Hyppää sisältöön

Bad Gastein kesällä? Viisi vinkkiä Itävallan monipuolisimpaan kohteeseen

Suomalaiset viettävät kesälomansa perinteisesti mökeillä tai aurinkorannoilla. Vaihtelua ja aktiivista tekemistä kaipaavien kannattaa tutustua myös Alppien monipuolisiin mahdollisuuksiin mahtavissa maisemissa.

Bad Gastein on suomalaisten suosituin valmismatkakohde talviaikaan Alpeilla. Salzburgin osavaltiossa sijaitseva charmantti alppikohde on vierailun arvoinen myös kesällä, sillä se tarjoaa enemmän harrastusmahdollisuuksia kuin mikään muu paikka koko Itävallassa.

Lumipallo kokosi valikoidut vinkit Bad Gasteinin mahdollisuuksiin. Näin yhdistät aktiivisen tekemisen ja rentouttavan nautiskelun saman loman aikana – tutustu ja ihastu!

1. Patikointi

Alpeilla patikointia harrastetaan pääsääntöisesti opastettuina tai omatoimisina päiväretkinä. Kevyeen päiväreppuun pakataan mukaan vain kaikkein välttämättömin, lounaat nautitaan usein ylhäällä vuorella mahtavien maisemien keskellä ja iltapäivällä palataan takaisin nauttimaan hyvästä ruuasta ja rentouttavasta oleskelusta mukavan hotellin huomassa.

Itävallassa patikkareitit on merkitty kiviin ja puihin maalatuin punavalkoisin lipuin.

Itse Bad Gastein sijaitsee noin 1 100 metrin korkeudella Gasteiner-laaksossa ja ympärillä kohoavat vuoren huiput yltävät parhaimmillaan noin 2 500 metriin saakka. Merkittyjä vaellusreittejä alueelta löytyy runsaasti kaiken tasoisille ja kuntoisille liikkujille. Reittien ryhmittely on tuttua talvisilta rinteiltä, jaottelu toimii logiikalla helppo, keskivaikea ja vaikea. On hyvä huomata, että reittien luokittelu tehdään ensisijaisesti reitin korkeuserojen eikä niinkään pituuden mukaan.

Bad Gasteinin kylässä majoittuvalle mielenkiintoista patikoitavaa löytyy esimerkiksi Graukogelilta. Reppuun on hyvä sujauttaa ainakin riittävän iso vesipullo, aurinkolasit ja –rasva, lisävaatetta sadekuurojen varalle, kännykkä sekä käteistä – ja kaikki nämä mieluusti vedenpitävästi pakattuna. Muutaman minuutin kävelymatka tuolihissin ala-asemalle toimii hyvänä verryttelynä tulevaan päivään. Nousu lähes kahden kilometrin korkeuteen paljastaa alppimaisemat, jotka tasaisempaan maaperään tottuneelta loksauttaa leuat auki upeudellaan myös kesäaikaan.

Graukogel-vuorella patikoidaan mukavan vaihtelevassa maastossa. 

Mielenkiintoisen tutustumiskohteen vuorella tarjoaa esimerkiksi vajaassa 2 100 metrissä sijaitseva Palfnersee-järvi. Rohkeimmat uskaltautuvat myös uimaan, kesäaikaan vuorien katveessa sijaitseva kaunis järvi on vedeltään yllättävänkin lämmintä. Alueen tuntevasta oppaasta on suunnattomasti hyötyä, hän paitsi huolehtii ryhmän jaksamisesta neuvoin ja oikeisiin paikkoihin sijoitetuin tauoin.

 2. Pyöräily

Mukavaa vaihtelua alppimaisemien ihailuun saa nousemalla pyörän satulaan. Bad Gasteinissa pyöriä vuokraa esimerkiksi rautatieaseman vieressä oleva The Bike –vuokraamo.

Kulkupeliksi täällä oiva valinta on 29-tuumaisilla renkailla varustettu tukeva sähköavusteinen maastopyörä. Mäkisessä maastossa koneellisen lisätehon hyöty paljastuu hyvin äkkiä – ylämäkeen suunnatessa hymy kasvoilla levenee, kun pääsee tarvittaessa hyödyntämään helposti napin painalluksella ylimääräistä ”turboboostia”.

”Ryhmä Rämä – suuntana tämä Sportgastein.”

