Hyppää sisältöön

Bormio – Suuri korkeusero ja tunnelmallinen hiihtokylä

Jo muinaiset roomalaiset tunsivat pohjoisessa Italiassa sijaitsevan Bormion alueen miellyttävänä lomakohteena. Tästä todisteena toimivat ensimmäiseltä vuosisadalta säilyneet Plinius Vanhemman viittaukset Naturalis Historia -teoksessa, jossa Bormio mainitaan ensimmäisen kerran.

Rooman kansalaiset tunsivat Bormion ajanlaskun alussa lämpimistä kylpylöistä, mutta 2000-luvulla alue tunnetaan lähinnä alppihiihdon maailmanmestaruuskilpailuiden isäntänä. Alppien mittakaavassa laskumaastoa ei keskuksessa ole kovin paljoa tarjolla, mutta laskettava korkeusero, 1 820 m, on Italian kolmanneksi suurin heti Alagnan ja Cortinan jälkeen.

Kisarinne Stelvio ja punaiset rinteet

Valtava korkeusero on mahdollistanut Bormiolle alppihiihdon maailmanmestaruuskilpailuiden isännöimisen vuosina 1985 ja 2005. Koko korkeuseron laskemiseen ei kuitenkaan vaadita mm-tason taitoja, vaan harrastajakin pystyy nauttimaan siitä kuuden kilometrin mittaisessa kisarinne Pista Stelviossa. Lasku alkaa lyhyellä jyrkällä osuudella, mutta kun alun vaikeasta pätkästä selviää kunnialla, on loppumatka alas vaikeustasoltaan rennompaa punaista.

Harrastajatason taidoilla Bormion 50 rinteestä saa muutenkin eniten irti. Haastavaa laskettavaa kaipaavat laskijat löytävät hiihtokeskuksesta vain yhden mustan rinteen ja aloittelijoille sopiva helppo maasto väliasemalla loppuu nopeasti kesken. Offarilaskeminenkin on italialaisille kohteille hieman epätyypilliseen tapaan rajattu muutamaan pieneen kaistaleeseen.

Laskumaastoa kylän molemmin puolin

Tarjonta hyvien punaisten rinteiden ohella on laskettelijalle suorastaan harmillisen rajoittunutta. Vaihtelua ei Bormiossa ole tarjolla paljoakaan, vaikka alueella lasketellaankin alppikylän molemmilla puolilla. Etelässä maisemaa hallitsee Cima Bianca –huippu ja hiihtoalue on Bormio, kun taas pohjoisessa lasketaan San Colombanossa. Sama hissilippu kelpaa molemmilla puolilla Bormion kylää.

San Colombanosta löytyy muutamia sinisiä ja punaisia laskuja, mutta valtaosa rinnetarjonnasta on keskittynyt Bormion suuremmalle hiihtoalueelle. Kyläkorkeudelta noustaan etelässä 8-paikkaisella gondolihissillä Bormio 2000:n väliasemalle, josta on mahdollista lähteä suksilla takaisin alas tai jatkaa matkaa tuoli- ja gondolihisseillä kohti Cima Biancan huippua.

Bormio 2000 tarjoaa hyviä punaisia rinteitä ja hiihtokeskuksen ainoan parkin, josta löytyy myös superpipe. Suurin osa Bormio 2000:n rinteistä on kuitenkin keskittynyt kapealle kaistaleelle jossa liikutaan edelleen tyypillisesti ankkurihisseillä, joten kyseessä ei missään nimessä ole paras mahdollinen matkakohde lumilautailijoille.

Maistuvaa rinneruokaa upeissa maisemissa

Jos rinnetarjonta jättääkin monet laskijoista hieman kylmäksi, ovat loistavaa tasoa laskettelukeskuksessa ainakin sen rinneravintolat. Tarjolla on kaikkea perinteisistä kahviloista ja pikaruokaa tarjoavista terasseista laadukkaisiin à la carte –ravintoloihin.

Laatu on kautta linjan rinneruokailussa kohdallaan ja suurin osa aterioista tarjoillaan Stelvion kansallispuiston upeissa maisemissa. Kokeilemisen arvoinen on ainakin Cima Bianca –huipulta löytyvä Heaven 3000 -rinneravintola, joka tarjoilee kaikkea maittavista välipalaleivistä suuriin grillipihveihin.

