Hyppää sisältöön

Salla ja Suomi juhlivat: Sallan 80-vuotisjuhlakisat ja Suomi 100 vuotta

Kun keväällä tulee 80 vuotta täyteen ensimmäisistä pujottelun ja syöksyn SM-kisoista, niin jälleen kapuaa Sallatunturin rinteille urheiluseura Sallan Karhut ja pistää pystyyn 80-vuotisjuhlakisat yhteistyössä Sallan kunnan sekä Kaunisharju Oy:n kanssa. Ja komeat kisat laittavatkin; luvassa on lähes viikon verran SM-kisoja Sallatunturissa!

80 vuotta taaksepäin elettiin Sallassa jännittäviä aikoja. Järjesteltiin ensimmäisiä talviurheilun suurkisoja! Alkuperäisillä Sallatuntureilla: Sallatunturi ja Rohmoiva, jotka nykyään sijaitsevat Venäjän puolella, järjestettiin 1937 ensimmäiset pujottelun sekä syöksylaskun SM-kisat, jolloin voittajaksi sen aikaisilla puusuksilla laski luonnonlumisella radalla Erkki Penttilä. Rinteet tehtiin tampaten, ylös kiivettiin jalkaisin ja alas tultiin puita väistellen yleisön hurratessa rinteen kahta puolen! Ei ollut turva-aitoja ja -pehmusteita eikä hiihtohissejä.

Sittemmin on paljon asioita muuttunut ja jopa tunturikin vaihtunut, kun alkuperäinen jäi sodassa itänaapurin puolelle. Eräs pikkupoika, Aarne Tuuha, joka oli silmät ihailua leiskuen katsellut laskijoita, alkoi puuhastella uutta rinnettä menetetyn tilalle. Nyt tuon rinteen kaverina on 14 muuta rinnettä, 6 hissiä ja laskijoita milloin mistäkin maailman kolkalta.

Historiallisia SM-kisoja Sallatunturin rinteillä oli järjestämässä paikallinen urheiluseura Sallan Karhut. Aktiivisesti rinteillä puuhastellut seura on toiminut jo vuodesta 1929 lähtien ja on edelleenkin hyvissä voimissa. Alppilajien lisäksi seura järjestää erilaisia liikuntamahdollisuuksia muidenkin lajien parissa niin paikallisille, kuin vierailijoille mm. keskiyön polkujuoksua; Salla Midnight Trail Run sekä viime kesänä myös hyvin ahkeraan oli tarjolla suunnistusrasteja, jotka olivat suosittuja konkareiden sekä ensikertalaistenkin joukossa. Tulevalle kesälle on luvassa myös yösuunnistuskisa, josta lisää lähempänä ajankohtaa.

Kun keväällä tulee 80 vuotta täyteen ensimmäisistä pujottelun ja syöksyn SM-kisoista, niin jälleen kapuaa Sallatunturin rinteille urheiluseura Sallan Karhut ja pistää pystyyn 80-vuotisjuhlakisat yhteistyössä Sallan kunnan sekä Kaunisharju Oy:n kanssa. Ja komeat kisat laittavatkin; luvassa on lähes viikon verran SM-kisoja Sallatunturissa! Ensin aloitetaan pujottelun SM-kisoilla, väliin FIS-pujottelukisa josta jatkuu 3pv U14- ja 16-sarjojen SM-pujottelu, SM-superpujottelu ja SM-paripujottelu.

Ja tietenkin hiihdon alkukodista löytyy myös omaperäisiä tapahtumia hiihtoon liittyen, kuten jo 16. kertaa järjestettävä humoristinen hyvänmielen tapahtuma; Viinakauppahiihto sekä kunnan ja Sallan Ladun kanssa yhteistyössä järjestettävä Sallan Laturetki, johon on kaikille halukkaille vapaa pääsy. Omatoimisuksintaan latuverkostoa löytyy 160 km, josta valaistua latua hulppeat 42 km valaistua latua. Tarvittaessa tekniikan hiomiseen saa apua Sallan Ski Resortin päteviltä hiihdonopettajilta.

Teksti ja kuvat: Matkalle Sallaan Ry