Hyppää sisältöön

Levin maailmancup kisataan varmasti

11.-12.11.2017 Levillä kilpaillaan pujottelun maailmancupin avauspisteistä täydellä varmuudella.

Vuodesta 2004 alkaen kansainvälisen hiihtoliiton kilpailukalenteriin kuulunut Levin maailmancup on ottanut uuden askeleen kohti täydellistä lumivarmuutta. Levin kisarinteeseen kasattiin keväällä kahteen suojattuun lumisäilöön yhteensä 30 000 kuutiota lunta. Viileän kesän ansiosta lumimäärä on jo tällä hetkellä riittävä maailmancupin läpivientiin.

Säilölumi lumivarmuuden takaajana

Kisarinteeseen kasattiin keväällä kaksi jättimäistä lumikasaa. Säilöjen peittona on maanrakennuksesta tutut vahvat ja painavat huopakankaat. Vitivalkoinen väri suojakankaassa on taannut sen, ettei auringon lämpö ole liiemmin vaikuttanut lumen sulamiseen kesällä. Lumisäilöjen kutistuminen on ollut ennakkoarviota selvästi pienempää ja alkuperäisestä määrästä on sulanut ja tiivistynyt noin 30%. Säilöissä on kuitenkin edelleen niin paljon lunta, että se riittää rinteen saamiseksi kisakuntoon. Pituutta yhdellä kasalla on yli 50 metriä, korkeutta noin 16 metriä ja leveyttä yli 30 metriä.

Levin maailmancupin pääsihteeri Marko Mustosen mukaan uudet lumensäilöntään liittyvät investoinnit ovat tärkeitä kilpailun vakaan aseman säilyttämiseksi kovassa maailmancupjärjestäjien joukossa.

– Täydellisen lumivarmuuden rakentaminen antaa katsojille, urheilijoille, kumppaneille sekä FIS:lle tärkeän signaalin siitä, että meihin voi aina luottaa kisajärjestäjinä. Alppihiihdon maailmancup on huippu-urheilun lisäksi liiketoimintaa, eikä kumpaankaan kannata osallistua toivotaan toivotaan -asenteella, Mustonen toteaa.

Keskiviikkona Levin kisarinnettä ja sen lumisäilöjä kävi tutkimassa myös kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tekninen johtaja Emmanuel Couder. Levin järjestäjät jakoivat Couderille arvokasta tietoa, miten säilöntä on sujunut. Alppihiihdon maailmancupjärjestäjien joukosta on Levin lisäksi ainoastaan Itävallan Söldenin jäätiköllä sekä Kitzbühelissä kokeiltu vastaavaa lumensäilöntää. Couder uskoo, että tulevaisuudessa Levi ja Itävallan paikat näyttävät suuntaa muille kisajärjestäjille.

– Ilmastonmuutos on talvilajeihin selvästi vaikuttava tekijä, joka ohjaa tekemistämme. Ei yhdelläkään maailmancupjärjestäjien joukkoon nousseella keskuksella ole vaihtoehtoa suhtautua siihen välinpitämättömästi. Kisojen perumisessa on aina vaarana, ettei tapahtuma seuraavana vuonna enää kiinnosta. Jatkuvuus ja luotettavuus ovat avain maailmancupkisojen menestykselle ja kiinnostavuudelle, Couder painottaa.

Lumisäilöjen purkuaikatauluun vaikuttaa ilman pakastuminen. Järjestäjien toimesta sääennusteita tarkkaillaan tiiviisti ja tehdään arvioita oikeasta levitysajankohdasta. Tämän hetkisen arvion mukaan säilöjen purkaminen alkaa lokakuun alussa.

Maailmancup värittää Levin avajaisviikonloppua

Levin hiihtokeskus viettää talvikauden avajaisia Levi World Cup -viikonloppuna 9.-12.11.2017 ja luvassa on kansainvälisen urheilumaailman kuhinan lisäksi myös lappilaisen eksotiikan täyttämä ohjelmistokattaus. Tämän lisäksi paluun tekevä yritysseminaari Levi Suksee tuo avajaisviikonlopuksi tunturiin liiketoiminnan suuria nimiä niin Suomesta kuin myös ulkomailta keskustelemaan vastuullisesta yritystoiminnasta.

Lähde ja kuvat: Ski Sport Finland