Hyppää sisältöön

9 + 1 Alppien parasta after ski -ravintolaa

After ski on olennainen osa alppireissua. Sen tärkeys vaihtelee laskijasta riippuen. Tässä 10 alppiammattilaiselta kerätyn gallupin tulos, niille joille railakas afteri on tärkein. Heeyy, heeyy beiiibee! Uh Ah! I wanna know…..


1. St. Anton – MooserWirt

Joka päivä klo 15.30 kaiuttimista tärähtää Europen Final Countdown – ja siitä se lähtee, yksi Alppien hulvattomimmista jälkihiihtoriennoista. Mooser on kolmessa osassa; mutteriteltassa, pihan terassilla sekä kaksikerroksisessa hirsiravintolassa. Jo ennen Europea paikka on täynnä tai turvoksissa. Mooser on erityisesti saksankielisten suosiossa ja se kuuluu alppihumppana, muuta musiikkia ei juurikaan DJ:n listoilta löydy. MooserWirt tarjoaa haasteen vielä afterin jälkeenkin. Sieltä on kylään vielä Messilän veroinen lasku, joka on yleensä huomattavilla kevätkumpareilla, eikä valaistuksesta ole tietoakaan.

Lue myös Lumipallon St. Anton -hiihtokeskusesittely.

2. Val Thorens – La Folie Douce

Kuppila on syöttänyt ja juottanut alppikansaa jo vuodesta 1980. Paikassa on lyhyt, mutta sitäkin intensiivisempi after ski. Ravintolassa kokee pieniä yllätyksiä, kuten vaikka 100 rantapalloa ilmestyy pompoteltavaksi tai kansan sekaan ilmaantuu vähäpukeinen tanssiryhmä. Saman nimisiä paikkoja on myös Val d’Iseressa, Méribelissa, Alpe d´Huezissa ja Saint-Gervaisissa. Val Thorensin La Folie Doucea pidetään näistä legendaarisimpana.

Lue myös Lumipallon Val Thorens -hiihtokeskusesittely.

3. Sölden – Fire & Ice

Modernin after-baarin meininki on hyvin nuorekas ja musiikki on enemmän painottunut konemusaan kuin perinteiseen alppihumppaan. Tunnelmaltaankin Fire & Ice on enemmän musiikkiklubi, koska suuri osa väestä on käynyt vaihtamassa siviilit ylle ennen drinkkien äärelle siirtymistä. Ja osa ei todennäköisesti ole mäessä edes käynyt. Ravintolan lämpötila nousee nopeasti ja t-paita on paksuinta, mitä ihmisten päältä löytyy.

Lue myös Lumipallon Sölden-hiihtokeskusesittely.

4. Bad Gastein – Silver Bullet

Silver Bulletin yleisin kieli on ruotsi ja musiikki on pääsääntöisesti länsimaista poppia, usein elävän yhtyeen toimesta esitettynä. Meno on kuin moukarihäkissä, paitsi kaikki hymyilevät toisilleen. Pientä tilaa on laajennettu erilaisin lisäosin, mutta porukka pakkautuu bändin nähdäkseen ja polkatakseen sen tahdissa. Olennaisena osana Silver Bulletin vierailussa on käynti läheisessä kebab-kioskissa. Siinä moni sanoo syöneensä maailman parhaat kebabit. Kukaan kehuneista ei ole tosin ruokaillut siellä selvin päin, joten sen todellinen maistuvuus on vielä selvittämättä.

Lue myös Lumipallon Bad Gastein -hiihtokeskusesittely.

5. Verbier – Pub Mont Fort

Aurinkoisen terassin vetovoima houkuttelee Pub Mont Fortiin. Vetovoima on niin suuri, että myös paikalliset hiihtosankarit käyvät siellä uudelleen läpi päättyneen hiihtopäivän. Rinteen juurella sijaitseva ravintola on käytännössä ski-in, jota aina määräajoin joku innokas ihan käytännössäkin kokeilee. Paikka on tunnettu pukeutumisjuhlista, joissa hassut asut avittavat ihmisten juhlatunnelmaa. Happy Hour klo 16-17, jolloin tuopposen saa puoleen hintaan. Livebändi varmistaa vimmaisen monotamppauksen lattialankkuja vasten.

