Hyppää sisältöön

Foppolo – Italian hiihtokeskusten pienoismalli

Pohjois-Italian Alpit tunnetaan maailmalla lähinnä suurista, usean hiihtokeskuksen muodostamista laskualueista, kuten Monterosasta tai Dolomiiteista. Samaa hauskaa pienemmässä mittakaavassa löytyy Val Brembanan tai Brembana-laakson perällä sijaitsevasta Foppolosta ja sen naapurikeskuksista.

Val Brembana sijaitsee Lombardian alueen keskellä Bergamossa. Sijainti lähellä Pohjois-Italian suurimpia kaupunkeja on tehnyt Foppolosta paikallisten suosiman viikonloppukohteen, ja Bergamon kansainvälinen lentokenttä varmistaa matkustamisen helppouden myös kauempaa saapuville laskijoille.

Brembanan laakson kolmikko

Brembanan hiihtoalue koostuu kolmesta hiihtokeskuksesta: Foppolosta, Caronasta ja San Simonesta. Näistä kaksi ensimmäistä ovat hissi- ja rinneyhteydessä toisiinsa, mutta lasku Foppolosta Caronaan vaatii vähintään hyviä harrastajatason laskutaitoja. Kahdeksan kilometrin päässä Foppolosta sijaitsevaan San Simoneen puolestaan matkustetaan hissien sijaan näppärällä hiihtobussilla.

Laskettelukeskukset sijaitsevat Val Brembanan huipulla ja parhaimmillaan 2 100 metrin korkeudessa. Foppolon hiihtokylä ja alimmat hissit on nekin rakennettu kiitettävään 1 600 metrin korkeuteen ja aluetta voidaankin pitää erittäin lumivarmana joulukuusta pitkälle huhtikuuhun saakka.

Kokonaisuutena alue on kehittynyt kuluneina vuosina valtavin harppauksin. Positiivisen muutoksen laittoi liikkeeseen vuonna 2006 tehty yhteistyösopimus, joka yhdisti Foppolon, Caronan ja San Simonen saman hissilipun taakse. Vajaassa kymmenessä vuodessa kolmea hiihtokeskusta on kehitetty useilla muillakin tavoilla, joista kenties näkyvin on upouusien snow parkien avaaminen Foppoloon ja San Simoneen.

Aloittelijoiden ja harrastajien Foppolo

Brembanan laaksoon kauempaa saapuville Foppolon kylä on ehdottomasti paras paikka majoittua. Kolmesta hiihtokeskuksesta Foppolo tarjoaa eniten laskumaastoa, monipuolisimman hiihtokylän sekä runsaasti ski in / out –majoitusvaihtoehtoja.

Foppolon laskettelurinteet ovat kolmikon monipuolisimmat, mutta painottuvat selkeästi aloittelijoihin ja harrastajiin. Kyläkorkeudelta löytyy lastenmaa, hiihtokouluja, sekä muuta kivaa tekemistä perheen pienimmille. Tuoli- ja gondolihissit vievät yli kahden kilometrin korkeuteen kohti Montebello-huippua, josta harrastajat suihkivat punaisia ja sinisiä rinteitä myöten takaisin alas – usein aivan oman hotellin ovelle saakka.

Foppolosta pääsee myös halutessaan hisseillä tai rinteitä myöten siirtymään naapuri-Caronan vieläkin lempeämmälle hiihtoalueelle. Rinne Foppolosta Caronaan ei ole missään nimessä erityisen haastava, mutta pienten lasten tai aloittelijoiden kanssa ei sitä kannata kuitenkaan lähteä kokeilemaan.

San Simonen haastavammat laskettelurinteet

Foppolo tarjoaa toki myös pari todella jyrkkää rinnettä, muttei lopulta kovinkaan paljon haastavaa laskumaastoa. Vaikeita rinteitä etsiville apu löytyy onneksi hiihtobussimatkan päässä sijaitsevasta pienestä San Simonesta ja sen mustista rinteistä.

Kuten kaikki Val Brembanan rinteet, ovat laskut niiden jyrkkyydestä huolimatta myös San Simonessa melko lyhyitä. Sen haastavassa maastossa riittää kuitenkin selkeästi enemmän valinnanvaraa kuin helpossa Foppolo-Caronassa.

Mikäli tähtäimessä on viikonloppua pidempi laskuloma jyrkässä maastossa, kannattaa katse kääntää Brembanasta Italian suurempiin ja paremmin tarkoitukseen soveltuviin paikkoihin. Harkitsemisen arvoisia vaihtoehtoja ovat Dolomiti SuperSkin ohella myös esimerkiksi Monterosa ja Sulden.