Gasteiner-laakso on konaisuudessaan mukavan vehreää seutua ja laajemmin lähiympäristöön tutustuminen onnistuu erinomaisesti juurikin pyörällä. Menomatka sujuu rattoisasti erimerkiksi alempana laaksossa sijaitseviin Bad Hofgasteiniin ja Dorfgasteiniin, mutta jo ennakkoon on hyvä tiedostaa, että paluumatkalla ylämäkeä tulee 140 – 160 korkeuserometrin verran. Ja tästä iso osa kertyy ihan lopussa Bad Gasteinin jo häämöttäessä käsin kosketeltavan lähellä.

Nautinnollisempi reitti suuntautuukin kohti laakson perää ja siellä sijaitsevia Nassfeldiä ja Sportgasteinin rinnealuetta. Käytännössä koko noin kymmenen kilometrin menomatka on loivaa ylämäkeä, aikaa tähän kuluu normikuntoiselta rauhalliseen tahtiin ja kohtuullisin juoma- ja kuvaustauoin noin 2 – 3 tuntia. Perillä vastassa on erittäin houkutteleva ravintola terasseineen ja sopivan tauon jälkeen on mukava suunnata pyörän keula alamäkeen – paluumatka sujuu kuin siivillä reilusti alle tunnissa. Reitti on paikoitellen sangen vaativa ja vaihteiden ja jarrujen käyttö on syytä olla hallussa.

Koko Gasteiner-laakso soveltuu erinomaisesti pyöräilyyn. Ja näissä maisemissa kelpaa pyöräillä!

3. Muut aktiviteetit

Patikoinnin ja pyöräilyn lisäksi Bad Gasteinissa on helppo hengästyä myös muiden aktiviteettien parissa. Mahdollisuuksia on niin paljon, että jo pelkkä vaihtoehtoihin tutustuminen esitteistä saa huonokuntoisimmat haukkomaan henkeään.

Gasteiner-laakson lämpimät ilmavirtaukset houkuttelevat kesäaikaan riippuliitäjiä.

Golf, tennis, jousiammunta, liitovarjoilu, koskenlasku ja ratsastus ovat vain esimerkkejä alueen kattavasta aktiviteettitarjonnasta. Aktiviteettien perässä ei aina tarvitse myöskään suunnata ylös vuorille. Aurinkoisina kesäpäivinä suosittu ajanviete paikallisten keskuudessa on suunnata laaksosta löytyvälle uimarannalle. Myös itse kylästä löytyy monia mahdollisuuksia aktiiviseen lomailuun. Ohjattu kalliokiipeilykokeilu on suosittu laji uuden kokeilusta ja itsensä haastamisesta kiinnostuneille – ja soveltuu hyvin sekä nuoremmille että hieman vanhemmille lomavieraille.

Ainutlaatuinen Bad Gastein poikkeaa selvästi perinteisestä alppikylästä.

Jo itse Bad Gasteinin kylä normaalista alppiarkkitehtuurista poikkeavine rakennuksineen tarjoaa mahdollisuuden mielenkiintoisiin löytöretkiin. 1900-luvun alkupuolella rakennettu kymmenkerroksinen hotelli Grand Hotel de l’Europe on toiminut muun muassa lukuisten kuninkaallisten majapaikkana. Parhaimmat loiston vuodet hotellilla taitaa olla jo takana, mutta entisajan arvokkuutta on aistittavissa myös monissa muissa alueen rakennuksissa, kuten Hotel Salzburger Hofissa. Kylän keskellä kohisee sen maamerkkinä Gastein-vesiputous, jonka ihastelu on suosittu osa tänne suuntautuvaa lomamatkaa. Putouksen kokonaiskorkeus on kunnioitettavat 200 metriä.

Stubnerkogelin riippusilta on auki läpi vuoden. Se sijaitsee noin 2 300 metrin korkeudessa.

Alueen mahdollisuudet soveltuvat myös passiivisempaan nautiskeluun. Ota hissi ylös vuorelle ja lähde ihailemaan vain maisemia. Yksi suositeltava tutustumiskohde on Stubnerkogelilla sijaitseva riippusilta. Sen läpi kulkemalla saa nauttia koko 140 metrin matkan ilmavaa ihanuutta.

