Suomen ensimmäinen vapaalaskuhiihtokoulu Pallakselle
Yksi maamme vanhimmista ja perinteikkäimmistä hiihtokouluista Pallaksen Pöllöt aloittaa toiminnan päivitetyn identiteetin alla helmikuussa 2017 ollen näin Suomen ensimmäinen elämys- ja backcountryhiihtokoulu. Hiihtokoulu nojaa toiminnassaan entistä enemmän vahvaan Pallastunturien aluetietouteen ja kehittää samalla omien koulutustensa avulla osaamistaan takamaastossa liikkumisessa.
Perinteistä ponnistaen
Pallaksen Pöllöt on yksi maamme vanhimmista hiihtokouluista ja se on toiminut Pallaksella jo yli 50 vuoden ajan. Tunturihiihtoa alueella on opetettu jo 1930-luvulta lähtien. Hiihtokoulun perustoiminta-ajatus on vuosikymmenten aikana pysynyt lähes alkuperäisenä, mikä on varsin poikkeuksellista maassamme hiihtokeskusalalla tapahtuneiden muutosten takia.
”Oppaamme ovat aina vieneet asiakkaat tunturin tuuliin joko maastohiihto- tai lasketteluvälineillä. Retken jälkeen yhteistä päivää on jatkettu saunoen, lettukesteillä tai tansseissa. Asiakkaista on tullut vierailunsa aikana oppaille, pöllöille, ystäviä ja tämä näkyy Pallakselle palaavina asiakkaina. Pöllöjen toimintaan kuuluu vahvana osana myös Pallaksen yhteisön ja yhteenkuuluvuuden rakentaminen jokaisen oppaan omaa persoonaa hyödyntäen”, kertoo Pallaksen Pöllöt hiihtokoulun johtaja Juuso Holstein.
Samoihin elementteihin nojaten Pallaksen Pöllöt ovat uudistaneet toimintansa elämyshiihtokouluksi. Kauden 2017 painopiste on räätälöityjen vapaalaskuopetusten ja -retkien järjestämisessä sekä entistä elämyksellisempien maastohiihtoretkien tarjoamisessa. Ammattitaidon takaamiseksi hiihtokoulu tekee töitä kouluttaen oppaitaan Pallaksen alueen tarjoamiin mahdollisuuksiin yhteisillä leirityksillä useamman kerran vuodessa.
Retkillä opetetaan lumiturvallisuutta Pallaksen omaleimaiset lumiolosuhteet huomioiden. Tämä tarjoaa Pallaksella liikkuville merkityksellistä tietoa lumivyöryistä ja turvallisesta liikkumisesta. Lisäksi jokaisella oppaalla on oma osaamisalueensa ja taustansa, minkä avulla Pallaksen Pöllöt voivat esitellä aluetta monipuolisesti.
”Monilla hiihtokouluilla toimintaympäristö on erilainen ja kysyntä on jakautunut laajemmalle alalle, mutta me keskitämme toimintamme takamaaston ensisijaiseen hallintaan”, Juuso Holstein toteaa. ”Toki edelleenkin opetamme kaikenikäisille laskutaitoja aivan ensimetreistä lähtien rinnealueella, mutta heti alussa ohjaamme ainakin kevyesti ajatustasolla tekemistä kohti rinteiden ulkopuolella siintäviä puuterikenttiä. Myös perinteiseen rinnelaskuun luonnon muokkaama offpiste tuo uuden oppimiskentän uusine haasteineen”, hän jatkaa.
Puolen tai koko päivän kestävien, avotunturiin tai kansallispuiston ikimetsiin suuntautuvien maastohiihtoretkien lisäksi tulevana kautena asiakkaille tarjotaan ensimmäistä kertaa muutamia yön yli kestäviä retkiä Hetasta Pallakselle.
Elämys koostuu muustakin kuin valkoisista tuntureista
Sekä maastohiihto- että vapaalaskuretkillä turvallisuudella on erityinen painoarvo. Toiminnan kehittämisessä on ollut mukana vahvasti alueen pelastuslaitos sekä Lapland Hotels -konserniin kuuluva Ylläs-Ski:n Hiihtokoulu, joka on hiihtokeskustoiminnan ja -turvallisuuden pioneeri Ylläksen alueella.
Pallaksen Pöllöt tarjoavat sähköisen varausjärjestelmän vapaalaskuretkien varaamista varten internetsivuillaan. Myös sosiaalisen median yhteistyötä on tulevalle kaudelle kasvatettu bloggareiden ja valokuvaajien kanssa. Lapland Hotels on myös investoinut uusiin vapaalasku- ja murtomaavälineisiin. Hotellin tavoitteena on pidentää kautta ja olla näin auki myös toukokuun ensimmäinen viikko, jotta Pallaksen Pöllöjen järjestämä vapaalaskutapahtuma Offweek vetäisi tunturin täyteen hiihtäjiä.
Pallaksen Pöllöt toimivat osana Lapland Hotels Pallasta ja Lapland Hotels -konsernia.
Lähde: Lapland Hotels Oy