Hyppää sisältöön

Innsbruck – Alppien pääkaupunki

Itävaltalaisesta Innsbruckin kaupungista käytetään toisinaan epävirallista nimitystä ”Alppien pääkaupunki”, eikä välttämättä täysin aiheetta. Keskiaikaiset rakennukset, 800 vuoden päähän ulottuva historia, kaupungin yötä elävöittävät kymmenettuhannet opiskelijat, lähiseudun parikymmentä hiihtokeskusta ja menneisyys talviolympialaisten isäntäkaupunkina vuosina 1964 ja 1976 lupaavat kaikki laskettelijalle elämysrikasta ja unohtumatonta kokemusta.

Jo Innsbruckin kaupungissa riittää runsaasti nähtävää ja koettavaa, mutta ympäröivät Alpit innostavat nopeasti kiskomaan monot jalkaan ja suuntaamaan kaupungin rajojen ulkopuolelle. Laskukansaa ohjataan onneksi rinteisiin keski-eurooppalaisella tehokkuudella ja miellyttävään korkeuseroon pääsee helposti käsiksi sekä julkisella liikenteellä että kaupungin keskustasta rinteille nousevilla hiihtohisseillä.

Itävallan tunnetuimpia hiihtokaupunkeja

Kaupunkia ympäröivässä maastossa on yhteensä yli kaksikymmentä hiihtokeskusta, joista yhdeksän merkittävintä yhdessä muodostavat yhden hissilipun takana olevan Olympia SkiWorld Innsbruck-kokonaisuuden. Axamer Lizum, Patscherkofel, Kühtai, Muttereralm, Nordkette, Oberperfuss / Rangger Köpfl, Schlick 2000, Stubai ja Glungezer kykenevät yhdessä tarjoamaan jokaiselle laskijalle jotakin. Suurimmatkin näistä keskuksista ovat Alppien mittakaavassa korkeintaan keskikokoisia, mutta kun yhdellä lipulla saa käyttöönsä yli 500 rinnekilometriä, ei yksittäisten keskusten laskumaaston pienuudesta kannata oikeastaan valittaa.

Bussimatka Innsbruckista rinteille kestää määränpäästä riippuen 15 – 45 minuuttia eikä tuota laskijalle lisäkustannuksia. Tämän lisäksi muutamille laskupaikoille, kuten Nordketteen, pääsee myös hiihtohissillä suoraan kaupungin keskustasta.

Innsbruckissa majoitusvaihtoehdot ovat tasokkaita ja joidenkin hiihtokeskusten yhteydessä on mahdollisuus majoittumiseen kauempana kaupungista. Tällöin käytössä täytyy tosin olla oma auto jos tahtoo tutustua Olympia SkiWorld Innsbruckin muihin hiihtokeskuksiin.

Olympia SkiWorld Innsbruck – Yhdeksän keskuksen kokonaisuus

Innsbruckin hiihtokeskuksia yhdistää lähinnä kaupunki, hissilippu sekä vahva painotus siniseen ja punaiseen maastoon, mistä johtuen alueella on jopa negatiivinen ”helpon” laskukohteen maine. Haastavaakin laskettavaa Innsbruckista toki löytyy ja jokaisella yhdeksästä tärkeimmästä keskuksesta on omat erityispiirteensä ja kohderyhmänsä.

Axamer Lizum – Kaksien Olympialaisten isäntä

Kaksien talviolympialaisten taistelutanner, Axamer Lizum, on Innsbruckin hiihtokeskuksista tunnetuin ja tarjoaa suurimman laskettelualueen. Alueelta on hiihtoyhteys Axamsin, Götzensin sekä Muttersin kyliin, joten hiihtokeskuksen vaihtaminen käy laskijalta helposti.

Olympia-historian lisäksi Axamer Lizumin tekee tunnetuksi sen monipuolinen ja arvostettu parkki, joka kerää lautailijoiden huomiota jopa kansainvälisellä tasolla. Hiihtohissit vievät 2 340 metrin korkeuteen ja maasto soveltuu hyvin kaiken tasoisille laskijoille laskuvälineestä riippumatta.

Glungezer – Tulfes ja Tirolin pisin rinne

Tulfesin pienen alppikylän yläpuolella parhaimmillaan 2 300 metrin korkeuteen kohoaa Glungezerin pienehkö hiihtoalue, jonka pitkät ja lempeät rinteet soveltuvat erityisen hyvin aloittelijoille ja keskitasoisille laskijoille. Helpohkon maaston lisäksi upeat näköalat Inntalin laaksoon ja koko Tirolin pisin rinne (15 kilometriä) ovat Glungezerin tärkeimpiä vetonauloja.

Patscherkofel – Lastenmaa ja olympiarinteitä Iglsissä

Iglsin alueella sijaitseva Patscherkofel tarjoaa maastoa kaikentasoisille laskijoille 18 rinnekilometrin verran. Haastetta kaipaavat löytävät hiihtokeskuksesta olympiatasoisia mustia ja punaisia jyrkkiä laskuja, kun taas perheen pienimmät viihtyvät pitkään hiihtokeskuksen lastenalueella. Patscherkofelin hiihtohissit nousevat parhaimmillaan 2 250 metrin korkeuteen ja korkeuseroa on mahdollista saada yhdellä laskulla alleen tuhannen metrin verran.

