Hyppää sisältöön

La Forêt Blanche – Eteläisen Ranskan suurin

La Forêt Blanchen hiihtoalue sijaitsee Ranskan Meri-Alpeilla ja siihen kuuluu kaksi yhdellä hissilipulla aukeavaa hiihtokeskusta: Risoul ja Vars. Näistä Vars tunnetaan etenkin nopeuslaskusta ja Risoul harrastajien kompaktina keskuksena josta löytyy jotakin kaikille.

Alueen kummatkin hiihtokeskukset, Risoul ja Vars, ovat pysyneet pitkään vain paikallisten tiedossa ja lähinnä ranskalaisten omina lomakohteina. Kokonsa puolesta ne kuitenkin voisivat kilpailla hyvin maan tunnetumpien laskupaikkojen kanssa.

La Forêt Blanche – Suuri yhtenäinen hiihtoalue

Alueen hiihtokylistä Les Claux’sta löytyy esimerkiksi kaksi kauppakatua baareineen, kauppoineen ja pelihalleineen. La Forêt Blanchen yhdistetyllä Vars-Risoul hiihtoalueella on lisäksi yhteensä yli sata rinnettä, viisikymmentä hiihtohissiä ja kaksi lumiparkkia.

Vars – Todella ranskalainen

La Forêt Blanche -alueen laskettelukeskuksista Vars on hieman suurempi ja samalla kaikkein suurin eteläisillä Alpeilla sijaitseva ranskalaiskeskus. Toisin kuin maan tunnetummissa keskuksissa, Varsissa asiakaskunta koostuu lähinnä ranskalaisista eikä esimerkiksi briteistä ja tunnelma onkin sitä aidointa ranskaa.

Hiihtokeskuksen välittömästä läheisyydestä löytyy neljä pienempää kylää: Saint Marcellin, Sainte Marie, Sainte Catherine ja Les Claux. Sainte Marien yhteydessä on muutamia lyhyempiä rinteitä erillä päähiihtoalueesta, joka puolestaan keskittyy Les Clauxin ympärille.

Eniten Varsin tarjonnasta nauttivat harrastajat ja keskitason laskijat, joille tarjolla on jopa kahdeksan kilometrin mittaisia punaisia laskuja suoraan ympäröiviin kyliin. Myös kokeneet laskijat nauttivat kymmenestä mustasta rinteestä ja vapaalaskijoille löytyy hiihtoalueen huipulta reilusti offaria.

Lautailijoita varten Varsissa on laaja Surfland-parkki, jonka half- ja quarter pipet ovat poikkeuksetta hyvin ylläpidettyjä. Kaikkein rohkeimmat voivat kokeilla Crévoux-hissin huipulta lähtevää nopeuslaskuun tarkoitettua osuutta, jossa laskija voi saavuttaa jopa huiman 160 kilometrin tuntinopeuden.

Risoul – 320 päivää auringonpaistetta

La Forêt Blanchen hiihtoalueen pienempi kohde on Varsista vuorien erottama Risoul. Varsin tavoin myös 1 850 metrin korkeudessa sijaitseva hiihtokylä Risoul on erittäin suosittu ranskalaisten omana lomakohteena ja asiakaskunta on sen mukaista.

Yhdellä lipulla aukeava hissijärjestelmä yhdistää La Forêt Blanchen hiihtokeskukset toisiinsa ja kahden keskuksen välillä liikkuminen on helppoa. Myös Risoulin kylä ja hiihtokeskus keskittyvät yhdelle pienehkölle alueelle, joten siirtyminen rinteestä kahvilaan ja kahvilasta hotelliin on tehty helpoksi.

Aloittelijoille Risoulista löytyy leveitä ja aurinkoisia laskuja ja pienen kyläkoon vuoksi omasta karsinasta siirtyminen varsinaisiin rinteisiin muiden joukkoon käy alkeiden opettelun jälkeen vaivatta. Varsin tavoin myös Risoulin puoleiset rinteet miellyttävät kuitenkin eniten harrastajatasoisia laskijoita, joille tarjolla on useita sinisiä ja punaisia laskuja. Kokeneempien kannattaa suunnata suoraan vuoren toiselle puolelle Varsin keskukseen, jossa haastavien rinteiden tarjonta on sekä laajempi että jyrkempi.

Offarit Risoulin yläpuolella sopivat hyvällä säällä ja oppaan kanssa hyvin ensikosketuksen ottamiseen puuterista. Maasto on pääsääntöisesti vähemmän jyrkkää kuin Alpeilla yleensä ja enemmän vauhtia rinteen ulkopuolella kaipaavan kannattaa ottaa suunnakseen vaikkapa Varsin offarit.

Kuva: www.vars.com

Plussat

  • Suuri - kaksi keskusta samalla lipulla
  • Hyvät hissiyhteydet
  • Ranskalainen tunnelma

Miinukset

  • Iltaelämä melko hiljaista
  • Mustia rinteitä muita vähemmän
  • Ei kansainvälistä ilmapiiriä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään