Hyppää sisältöön

Sallassa omistetaan kokonainen viikonloppu poroille maaliskuussa

Sallassa järjestetään maaliskuussa Suuri Poroviikonloppu, joka täyttää Sallatunturin alueen poroteemaisella ohjelmalla.

Viikonlopun kohokohtia ovat Poro cup -porokilpailut ja pororaidon maailmanennätysyritys. Porot ovat viikonloppunsa ansainneet, sillä niitä on Sallassa yli kaksi kertaa enemmän kuin ihmisiä. Koko perheen Suuri Poroviikonloppu järjestetään 17.–18. maaliskuuta.

Suuren Poroviikonlopun vauhdikkaimpiin tapahtumiin kuuluu Poro cup -porokilpailu, joka järjestetään Sallassa vuosien tauon jälkeen. Perinteisessä poromiesten vauhtilajissa poro ja sen perässä suksilla tuleva ajaja ajavat kilometrin mittaisen radan mahdollisimman nopeasti. Vuoden aikana järjestetään viisi Poro cup -osakilpailua, joista Sallan kilpailu on viimeinen ennen kuninkuusajoa.

Poro cup -kilpailu käydään lauantaina ja sunnuntaina Keselmäjärven jäällä eli aivan Sallan matkailukeskuksen ytimessä. Kilpailussa riittää vauhdikasta seurattavaa koko perheelle. Rohkeimmat pääsevät myös itse kokeilemaan lajia, kun Sallan Poropuisto järjestää yleisölle testiajoja.

Suuren Poroviikonlopun aikana Sallassa yritetään myös tehdä maailmanennätys. Sallan Poropuiston tavoitteena on muodostaa maailman pisin pororaito eli porojono, jossa jokaisen poron perässä on reki kyytiläisineen. Ennätykseen vaaditaan vähintään 56 poro-rekiyhdistelmää peräkkäin.

Lisäksi viikonlopun aikana pidetään yksi Sallan tunnetuimmista talvitapahtumista eli Viinakauppahihto. Saijan kylältä starttaavan tapahtuman tarkoituksena on ehtiä hiihtämällä kirkonkylälle viinakauppaan ennen sen sulkeutumista. Hiihtomatkaa kertyy noin 40 kilometriä.

Lauantai-iltana juhlitaan päivän poroajo-, maailmaennätys- ja hihtosuorituksia porotansseissa Papana Pupissa.

Sallassa porot ovat viikonlopun juhlinnat ansainneet, sillä niitä on kunnassa reilusti enemmän kuin ihmisiä – asukkaita on noin 3600 ja poroja yli 8000. Tapahtumalla halutaan myös kunnioittaa poron roolia sallalaisten elämässä ja porotaloutta yhtenä kunnan tärkeimmistä elinkeinoista.

Lähde ja kuva: Matkalle Sallaan ry