4. Wellness-kylpylät

Bad Gasteiniin saapuvan vierailijan on hyvä tietää, että täällä bad ei tarkoita pahaa, vaan kylpylää ja kylpemistä. Ja kylpeminen täällä todellakin osataan.

Paikan matkailullinen historia on nimenomaan kylpylä- ja terveysmatkailussa, sillä kuumat lähteet ovat houkuttaneet tänne kävijöitä jo keskiajalta alkaen. 1800-luvullla Bad Gastein oli oman aikansa jetset-kohde ja houkutteli paikalle useita Euroopan kuninkaallisia sekä muita ”kauniita ja rikkaita” merkkihenkilöitä. Nykyisin isoin osa kävijöistä on ihan tavallisia matkailijoita, mutta yhä edelleen Bad Gasteinissa saattaa törmätä todellisiin maailmanluokan tähtiin.

 Näissä maisemissa kelpaa kylpeä.

Useissa alueen hotelleissa on erinomaiset sauna- ja kylpyläosastot ja ne itsessään tarjoavat loistavat puitteet rentoutumiseen ylhäällä vuorilla vietetyn patikointipäivän päätteeksi. Vierailu Bad Gasteinissa ei ole kuitenkaan täydellinen, ellei siihen sisälly käyntiä paikan kuuluisimmassa kylpylässä eli Felsenthermessä.

Keskeisellä paikalla rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Felsentherme on yleinen kylpylä, jonka vesi tulee suoraan maanalaisista lämpimistä lähteistä. 24-asteinen allas, 34-asteinen hierova vesiputous, lämpimät rentoutumisaltaat, aurinkotuolit ja erilaiset porealtaat sisällä ja ulkona selittävät paikan suosiota rentoutumispaikkana.

Käynti Felsenthermessä kruunaa Bad Gasteinin kylpyläkokemukset.

5. Ravintolat

Ruoka ja juoma ovat keskeinen osa onnistunuttu alppireissua. Alppimaista juuri Itävalta on tunnettu riehakkaan after skin kotipaikkana, eikä Bad Gastein tee tässä poikkeusta. Talvisin usea rinneravintola ja after ski –paikka täyttyy ääriään myöten tunnettujen liveartistien ja esiintyjien houkutellessa menoon mukaan niin paikalliset kuin turistitkin.

Kesällä meno on huomattavasti hillitympää. Moni ensimmäistä kertaa Alpeilla kesällä käynyt onkin ilolla pannut merkille, kuinka mukavan rauhallista kaikkialla on – poissa on pauhaava musiikki, monojen pauke ja kovaääninen laulu. Aurinkoiset terassit keräävät kuitenkin väkeä, kun päivän aktiviteettien jälkeen ihmiset suuntaavat aidosti yksille rentoutumaan jääkylmän huurteisen tai muun virkistävän juoman parissa.

Riehakas after ski vaihtuu kesäisin hillittyyn after hike & bikeen.

Bad Gasteinissa on useita ensiluokkaisia ravintoloita ja kivoja baareja, joissa on mukava kokoontua päivän päätteeksi. Pientä purtavaa saa laajalti, perinteistä ja ravitsevaa alppiruokaa on tarjolla myös kesällä eikä hyvää ruokaa ja juomaa arvostavat myöskään pety. Korkeatasoista keittiöosaamista ja hyviä viinejä on saatavilla esimerkiksi Hotel Salzburger Hofin Ritz-ravintolassa. Tarjolla on aika ajoin myös suomalaisen huippukokin loihtimia makuelämyksiä.

Kesäaikaan saapuvan vierailijan on hyvä huomata, että ravintolavalikoima on rajatumpi kuin talvella. Esimerkiksi vipattavaa tanssijalkaa saa täällä paremmin ulkoilutettua talvella.

Viihtyisä Angelo’s on tunnettu pitsoistaan.

Kesällä valmismatkoja Bad Gasteiniin Suomesta järjestää STS Alppimatkat. Kohteeseen on helppo mennä myös omatoimisesti.

Lisätietoa aiheesta:
Alpit kesällä, monipuolista tekemistä kaikille
Reippailua upeissa maisemissa – alppipatikoinnin alkeet
> Minkälaisen kunnon ja välineet alppivaellus vaatii
> Kesä-Alpit ja sähköpyöräily

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Jussi Ovaskainen, STS Alppimatkat, Sanna Wallenius