Foppolon ja Montebellon off-pisteet

Italian tapaan off-pisteille pääsee omalla vastuullaan Val Brembanassakin oikeastaan mistä tahansa. Paras starttipaikka useimmille on Montebello-huippu ja toiset hyödyntävät offareita siirtyessään hiihtäen Foppolon laskettelukeskuksen ja Caronan hiihtokylän välillä.

Ruuhkattomuudesta ja runsaista lumimääristä johtuen koskematonta lunta riittää kaikille halukkaille. Valitettavasti valtaosa puurajan yläpuolella sijaitsevasta offarimaastosta on kuitenkin varsin yksitoikkoista, eikä innosta laskemaan muutamia hyviäkään paikkoja useampaan kertaan.

Lumilautailua ja maastohiihtoa Italiassa

Freestyle-laskijat löytävät aivan uudet snow parkit sekä Foppolosta että San Simonesta. Kumpikaan ei missään nimessä ole Italian mekka lumilautailijoille, mutta reilit, hyppyrit ja half pipet tarjoavat varsin maukkaita laskuja hurjapäille ja tekemistä muutamaksi päiväksi.

Myös maastohiihtäjät on huomioitu noin kymmenen kilometrin mittaisella latuverkostolla. Suomalaiselle kymmenen kilometriä hiihtolatuja ei vaikuta paljolta, mutta mahdollisuus maastohiihtoon ei ole Alpeilla lainkaan samanlainen itsestäänselvyys kuin vaikkapa pohjoismaisissa kohteissa.

Hiihdon jälkeistä elämää

Laskemisen jälkeiseen elämään Foppolon rauhallinen, kompakti ja helposti hahmotettava hiihtokylä tarjoaa jopa yllättävän hyvin tekemistä. Alppikylä jakautuu vanhaan kivikirkon kruunaamaan alueeseen ja uudempaan, hiihtokeskuksen ympärille rakennettuun osaan, jossa valtaosa majoituksesta sijaitsee. Tarjolla on kaikkea vuokra-asunnoista neljän tähden hotelleihin ja lähes kaikkialla pääsee päivän päätteeksi hiihtäen kotiovelle saakka.

Majoittua voi halutessaan myös pienemmässä San Simonessa tai perinteikkään kauniissa Caronassa, mutta tällöin jää paitsi Foppolon monista palveluista ja iloisista ihmiskontakteista. Foppolossa majoittuja hyötyy parhaiden palveluiden ohella myös hyvästä sijainnista, josta käsin alueen muihin keskuksiin tutustuminen on kaikista helpointa.

Foppolon juustoinen after ski

Laskettelun välipäiville Foppolosta löytyy kylän kokoon nähden varsin mukava valikoima ravintoloita ja kauppoja. Brembanan laakso tunnetaan maailmalla juustoistaan, joten paikalliseen formaggio-listaan kannattaa ehdottomasti ruokailun yhteydessä tutustua.

After ski –juhlijoille paikkoja on tarjolla pubien ja discojen muodossa todella paljon, mutta bileet pysyvät alueella poikkeuksetta rauhallisina. Meininki muistuttaa kaikissa kolmessa kylässä toisistaan, mutta Caronassa ja San Simonessa mittakaava on selvästi pienempi. Val Brembana on maailmalla yhä melko tuntematon paikka ja italialaisten ohella rinteissä ja yöelämässä törmää useimmiten britteihin.

Toimiva laskettelukeskus

Val Brembanan Foppolo on edullinen, nopeasti kehittyvä ja arkisin ruuhkaton laskettelukeskus, joka sopii parhaiten aloittelijoille ja harrastajatasoisille laskijoille. Alue on vielä suurilta osin kansainvälisen yleisön tietämättömissä, joten jonot ovat italialaisten lomakausien ulkopuolella oikeastaan olemattomia.

Hiihtokeskukseen matkustaminen on helppoa Milanon ja Bergamon kansainvälisen lentoaseman läheisyydestä johtuen. Bergamosta on päivittäin useita suoria bussiyhteyksiä Foppoloon ja matkaa vain noin kahden tunnin verran.

Toinen hyvä päämäärä lennolle on Malpensan lentoasema (kahden tunnin ajomatka). Kolmen tunnin ajomatkan sisällä Foppolosta löytyvät myös Venetsian ja Torinon lentoasemat.

Artikkelin pääkuva: Brembo Ski (bremboski.it)

Plussat

  • Sopii hyvin aloittelijoille ja harrastajille
  • Kolme hiihtokeskusta yhden hinnalla
  • Ruuhkaton ja edullinen

Miinukset

  • Lyhyet rinteet ja vähän jyrkkää laskettavaa
  • Yksitoikkoiset off-pisteet
  • Vaisu after ski

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään