen laskettavaa kertyi yleensä 2000 – 5000 vertikaalimetrin verran.

Kissahiihdon erityispiirteet

Kokemuksena kissahiihto on täysin erilaista kuin perinteinen offpiste-hiihto hissejä apuna käyttäen ja omin voimin haikaten. Koskemattomien laskualueiden saavuttaminen helposti ja muiden laskijoiden puuttuminen tiivistävät Jukan mukaan kissahiihdon parhaat puolet.

– Mielestäni kissahiihto on heliskihin verrattava kokemus, mutta lumikissa on halvempi ja monesti nopeampi kuin kopteri. Lumikissa vie juuri sinne, mistä lähdetään laskemaan ja noutaa laskun jälkeen ennalta sovitusta paikasta, sanoo Jukka.

Jyrkimpien ja vaikeimpien huippujen loppuosa vaatii oman lihasvoiman käyttöä.

Kissahiihtoa Jukka suosittelee erityisesti offareilta jo kokemusta hankkineille taitaville laskijoille. Makedoniaan suuntautuva laskureissu vaatii myös ennakkoluulottomuutta ja mukautumiskykyä yllätysten varalle.

– Tällainen omatoiminen ja eksoottinen laskureissu ei sovellu välttämättä kaikille. Esimerkiksi kaikki ruoka oli paikallista, sitä oli paljon ja sen oli kelvattava. Jos odotat reissulta luksusta, valinta ei ole välttämättä tämä. Jos puolestasi odotat reissultasi pelkkää offpiste-hiihtoa ja kaikki muu on turhaa, on tämä erinomainen vaihtoehto, summaa Jukka.

Makedoniaan suuntautuvan kissahiihtoreissun onnistumista edesauttaa samantasoinen ja -henkinen porukka, jonka jäsenet tuntevat toisensa jo entuudestaan sekä viihtyvät toistensa seurassa. Omalla isommalla porukalla on myös helpompi saada reissun kustannuksia alas.

Kissahiihto Makedoniassa tarjoaa hyvää vastinetta reissuun sijoitetuille rahoille.

– 12-hengen seurueeltamme reissun kustannukset jäivät alle 1 500 euron per naama. Tähän siis sisältyi kaikki eli lennot Istanbulin kautta Skopjeen, kuljetukset paikan päällä, majoituksen täydellä ylläpidolla, lumivyöryvarusteet, lumikissan ja opastuksen seitsemäksi päiväksi. Paikan päällä extrarahaa pystyi käyttämään oikeastaan vain olueeseen, viiniin ja kahviin, lopettaa Jukka.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Jukka Leino, Jukka Markkola, Väiski Nieminen, Risto Reinikka