Hyppää sisältöön

Skijuwel Alpbachtal Wildschönau – Tirolin suurten joukossa

Skijuwel Alpbach Wildschönau on tuore tulokas Tirolin suurimpien hiihtopaikkojen listalla. Itävallan puolelta löytyvä laskettelukokonaisuus tarjoaa monipuolista maastoa etenkin aloittelijoille ja harrastajatasoisille laskijoille.

Alueen kylissä on lasketeltu ainakin 1930-luvulta alkaen. Suurten väkijoukkojen tietoisuuteen Alpbach ja Wildschönau kuitenkin nousivat vasta vuosien 2012 ja 2013 taitteessa, jolloin hiihtokeskukset yhdistyivät suuremmaksi Skijuwel-kokonaisuudeksi. Nykyään uudella gondolihissillä yhdistetty laskettelualue voidaan lukea mukaan Tirolin kymmenen suurimman joukkoon.

Suuri ja sirpaleinen Skijuwel Alpbachtal Wildschönau

Tirolin kymmenen kärkeen liittymisestä huolimatta seudun kylät ovat säilyttäneet perinteikkään ilmeensä ja tunnelmansa muuttumattomana. Kaunis alue onkin aivan viime vuosina palkittu esimerkiksi kauneimmista alppikylistä ja Itävallan puhtaimmasta vuoristoilmasta.

Laskettelijalle Skijuwel Alpbachtal Wildschönau on melko sirpaleinen kokonaisuus, jossa vain muutamat kylistä ja hiihtokeskuksista ovat hissiyhteydessä. Laskettelurinteitä löytyy Niederaun, Oberaun, Auffachin, Inneralpbachin, Kramsachin ja Reith im Alpbachtalin kylien yläpuolelta.

Gondolihissi kulkee alueen keskellä sijaitsevan Schatzberg-vuoren (1 903 m) ylitse yhdistäen Auffachin ja Inneralpbachin hiihtokylät. Muiden kylien ja rinteiden välillä liikkuakseen on hyödynnettävä ilmaista hiihtobussia.

Helposti hahmotettava hiihtoalue

Skijuwel Alpbach Wildschönaun hajanainen hiihtoalue painottuu kokonaisuutena vahvimmin aloittelijoiden ja harrastajatasoisten laskijoiden tarjontaan. Laskettelurinteitä on nykyään yhdellä hissilipulla käytettävissä lähes 145 kilometrin verran.

Rinteet ovat tyypillisesti hyvin hoidettuja ja rauhallisia, mutta hissit saattavat etenkin talvikaudella ruuhkautua pahasti. Keväällä lumivarmuus kärsii merkittävästi, mutta samalla ruuhkat hälvenevät.

Hajanaisuudesta ja suuresta koosta huolimatta laskureittien hahmottaminen on todella helppoa. Kaikki rinteet on merkitty vaikeustason mukaan väritetyillä kylteillä ja hiihtobussit vievät vaivatta kaukaisempienkin laskupaikkojen äärelle.

Helppoja laskettelurinteitä ja Tirolin kauniita alppimaisemia

Alueen yksittäisistä hiihtokylistä ja -keskuksista Niederau on monipuolisin ja suosituin. Huonona puolena Niederau kuitenkin sijaitsee merkittävästi alueen muita laskupaikkoja matalammalla, parhaimmillaankin vain hieman yli 1 600 metrin korkeudessa, minkä vuoksi se kärsii etenkin kevätkaudella heikosta lumivarmuudesta. Talvisin Niederau kuitenkin tarjoaa komeita punaisia rinteitä metsän keskellä, sekä hyviä pikkumäkiä perheen pienimmille.

Myös Auffachin, Alpbachin ja Inneralpbachin yläpuolisilla rinteillä on hyviä pitkiä laskuja aloittelijoille ja nautiskelijoille. Tutustumisen arvoinen on ainakin Inneralpbachin Gmahkopf-huipun läheltä löytyvä aloittelijoiden alue. Samalla kannattaa katsastaa myös Tirolin upeat maisemat 2 025 metrin korkeudessa sijaitsevasta Wiedersbergerhorn Hütte –rinneravintolasta. Lapsille on omat laskupaikat kaikissa Skijuwelin hiihtokeskuksissa.

Komeita off-pisteitä ja jyrkkää laskettavaa

Kokonaisuutena Skijuwel Alpbach Wildschönau soveltuu parhaiten aloittelijoille ja nautiskelijoille, mutta myös haastavampia laskulinjoja on tarjolla lähes jokaisella vuorella. Niederaun yläpuolelta löytää jyrkkiä ja metsäisiä pätkiä. Inneralpbachin ja Auffachin muutamat mustat rinteet puolestaan tarjoavat vauhdin hurmaa avoimessa maastossa.