Valta Altellina – Toisiaan täydentävä kolmikko

Kauempaa saapuvan laskettelijan onneksi Bormion hiihtokeskus kuuluu laajempaan Alta Valtellina –kokonaisuuteen Livignon ja Santa Caterinan kanssa. Kolmessa keskuksessa lasketellaan samalla hissilipulla ja Bormion punaiset rinteet toimivatkin hyvin osana laajempaa kokonaisuutta.

Santa Caterina sijaitsee vain 20 minuutin ajomatkan päässä Bormiosta ja tarjoilee etenkin aloittelijoille hyvin soveltuvia rinteitä. Livigno puolestaan on kolmikon suurin ja tunnettu etenkin lumilautailijoiden vilkkaana after ski -kohteena. Sveitsin puolella sijaitsevaan loisteliaaseen St. Moritziinkin on alle kolmen tunnin ajomatka ja Alta Valtellinassa laskettelevalle tarjotaan lippuja alennettuun hintaan.

Jo muinaiset roomalaiset…

Bormion 1700-lukuinen kylä on kaunis ja tunnelmallinen paikka, joka on muinaisten roomalaisten ajoista säilynyt tähän päivään turisteja kauempaakin houkuttelevana kohteena. Todisteena tästä on mm. hotellien suuri määrä kylän kokoon nähden.

Bormiosta löytyy yhteensä yli 40 hotellia, joista suuri osa on merkitty kahdella tai kolmella tähdellä, mutta myös neljän tähden majoitusta ja vuokra-asuntoja on tarjolla. Hintatasosta ei hotellin valinnan kuitenkaan pitäisi koskaan jäädä kiinni. Italia on yleisesti ottaen edullista seutua ja Bormio vielä maan yleisestä hintatasosta hieman budjettiystävällisempi vaihtoehto.

Bormion edullinen ja menevä after ski

Matalasta hintatasosta hyötyvät hotellien lisäksi kylän omat ravintolat, jotka edustavat tarjonnaltaan samaa korkeaa laatua kuin sen rinneravintolat. Paikalliset pizzeriat kyläkorkeudella ovat loistavia ja tuhdin aterian puolen kilon pihvillä saa tyypillisesti alle 15 eurolla.

Kylän after ski on melko vauhdikasta, joskaan ei samalla tasolla toisen Alta Valtellina –kohteen, Livignon kanssa. Tunnelma ei ole myöskään välttämättä kovin kansainvälistä, johtuen etäisyyksistä lentokentille.

Harrastajatason laskuja mm-tason maastossa

Bormio ei kuulu laajempaan hissialueeseen eikä tarjoa Suomesta saapuvalle laskijalle paljoakaan tekemistä. Harrastajatasoiselle laskijalle hiihtokeskuksella on kuitenkin tarjota ruuhkattomia punaisia rinteitä, Italian suurimpiin kuuluva korkeusero, hyviä ravintoloita ja todella kaunis historiallinen kylä. Myös alueen kylpylät ovat hotelleissa voimissaan ja rinnetarjontaa voi halutessaan laajentaa läheisillä Santa Caterinan, Livignon ja St. Moritzin laskettelukeskuksilla.

Lähimmille kansainvälisille lentokentille on Bormiosta jonkin verran matkaa, mikä toisaalta auttaa pitämään ruuhkat kurissa. Lähimmät lentokentät ovat Milanon Bergamo ja Innsbruck Itävallan puolella. Molemmista on hiihtokeskukseen noin kolmen tunnin ajomatka.

Artikkelin pääkuva: Foto Pozzi / www.bormioski.eu

Plussat

  • Hyvä valikoima erinomaisia punaisia rinteitä
  • Hurmaava kylä ja loistavat ravintolat
  • Edullinen

Miinukset

  • Vähän laskuvalikoimaa punaisten rinteiden lisäksi
  • Kolmen eri hiihtoalueen välillä pitää liikkua bussilla tai autolla
  • Etäisyys lentokentiltä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Alppien jyrkimmät rinteet

Andreas Romar – supertähden syntyminen on lähellä