Hyppää sisältöön

Les 2 Alpes – Jäätiköllä kauteen pituutta

Les 2 Alpes on Ranskan toiseksi vanhin hiihtokeskus heti Chamonix’n jälkeen. Keskus tunnetaan parhaiten erinomaisesta Snow Parkista ja kesähiihdosta jäätiköllä lähes 3 600 metrin korkeudessa. Keskus tarjoaa 220 km vaihtelevia rinteitä sekä vasta-alkajille että edistyneemmille.

Les Deux Alpes on saanut nimensä kahdesta kylästä, Vénosc ja Mont-de-Lans, joiden väliin hiihtokeskus on kasvanut. Rinteet nousevat yli 2 000 metriä kylästä ylöspäin ja korvien paine-eroa huipun ja kylän välillä joutuu nieleskelemään sekä hississä että mäessä.

Hiihto ylhäällä jäätiköllä jatkuu kesällä kesä- syyskuussa. Myös parkkia pääsee laskemaan kesäisin.

Laskettelukeskus on etenkin ranskalaisten suosiossa. Hieman alle puolet kävijäkunnasta tulee ulkomailta. Lähes poikkeuksetta ulkomaiset hiihtoturistit ovat saapuneet laskemaan ja juhlimaan britanniasta. Suomalaisia näkee harvakseltaan. Eläväisessä keskuksessa järjestetään viikoittain runsaasti mielenkiintoisia tapahtumia, joten tapahtumakalenteri kannattaa katsastaa. Nauhamainen kylä sijaitsee kahden rinnealueen välisessä laaksossa, ja sellaista majapaikkaa on vaikea valita, josta olisi rinteille pitkä kävelymatka.

Rinteissä riittää pituutta

Les 2 Alpesin kylään laskevat rinteet ovat jyrkkiä ja ylemmäs noustessa loivenevat ja muuttuvat leveämmiksi. Noin 3/4 rinteistä on etelän suuntaisia ja aurinkoisia. Aamuisin osa jyrkimmistä etelän suuntaisista rinteistä pidetään kiinni, kunnes aurinko hieman pehmittää rinnekoneen jälkeä ja asiakkaat päästetään kurvailemaan. Metsähiihtoa alueella ei ole nimeksikään.

Laskijan kestävyystestiksi sopii 2 300 korkeuserometrin yhtämittainen lasku Dome-yläasemalta 3 600 metristä aina Mont de Lansin kylään 1 300 metriin. Jäätiköllä järjestetään ajoittain kuunvalossa tapahtuvaa iltalaskettelua. Hauska idea on myös iltaskinnailu, jossa osallistujille jaetaan alppivaellusukset, joilla letka nousee kuun valossa kylästä noin 400 metriä ylemmäs Vallee Blanche -alueen harjanteella sijaitsevalle Troika-ravintolalle illallistamaan.

Parkki ja offarit

Parkkihirmuille Toura-alueella on pipe, slopestylerata, paljon boxeja ja reilejä ja boardercross-rata. Snow Park uudistuu vuosittain, joten hauskaa riittää aina. Slide Zone -alueella on helpompia boxeja ja reilejä harjoitteluun ja erityisesti lapsille tehty parkki, Kids Park, Crêtesissä. Super Diable on pitkä kumpareikko, jossa vahvemmatkin reidet saavat tiukkaa treeniä.

Off-pisteitä alueella on laskettu olevan 800 hehtaarin verran. Komeimpiin reitteihin lukeutuu Les Vallons de la Selle, 2 100 korkeuserometrin off-pistelasku Le Dome de la Lauze -huipulta (3 568m) aina St. Christophen kylään asti. Täältä pääsee bussilla lähimmille hisseille Venoscin kylään. Clot de Chalance: Signal-hissin yläasemalta saavuttaa rinnekartassakin näkyvän herkästi vyöryvän Chalance -alueen. La Féen laaksossa on myös helpompaa offarilaskettavaa rinteiden lähistöllä. Bellecombes-hissin ylä- ja ala-aseman välillä pääsee kokeilemaan haasteellisempia rännilaskuja. La Domen jäätiköltä Signal-hissin ala-asemaa kohti aukeaa hyvä kenttä, joka tosin lasketaan varsin nopeasti puhki.

Yksi hauskimmista off-pistelaskuista, Les Travers, lähtee Vallée Blanchen yläharjanteella seisovalta La Troïka -rinneravintolalta mäen takapuolelle les Traversin kylää kohti. Tällä hauskasti kumpuilevalla reitillä tulee vastaan metsäistäkin maastoa, ja lasku onnistuu huonommalla näkyvyydellä. Alhaalta tosin tarvitaan taksia tai muuta tilauskyytiä hisseille palaamiseen.

Kun Les 2 Alpesin alemmat offarit on laskettu puhki, voi siirtyä jäätikön yli La Graveen. Jäätiköltä alkavat off-pistereitit ovat vaativia ja oppaan palkkaaminen on suositeltavaa.

Lapset huomioitu hyvin

Kylän lastenpalvelut on koottu yhden katon alle. Tarjolla on niin vauvaikäisten kuin eskarilaistenkin lastenhoitopalvelut ja leikkipaikat. Kylässä on myös seitsemän ilmaista hissiä ensikertalaisille. Suuri määrä lapsille sopivia rinteitä ja hissejä sijaitsee aivan kylän kupeessa päähissiaseman ympärillä. Myös ylempää vuorilta löytyy tuulisuojattu mattohissi perheen pienemmille sekä ensimmäisten käännösten harjoitteluun sopivia rinteitä. Alle 5-vuotiaat saavat laskea ilmaiseksi.

Kylän palvelut

Les 2 Alpes sijaitsee 70 kilometriä Grenoblesta kaakkoon. Kylään pääsee tietä pitkin pohjoisesta Mont-de-Lansin suunnasta. Vénoscin suunnasta etelästä keskukseen pääsee gondolihissillä. Kylä on pitkälle levittynyt ja liikkumisessa kannattaakin suosia ilmaisia busseja. Kahdella yksisuuntaisella pääkadulla on runsaasti hotelleita, kauppoja, ravintoloita ja baareja. Iltaa voi jatkaa yöhön useissa yökerhoissa. Kylän perällä Alpe de Venoscissa näkymät viehättävät eniten silmää.

Oheispalveluja on runsaasti, mutta jos keskus alkaa kyllästyttää voi samalla lipulla käydä laskemassa Alpe d’Huezissa tai Serre Chevalierissa. Ja jos autoilu serpentiiniteillä ei innosta, on keskusten välillä uskomattoman upea ilmatie eli helikopteriyhteys.

Maukkaimmat ravintolat

Les 2 Alpesin kylässä tuskin tulee vaikeuksia hyvän ruokapaikan etsinnässä. Tarjontaa riittää pikaruokaloista Michelin-tähditettyihin kulinaristikeitaisiin. Perinteistä ranskalaiskeittiötä kaivatessa kannattaa tutustua mm. L’Eli’s, La Grange, Le Raisin d’Ours ja Le Rustique -ravintoloihin.

Alppihenkisten ravintoloiden parhaimmistoon kuuluvat Le Cellier ja Les Crêpes à Gogo. Italialaisvaikutteisten paikkojen selkeä helmi on Le Tibeca. Parhaat crepit tarjoilee Les Sagnes. Texmex -tykkäilijöiden kannattaa testata myös Smokey Joes. Tunnelmallisimmat ja maukkaimmat rinneravintolat löytyvät Vallée Blanche -alueen huipulta (La Troïka), La Féestä ja Diablesta. Viimeksi mainitussa tosin joutuu varautumaan Michelin -tähditetyille paikoille tyypilliseen hintatasoon.

Plussat

  • Erinomaiset parkkimahdollisuudet
  • Lapset on huomioitu rinnetarjonnassa ja hoitopalveluissa hyvin
  • Aurinkoiset rinteet

Miinukset

  • Monet etelänpuoleisista rinteistä eivät ole auki aamuisin
  • Korkeudesta johtuen alueella ei ole metsähiihtomahdollisuutta
  • Henkilökunta puhuu lähinnä vain ranskaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Ranskan tuntemattomammissa keskuksissa kuluu vaikka talvi -esittelyssä Grenoblen ympäristö ja Mauriennen laakso