Hienoille off-pisteille pääsee oikeastaan mistä tahansa, ja päättäessä laskunsa autotien suuntaan on bussipysäkki yleensä melko lähellä. Offarit vaihtelevat Niederaun metsäisistä pätkistä Auffachin ja Inneralpbachin yläpuolisiin avoimiin osuuksiin, eikä omasta tilasta varmasti ole ylhäällä puutetta.

Alppien hiihtokeskusten mittakaavassa pieneksi jäävä korkeus aiheuttaa kuitenkin keväisin offarilaskijoille päänvaivaa. Lumivarmuus on usein heikko ja alemmilla rinteillä lumi sohjoutuu jopa kylmemmillä keleillä.

Snow park ja maastohiihtoa Tirolissa

Lumilautailijat löytävät snow parkit suurimmista hiihtokeskuksista: Niederausta, Auffachista ja Inneralpbachista. Etenkin halfpipella varusteltu Inneralpbachin parkki on varsin toimiva kokonaisuus, mutta alue ei ole ainakaan vielä saavuttanut suurta suosiota lumilautailijoiden keskuudessa.

Lautailijoiden näkökulmasta Skijuwel Alpbachtal Wildschönauta vaivaakin monissa paikoissa ankkurihissien yleisyys. Laskumaasto on etenkin alemmilla rinteillä melko helppoa, mikä miellyttää etenkin aloittelevia temppulaskijoita.

Maastohiihtäjille Tirolin hiihtokeskuksella on tarjota toistasataa kilometriä hoidettuja hiihtolatuja komeissa maisemissa. Latuverkoston laajuus saattaa tuntua pohjoismaiselle hiihtäjälle itsestäänselvyydeltä, mutta Alpeilla hyvät hiihtoladut ovat selkeästi harvinaisempia.

Aitoa tunnelmaa ja rauhallista after skitä

Suurin osa Skijuwel Alpbachtal Wildschönaussa vierailevista laskijoista yöpyy kauniissa Niederaussa. Majoitusta on toki tarjolla alueen muissakin kylissä, ja vaihtoehtoja löytyy kodikkaista ja iloisista Tirolin majataloista aina neljän tähden hotelleihin.

Kylissä voi ihastella kauniita Tirolin maisemia ja rakennuksia, mutta muutoin tarjonta on varsin rajoittunutta. Hintataso on pikkukylissä hieman keskivertoa korkeampi, muttei missään tapauksessa lähelläkään Alppien luksuskohteita.

After ski –juhlintaan sopivia vilkkaitakin baareja on muutamia, mutta meno pysyy tästä huolimatta yleensä varsin maltillisena. Afteri on pääasiassa varattu laskupäivän jälkeiseen rentoutumiseen tunnelmallisessa kylässä, hyvään kotiruokaan ja rehellisen aitoon tunnelmaan – ei niinkään bilettämiseen. Kanssalaskijoista ja –juhlijoista suurin osa on paikallisten lisäksi brittejä.

Nautiskelijoiden Skijuwel Alpbachtal Wildschönau

Skijuwel Alpbachtal Wildschönau on suuri, kaunis ja monipuolinen tirolilaiskohde rauhallisille laskijoille ja aloittelijoille. Oheistoiminnan rajallisuus laskee alueen kiinnostavuutta lapsiperheille ja bilettäjille, mutta nautiskeluun ja rentoutumiseen keskittyvälle laskukansalle paikka on ehdottomasti Tirolin parhaiden joukossa.

Pidemmällä lomalla kannattaa harkita Kitzbüheler Alpen AllStarCard-hissilippua. Yleislipulla käyttöön aukeavat Skijuwel Alpbachtal Wildschönaun lisäksi myös Zell am See, Kitzbühel, Skiwelt sekä Saalbach.

Perinteikkään tunnelmallisena säilynyt hiihtoalue sijaitsee vain noin tunnin ajomatkan päässä Innsbruckin lentoasemalta. Muita hyviä kohteita Niederauhun suuntaavalle lennolle ovat mm. Salzburg, München ja Bolzano.

Kuva: transCam via compfight cc

Plussat

  • Monipuolinen laskumaasto kauniissa maisemissa
  • Hienoja off-pisteitä
  • Kylissä aitoa Tirolin tunnelmaa

Miinukset

  • Alppien mittakaavassa rinteet matalalla, huono lumivarmuus
  • Vähän jyrkkää laskettavaa
  • Ei paljoa tekemistä rinteiden sulkeuduttua

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Laskettelijan unelma – Itävallan henkeäsalpaavimmat rinteet yhden kausikortin alle