Hyppää sisältöön

Madonna di Campiglio – Italialaista tyylikkyyttä

Italian ehdottomiin suosikkikohteisiin lukeutuva Madonna di Campiglio sijaitsee vaikeahkon matkan päässä lentokentiltä. Trentinon alueen ylpeys on kuitenkin toimiva laskupaikka, jossa vierailu on ehdottomasti vaivan arvoinen.

Dolomiitit, kaunis kylä ja hyvä italialainen ruoka ovat Madonnan valttikortteja, mutta unohtaa ei sovi myöskään katukuvassa vilahtelevaa turkiskansaa ja monipuolista hiihtoaluetta. Madonna di Campiglio on suosittu myös kesäkohteena, sillä häikäisevät Dolomiitit ja toimiva vaellusverkosto kutsuvat vaeltajia nauttimaan kesän lämmöstä upeissa alppimaisemissa.

Tomban tykityspaikka

Alppihiihdon maailmancupin menestyjiin lukeutunut Alberto Tomba harjoitteli aikoinaan Madonnassa ja mieltyi kylän ilmapiiriin. Alppihiihtosuuruuden voi edelleen bongata suosikkikohteestaan ja muutenkin kylä toimii silmäätekevien näyttäytymispaikkana. Tomba ei ole ainoa Madonna di Campiglioon tykästynyt vauhtiveikko, sillä esimerkiksi Ferrarin formulakuskeja on voinut bongata säännöllisesti tässä kuuluisassa hiihtokeskuksessa.

Madonnan rinne- ja hissiverkosto on kokeneelle harrastajalle ihanteellinen. Vauhdikkaita laskuja on joka puolella aluetta ja etenkin mustista rinteistä löytyy mitä hienoimpia vaihtoehtoja. Italialaiseen tapaan kannattaa panostaa kiireettömiin rinnelounaisiin upeissa terassimaisemissa. Hyvällä säällä ruokailu on italialaisille jopa laskemista tärkeämpää. Hyviä ja tunnelmallisia rinneravintoloita löytyy runsaasti.

Viisi hiihtoaluetta on yhdistetty hisseillä toisiinsa ja Pinzolon hieman pienemmän ja vaatimattomamman hiihtoalueen saavuttaa kätevästi kahdella väliasemalla varustetulla gondolilla. Folgarida Marillevan hiihtoaluetta ei kannata missata, ja sen saavuttaa Madonnasta noin tunnissa. Madonnan kyläkorkeus, 1 550 metriä, takaa 95% rinteistä kattavan lumetusjärjestelmän kanssa lumivarmuuden. Madonnan kylä sijaitsee hiihtoalueen keskellä ja on ideaalinen sijainti majoitukselle ja oivallinen lähtöpiste päivän hiihtoseikkailuille.

Rinteitä mestareille ja nautiskelijoille

Tomban vanavedessä vauhdin hurmaan päässyt laskija suuntaa Cinque Laghin Canalone Miramontelle. Kyseinen maailmancupin rinne kannattaa käydä ehdottomasti laskemassa mikäli omat taidot sallivat. Jos rinne on jäinen, on suositeltavaa edetä pienellä liekillä.

Monte Spinalen kumpuileva ja mutkitteleva musta rinne 70 puolestaan on huikaiseva koko matkan ylhäältä alas ja vauhti taattu. Lopun jyrkänne testaa laskijan taidot. Passo Grosten leppoisalla alueella puolestaan nautiskellaan helpommissa rinteissä ja paistatellaan aurinkoa. Huipulta kannattaa laskea alueen pisin lasku lopun 66-rinnettä alas Grostelle, vaikka lopussa joutuukin hieman lykkimään.

Folgarida Marillevan alueella ehdottomia vauhtikokemuksia ovat punainen rinne 32 ja musta Marillevaan tiukasti viettävä 25/26.

Madonna di Campiglion erinomainen hissijärjestelmä

Madonna di Campiglion hissijärjestelmä on erittäin hyvä. Ala-asemilta pääsee ylös nopeasti eikä pahoja jonoja yleensä esiinny. Eri hiihtoalueiden väliset hissiyhteydet on rakennettu toimiviksi ja ainoastaan Marillevan puolelta voi joskus olla pieni jonotus Madonnaan pyrkiville. Marilleva kuuluu jo Val di Solen laaksoon, mutta kertonee hissiyhteytensä ansiosta myös sen, että liikkumaan pääsee laajalla alueella.

Kannattaa siis ehdottomasti satsata laajennettuun hissilippuun, Campiglio Dolomiti De Brentaan. Lippu kattaa kaikki kolme hisseillä toisiinsa yhdistettyä hiihtoaluetta.

Taitureille hyvät paikat

Lumisateen jälkeen Madonnassa on mahtava painella pitkin metsikköjä, tosin italialaiset eivät kiirehdi itse mäkeen. Tilaa siis riittää ja jälkiä pääsee piirtämään aivan kaikessa rauhassa. Passo Grosten jättimäinen Funpark vetää lautailijoita puoleensa ja monet ammattilaiset harjoittelevatkin juuri täällä. Myös freestylelaskijat ovat löytäneet Madonnasta mieluisat harjoitusolosuhteet.

Jos lumiolosuhteet ovat suotuisat, löytyy alueelta hyviä maastoja hissioffareille ja pidempiin takamaastoseikkailuihin.

Madonna on enemmän urheilullisten ja taitavien laskijoiden paikka kuin perheiden hiihtokeskus.

Madonna laskujen jälkeen

Rinnepäivän jälkeen kylä täyttyy after ski -laskukansasta, mikä ei ole lainkaan huono asia. Afteri on italialaisittain hyvä, mutta Itävaltaan verrattuna vaisu. Ala-asemilla on laskupäivän päätteeksi tarjolla suhteellisen pirteää jälkihiihtotunnelmaa.

Kylässä on runsaasti laadukasta ravintolatarjontaa aina Michelin-tasoon saakka. Yöelämän vilkkaus vaihtelee, ja esimerkiksi Piano Barista voi löytyä vauhtia iltaan ainakin viikonloppuisin ja sesonkeina.

Laskettelun lisäksi tarjontaa löytyy mm. lumikenkä- ja patikkareiteistä, maastohiihdosta, ohjaskelkkailusta, koiravaljakkoajelusta, ratsastuksesta ja liitovarjoilusta.

Plussat

  • Erinomainen hissijärjestelmä
  • Vauhdikas hiihtoalue ja loistavia rinteitä
  • Viihtyisä kylä

Miinukset

  • Etäisyys lentokentiltä
  • Lapsiperheille vaativa keskus
  • Hintataso italialaiseksi korkea

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Alppien suosituimmat hiihtokeskukset – 10 unelmakohdetta

Vertical Up Tour: nopein ylhäällä voittaa