Hyppää sisältöön

Alppikeittiöiden parhaat palat (ei sisällä fondueta ja wieninleikettä)

Monille laskettelun ja lumilautailun harrastajille vuoden kohokohta on hiihtolomareissu Alpeille. Jylhät maisemat, rinteet, afterski, ruoka ja juoma… Todellakin, mitä olisi loma Alpeilla ilman tuhtia alppiruokaa

Fonduet, Wienerschnitzelit ja rinneravintoloiden Gulassiketot ovat monille tuttuja, mutta niiden lisäksi löytyy lukuisia tutustumisen arvoisia makuelämyksiä. Suomalaisen makupalettiin alppiruoka sopii erittäin hyvin, sillä perusraaka-aineet ovat usein samanlaisia kuin kotona: perunaa, lihaa, makkaraa, juustoa ja kermaa. Kun on ollut päivän rinteessä, Alppien kaloripommit on täysin ansaittu. Tässä parhaita paloja.

alppiruoka tartiflette

1.Tartiflette

Ranskan Alpeilta Savoyn maakunnasta peräisin oleva uuniruoka on yksinkertaisuudessaan ylivertainen. Viipaloitua perunaa, Reblochon juustoa, pekonikuutioita ja sipulia. Kruunaa laskupäivän ja saa posket hehkumaan. Helppo tehdä myös kotona.

alppiruoka carbonade valdostana polenta

2. Carbonade Valdostana – Aostanlaakson lihapata polentalla

Pohjois-Italiassa pasta ja risotto on usein korvattu maissista valmistetulla polentalla. Aostan laaksossa kevyesti yrteillä maustettu polenta on erityisen suosittua ja yleensä se tarjoillaan pitkään haudutetun lihapadan kanssa (Carbonade Valdostana), joka yleensä pohjautuu naudanlihaan tai saksanhirveen. Lisäksi polentaa tarjoillaan usein paikallisen fontina -juuston kanssa (La polenta alla valdostana con fontina gratina).

alppiruoka raclette

3. Raclette

Juuston täyteisistä ruokalajeista tämä on juustoisin. Ranskaksi “racler” tarkoittaa raapia, mikä kuvaakin racletten alkuperäistä syömistapaa. Puolikas juustokiekko on telineessä siten, että lämpölamppu (tai takkatuli) sulattaa juuston tasaista puolta, josta sitä raavitaan lautaselle. Nautitaan perunoiden, pienten suolakurkkujen (cornichons), hillosipulien ja ilmakuivatun kinkun kera.

alppiruoka gröstl

4. Gröstl

Juustoa lukuunottamatta perusraaka-aineet ovat samat kuin Tartiflettessa. Tässä Itävallan pyttipannussa perunat, pekonit ja sipulit paistetaan pannulla. Päälle vielä “sunnyside up” kananmuna, jonka keltuainen leviää syödessä muiden ainesosien joukkoon. Alunperin aikaisempien päivien jäännöksistä koottu sunnuntailounas löytyy nykyisellään perinteisten itävaltalaista ruokaa tarjoavien ravintoloiden listoilta.

alppiruoka lihalautaset

5. Makkarat ja lihalautaset

Myös kaikilla alppiseuduilla on omat makkaransa. Ranskassa ja Italiassa ne ovat tyypillisesti joko herkullisia yrteillä maustettuja raakamakkaroita tai ilmakuivattuja salamityyppisiä makkaroita, joissa on monesti lisukkeena esimerkiksi saksanpähkinää. Rinneravintola-annoksena paikalliset makkarat kuten Ranskassa äärimmäisen rasvaiset Diots-makkarat ovat aivan täydellisiä. Ilmakuivatut makkarat (ranskaksi saucisson sec) ovat puolestaan mitä parhainta herkkua joko sellaisenaan tai leivän päälle leikattuna.

Saksankielisellä alueella makkarat ovat lähempänä suomalaisia makkaroita. Itävallassa Käsekrainer makkarat, joita yleensä syödään hot dog -tyyliin sämpylän välissä, ovat jonkin sortin kansallisruokaa. Niitä saa niin rinneravintoloista kuin kaupunkien katukeittiöistä. Landjäger -makkarat ovat puolestaan puolikuivia, perinteisesti eväslaukkuun sujahtaneita, makkaroita, joita voi syödä sellaisenaan. Laskukilometrejä ja suuria korkeuseroja metsästävä alppikanuuna voi popsia niitä vaikka hissinousun aikana, jos rinneravintolaan ei malta mennä tauolle!

Ja aivan lopuksi: jos olette porukalla menossa ravintolaan, ettekä tiedä mitä ottaa alkupalaksi jakakaa lihalautanen. Erilaiset leikkeleet, makkarat, ilmakuivatut kinkut ja muut lisukkeet ovat makuelämys vailla vertaa.

Teksti: Antero Holmila
Kuvat: Antero Holmila & Shutterstock