Lue myös Lumipallon Verbier-hiihtokeskusesittely.

6. Saalbach – Hinterhag Alm

Vanhat hirsiseinät luovat tunnelmaa, jota kohottaa korvia huumaava alppihumppa. Kyseessä on yksi Alppien legendaarisimmista after ski -ravintoloista. Jossain sanotaan koko modernin after ski -biletyksen alkaneen Hinterhag Almista. Keväällä juhlat levittyvät pihan puolelle ja bilettävän toppatakkikansan määrän voi laskea tuhansissa.

Lue myös Lumipallon Saalbach-hiihtokeskusesittely.

7. Davos – Jatzhütte

Davosissa käy muutkin, kuin maailman huippujohtajat parantamassa maailmaa. Maailma paranee kaikilla kävijöillä Jatzhüttessa, kun laskupäivän päätteeksi mennään siemaisemaan parit. Vaikka meno on hurjaa, niin parissa olisi syytä pysyä, sillä kylään on vielä laskettavaa muutama rinnekilometri. Onneksi alas pääsee myös hissillä, jonka yläasema on aivan ravintolan vieressä.

Lue myös Lumipallon Davos-hiihtokeskusesittely.

8. Chamonix – Chambre 9

Kylän juna-aseman välittömässä läheisyydessä oleva ravintola tunnetaan skandinaavien ja tosilaskijoiden paikkana. Tosilaskijat käyvät siellä enemmän lounaalla ja wannabe-tosilaskijat pitkällä afterilla. Chambre 9:ssä biletyksen ja geenivertailun ohessa lisätään metrejä ilmalentoihin ja lukemia nopeusarvioihin. Ravintolassa voi myös tehdä lasketteluvaatteiden trendikatsauksen, kun ruotsalaiset vanhempien Visalla käyvät hiihtopummit vertailevat vermeitään. Tuloluokasta riippumatta, täällä ovat sankareita kaikki. Livemusiikkia sunnuntaista perjantaihin 17.30-19.30.

Lue myös Lumipallon Chamonix-hiihtokeskusesittely.

9. Ischgl?

Ischglin rankkaaminen tälle listalle vähän mietitytti. Historian valossa paikka olisi kuulunut tälle listalle heittämällä, mutta… Ischgliin tuli paikallisen eliitin organisoimana kielto, että klo 20 jälkeen kylällä laskukamojen kanssa kulkiessa saisi jopa 2 000 euron sakot. Miten sääntöä käytännössä tulkitaan ja miten se käytännössä vaikuttaa, on vielä kokematta. Eiköhän Ischglinkin aftereilla Glühwein virtaa ja mono tamppaa alppihumppaa vanhaan malliin. Ehkä bileet vain loppuvat vähän aikaisemmin? Lumipallo palaa tähän myöhemmin kauden aikana.

Lue myös Lumipallon Ischgl-hiihtokeskusesittely.

+ 1 Extra – Grandvalira – L’Abarset

Pyrenneiden vuoristossa sijaitsevaa Andorraa ja Grandvaliraa ei juurikaan bilepaikkana tunneta. Mutta siellä missä on brittituristeja, on myös bileet. El Tarterin kylässä sijaitseva moderni ravintola yllättää DJ-vetoisine juhlineen. Eikä tupa ole täynnä pelkästään brittejä, vaan L’Abarsetista on muodostunut koko laajan Grandvaliran jälkihiihtokeskus.

Lue myös Lumipallon Grandvalira-hiihtokeskusesittely.

Teksti: Jussi Ovaskainen
Kuvat: Simo Vunneli, Jussi Ovaskainen & via Compfight cc (Hochton Mountain Music Festival Flickr via Compfightcc)