Kühtai – Itävallan suurin kyläkorkeus

Kühtain hiihtoalue sijaitsee matalimmassakin kohdassaan yli 2 000 metrin korkeudessa ja on yksi Olympia SkiWorld Innsbruckin lumivarmimmista keskuksista vielä pitkälle kevääseen saakka. Itävallan suurimman kyläkorkeuden kunniaa hallussaan pitävän Kühtain hissit nousevat parhaimmillaan 2 520 metrin korkeuteen ja rinteiden vaikeus vaihtelee etupäässä sinisestä punaiseen. Musta väri ja haastava laskettava on rinnetarjonnassa vain heikosti edustettuna, joten kärjistäen alue soveltuu parhaiten aloittelijoille ja keskitasoisille laskijoille.

Muttereralm – Innsbruckin oma lastenmaa

Lapsille ja aloittelijoille sopivia rinteitä Innsbruckin keskuksista löytyy parhaiten Muttereralmista, jossa suurin osa laskettavasta maastosta on helppoa. Vahvaa perhekohteen mainetta nauttivan Muttereralmin hissit kohoavat parhaimmillaan 1 800 metrin korkeuteen.

Nordkette – Hissillä kaupungista rinteisiin

Vaatimattoman 20 minuutin hissimatkan päässä Innsbruckin keskustasta löytyy erityisesti lumilautailijoiden ja auringonpalvojien rakastama Nordkette, jossa lasketellaan parhaimmillaan 2 260 metrin korkeudessa. Jos Muttereralm on Innsbruckin helppo perhekohde, edustaa Nordkette täysin toista linjaa – helppoja rinteitä on todella vähän ja keskuksesta nauttivat eniten keskitasoiset ja taitavammat laskettelijat.

Nordketten ja Seegruben upeiden maisemien keskellä sijaitsee vilkas, superpipella varusteltu Nitro Skylinepark. Alueen Hafelekar-funikulaarin yläasemalta puolestaan on henkeäsalpaavat näkymät Karwendelin vuoristoon.

Oberperfuss -Rangger Köpfl – Huikeita maisemia ja helppoja rinteitä

Rangger Köpfl tarjoaa rinteitä parhaimmillaan 2 000 metrin korkeudessa ja on panostanut etenkin lapsiin ja perheisiin. Perhekohdetta vahvistavat mm. taikamatto, lapsiparkki, sekä runsas valikoima leveitä sinisiä rinteitä, joista moni soveltuu hyvin lapsen kanssa laskettavaksi.

Schlick 2000 – Parkkia ja perherinteitä

Schlick 2000 on yksi Olympia SkiWorld Innsbruckin perhekeskuksista ja sen alueelta löytyy mm. taikamattoja ja lastenhoitopalveluita. Hyvien lastenpalveluiden lisäksi Schlick tarjoaa perheille edullisia paketteja: mikäli holhooja laskettelee hiihtokeskuksessa, pääsevät alle 10-vuotiaat lapset samalla lipulla rinteille ilmaiseksi.

Vaikka Schlick 2000 on selkeästi keskittynyt palvelemaan perheitä, myös new school -laskijoille löytyy kiinnostavaa tekemistä. Alueella on nimittäin paljon temppumaastoa kuten Stubai Park Schlick 2000 ja Free Nature Park.

Stubai – Jäätikkö laajoilla mahdollisuuksilla

Euroopan suurimpiin lasketeltaviin jäätikköihin lukeutuva Stubai lupaa Innsbruckiin matkustaville turisteille lumivarman hiihtopaikan heinäkuuhun saakka. Hissit kohoavat huimaan 3 200 metrin korkeuteen ja rinnevalikoima kallistuu siniseen ja punaiseen. Mustaa laskettavaakin on toisaalta mukana Innsbruckin muihin keskuksiin verrattuna mukavan runsaasti.

New school –laskijoille jäätiköllä on tarjota Moreboards Stubai Zoo –parkki, joka toimiikin usein lautailijoiden kansainvälisenä kohtauspaikkana. Vaikka keskus ei erityisesti panosta lapsiin, on Stubai palkittu usean eurooppalaisen laskettelulehden ”vuoden perhekohde” –tittelillä.

Kansainvälistä menoa historiallisessa kaupungissa

Innsbruckin kaupungissa riittää runsaasti koettavaa erikoisliikkeistä nähtävyyksiin ja paikallisiin herkkuihin, kuten suklaakakkuihin. After ski –meiningeille ei ole mitään yksittäistä paikkaa, vaan juhliva hiihtokansa hukkuu hiihtopäivän jälkeen nopeasti kaupungin asukkaiden, opiskelijoiden ja muiden turistien joukkoon. Afteri on yleisesti vilkasta ja uhkapelureille Innsbruckista löytyy perinteisten discojen ja pubien lisäksi myös casino.

Omatoimimatkaaminen Innsbruckin hiihtokeskuksiin on helppoa, sillä kaupungissa on oma kansainvälinen lentoasema, jonne on suoria yhteyksiä myös Helsingistä. Tämän lisäksi Münchenin, Zürichin ja Salzburgin kansainväliset lentoasemat ovat lähellä ja näistä kaupungeista matkaa on perillä helppoa jatkaa junalla tai vuokra-autolla.

Plussat

  • 500 kilometriä rinteitä vaihtelevassa maastossa
  • Jokaiselle löytyy Innsbruckin yhdeksästä keskuksesta jotakin
  • Historiallinen ja eloisa kaupunki

Miinukset

  • Yksittäiset hiihtokeskukset Alppien mitoissa korkeintaan keskikokoisia
  • Alueella on mustia rinteitä melko vähän verrattuna helppoihin
  • Hiihtokeskukset etäällä toisistaan

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Kesäparatiisista laskukuntoon

Alppien lentokentät – viisi kaupunkivaihtoehtoa

Itävallan parhaat rinteet – tunnetko nämä?

enni rukajärvi air style

Rukajärvi historialliseen voittoon Air & Stylessä

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja