Hyppää sisältöön

La Clusaz – Perhekohde jännittävillä takamaastoilla

Ranskalaisten hiihtokeskusten juuret ovat tyypillisesti 1950-60 -luvuilla, jolloin alppihiihtoon soveltuville paikoille rakennettiin tyhjästä lukuisia laskettelukohteita. Historiastaan johtuen etenkin suuret ranskalaiskeskukset ovat julkisivultaan varsin moderneja verrattuna Itävallan, Italian ja Sveitsin pittoreskeihin laskupaikkoihin.

Ranskan kauneimmaksi suurkeskukseksi kutsuttu La Clusaz erottuu idyllisellä hiihtokylällään ilahduttavasti edukseen, eikä jätä paatuneintakaan hiihtopummia rinnetarjonnallaan kylmäksi.

Hiihtokeskus sijaitsee Ranskan Alpeilla Aravis’n vuorimassiivissa ja levittäytyy viiden vuoren alueelle. Vaatimattomaan 1 100 metrin korkeuteen rakennettu hiihtokylä on tunnelmallinen, mutta todella hajanainen. Omasta yöpymispaikasta voi pahimmassa tapauksessa olla rinteisiin pitkäkin matka. Kylässä liikennöivät ilmaiset hiihtobussit tulevat laskijalle tarpeeseen.

La Clusazin Viisi persoonallista laskupaikkaa

La Clusazissa lasketellaan viidellä vuorella: Beauregardissa, La Croix Fryssa, L’Étalessa, L’Aiguillessa ja Balmessa. Laskettelurinteet jakautuvat vuorille tasaisesti ja alueen puolelta toiselle siirryttäessä tarvitaan jälleen julkista liikennettä. Laskijan onneksi matkat hiihtobussilla sisältyvät hissilipun hintaan. Autot liikennöivät sekä La Clusazin sisäisesti että muihin Aravis’n hiihtokeskuksiin erittäin säännöllisesti.

Lapsiperheet ja aloittelijat löytävät helppoja vihreitä rinteitä heti kylän läheisyydestä. Maasto suosii vasta-alkajia hiihtokeskuksessa muutenkin. Parhaat siniset ja vihreät rinteet löytyvät Beauregardin ja La Croix Fryn suunnalta.

Jyrkempään maastoon

Hieman kauempana sijaitseva L’Étale puolestaan tarjoilee laskijalle hiihtokeskuksen jyrkimmät merkityt laskut puurajan yläpuolella. Samaan laaksoon L’Étalen vaikeiden rinteiden kanssa päädytään myös vastakkaisella puolella sijaitsevan La Croix Fryn hiihtoalueeseen kuuluvan Manigodin lempeiltä sinisiltä, joten perheen tai eritasoisen kaveriporukan kanssa laskettelu onnistuu alueella mainiosti. Manigodissa on myös parkki temppulaskijoille.

Vielä kauempaa L’Étalesta löytyy L’Aiguille pitkine aurinkorinteineen. Hiihtokeskuksen pisimmät laskut sijaitsevatkin läheisessä Crêt du Loupissa, jossa on myös toinen La Clusazin snow parkeista. L’Aiguillesta laskee halutessaan kätevästi viereiselle Balme-vuorelle, jossa laskujen vaikeustaso kasvaa taas pitkille ja vauhdikkaille rinteille siirryttäessä. Balmen merkityissä rinteissä saakin käyttöönsä parhaimmillaan 1 100 metrin laskettavan korkeuseron Le Vraille-rinteessä. Kyseinen lasku alkaa Torchère-yläasemalta mustalla värillä merkittynä, mutta helpottuu tasaisesti alemmas laskettaessa.

Offareita kaikille

Balmessa on kuitenkin vain kourallinen merkittyjä rinteitä ja sen suurin vahvuus ovat hyvät mahdollisuudet off-pistehiihtoon. Alueen hisseiltä pääsee hyvänä laskupäivänä vaivatta temmeltämään niin kapeissa ränneissä kuin avoimissa puuterikulhoissakin aina alas hisseille ja pysäköintialueelle saakka. Balmen offareilta on tämän lisäksi upeat näkymät Mont Blancin suuntaan ja puuteriseikkailun vaikeustason voi omalla reitin valinnallaan rukata joko helppoon tai haastavaan.

Alppien mittakaavassa pienestä huippukorkeudestaan (2 600 m) huolimatta La Clusaz nauttii suuremmasta määrästä tuoretta lunta kuin monet korkeammalla sijaitsevista naapureistaan. Hiihtokeskuksen oma sijainti vuorimassiivin keskiössä takaa runsaan lumen, mutta tuo rosoisille Ranskan Alpeille mukanaan myös Aravis’n pahimman vyöryvaaran. Jokin osa laskumaastosta onkin tyypillisesti aina suljettuna, jolloin varoituskylttejä ja kieltoja kannattaa suosiolla noudattaa ja metsästää päivän puuteripaikka hieman kauempaa.

Balmen lisäksi toinen varma puuteritärppi löytyy muutoin maastoltaan helpolta Beauregard-vuorelta. Merkityt rinteet ovat vuorella lempeitä, mutta alarinteiden matalasta sijainnista johtuen Beauregardilla on tarjota taitaville offarilaskijoille runsaslumisina aikoina koko suuren hiihtoalueen vauhdikkaimpia metsälaskuja.

Paikallisten lomakohde

Monipuolisen laskupäivän jälkeen laskijan kelpaa palata takaisin idylliseen La Clusazin hiihtokylään ja rentoutua hyvässä savoijilaisessa ravintolassa juuston ja viinin parissa. Alppikylä soveltuu erityisen hyvin lapsiperheille ja tarjolla on runsaasti tekemistä esimerkiksi luistinradan ja kylpylän muodossa. Kylässä järjestetään tämän lisäksi lähes päivittäin erilaisia tapahtumia livemusiikista maanviljelijöiden toripäiviin.

La Clusazissa majoitutaan hotelleiden sijaan yleensä tunnelmallisissa alppimökeissä. Majapaikkaa varatessa kannattaa varmistaa että mökki sijaitsee järkevällä etäisyydellä rinteistä ja palveluista. Kaunis kylä on nimittäin rakennettu todella hajanaiseksi ja matkat ovat toimivista hiihtobusseista huolimatta toisinaan hyvinkin pitkiä.

Paikalliset ovat ystävällisiä ja tarjolla on tavanomainen valikoima ravintoloita ja baareja illanviettoon. Iltaelämä ja after ski on viikolla kuitenkin rauhallista ja vauhti kasvaa vasta viikonloppuisin kun ranskalaiset ja sveitsiläiset laskettelijat saapuvat Genevestä ja Annecysta La Clusazin rinteille ja kaduille. Samasta syystä myös ruuhkat hisseillä ovat huomattavasti yleisempiä ranskalaisten omina lomapäivinä. Ulkomaisista laskijoista keskuksessa törmää useimmiten britteihin ja hollantilaisiin jotka hekin suosivat La Clusazia nykyään viikonlopun laskukohteena hyvien lentoyhteyksien ansiosta.

Lähes naapurissa

Geneven kansainväliselle lentoasemalle on Helsinki-Vantaaltakin viikoittain useita lentoja ja koneen laskeuduttua on rinteille enää vain tunnin ajomatka. Viikonloppureissut Suomesta La Clusaziin ovat siis täysin mahdollisia jos laskunälkä pääsee viikolla yllättämään. Geneven ohella muita läheisiä lentokenttiä ovat mm. Grenoble, Lyon Bron ja Lyon St. Exupéry.

Kokonaisuutena La Clusaz soveltuu erityisen hyvin lapsiperheille pidempäänkin lomailuun. Maaston monipuolisuus ja sijainti Geneven kansainvälisen lentokentän naapurissa puolestaan varmistavat, että hiihtokeskus soveltuu lääkkeeksi viikonlopun mittaiseen laskuhimoon oikeastaan kenelle tahansa. Mikäli pidemmällä lomalla kaipaa laajennusta laskumaastoonsa, kelpaa La Clusazin hissilippu Aravis’n pienemmissäkin keskuksissa: Le Grand Bornandissa, Manigodissa ja Saint Jean de Sixtissa.

Plussat

  • Rinteissä paljon helppoa ja vaikeaa
  • Soveltuu loistavasti lapsiperheille
  • Hyvät ja monipuoliset offarit

Miinukset

  • Ruuhkautumisvaara
  • Majoitus toisinaan kaukana rinteistä ja palveluista
  • Alueella yleinen vyöryvaara

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään