Hyppää sisältöön

Paradiski – Portti nirvanaan

Ranskan Savoijin Tarentaisen laaksoa on siunattu lukuisilla hiihtokeskuksilla, jotka täyttävät takuulla jokaisen himolaskijan unelmat. Nopeuslaskusta tunnettu Les Arcs on yksi näistä unelmien täyttymyspaikoista.

Ranskalainen tekniikka ja tehokkuus yhdistyvät liikkumisen ja laskettelun osalta hämmästyttävästi Les Arcsissa. Pariisista lähtenyt luotijuna pysähtyy Bourg St. Mauricen asemalla kolmen tunnin kuluttua lähdöstä vaikka matkaa on 700 kilometriä. Tämän jälkeen lomalaiset suuntaavat vieressä odottavaan hiihtojunaan, joka vie suoraan hiihtoalueelle ja majoituksen äärelle.

Ranskalaiset osaavat tehdä elämästä nautinnollisen helppoa ja Les Arcs on rakennettu hiihtokohteeksi, jossa pääsee suoraan asunnosta lumelle ja päinvastoin. Kaikki Les Arcsin ja samaan alueeseen kuuluvan La Plagnen kylät on nimetty kyläkorkeuden mukaan ja niistä 1950 on viihtyisin.

Paradiski – Paratiisiin

Les Arcsin ja La Plagnen yhdistyminen laakson yli kulkevalla jättihissillä 2000-luvun alussa oli hiihtäjän onnenpotku, sillä kaksi valtaisaa hiihtoaluetta muodostavat nyt jättikokonaisuuden, joka ei jätä ketään kylmäksi. Yhdessä keskuksessa laskettavaa riittää koko viikoksi, mutta kokonaisuutena alue tekee lähtemättömän vaikutuksen. Kun pääsee lumelle, on matka paratiisiin alkanut. Ei siis ihme, että yhtenäistä aluetta kutsutaankin nimellä Paradiski.

Les Arcsin puolella kannattaa ehdottomasti mennä yli 3 200 metriin Aiguille Rougelleen. Offaria on tarjolla runsaasti, mutta rinteitä pitkin voi kiemurrella helpompaa reittiä alaspäin. Jos laskee kabiinin vastakkaiselle puolelle loistavaa offaria päätyy Villarogerin kylään, josta on hissiyhteys takaisin Les Arcsin alueelle. Mikäli taas päättää laskea alueen toisessa päässä kohti La Plagnea, kannattaa ottaa suunnaksi Peiseyn kylä, josta pääsee hisseillä joko takaisin Les Arcsiin tai sitten voi ottaa jättimäisen ”Vanoise Expressin” ja piipahtaa La Plagnen puolella. Mahdollisuuksia on valtavasti!

Oppaan kanssa takamaastoon

Oppaan avulla valtavasta alueesta saa parhaimman käsityksen ja takuulla hyvää laskettavaa. Jyrkkiä kuluaareja on uskomattoman paljon ja todellisia isoja haasteita riittää kovimmillekin tykeille. Toisaalta perheet ja harrastajat viihtyvät myös erinomaisesti, kun kaikki on lähellä ja helposti saavutettavissa.

Oppaista parhaat ovat sekä hiihdonopettajia että vuoristo-oppaita ja satsaus ammattilaiseen todellakin palkitaan. Tutulla ja samantasoisella porukalla saa päivästä kaikkein eniten irti. La Plagnen puolella legendaarisen Bellecoten pohjoisseinää alas katsoessa näkee suksenkärkien alla laakson pohjan ja vatsanpohjaan tulee odottava tunne, ennen kuin kilometrejä pitkä lasku alkaa päätyen laaksossa sijaitsevaan ravintolaan ja bussikyytiin takaisin hisseille.

160 hissiä

Paradiski ei ole ilmeisesti perheiden suosion takia noussut suomalaisten freeride –laskijoiden paikaksi. Ranskalaiset maailmanluokan laskijat ovat sen sijaan löytäneet keskuksen ja tietävät, että lumisateen jälkeen ei ole kiirettä, sillä lääniä riittää. Kilpajuoksua ei siis ole, mutta on myös valitettavaa, että offareilla liikkuu paljon omin päin porukkaa, jotka osaamattomalla toiminnallaan aiheuttavat vaaratilanteita.

On selvää, että Paradiskin massiivinen hissimäärä tarkoittaa myös jättimäistä rinnemäärää. Rinnehiihdosta nauttivien ei siis kannata säikähtää, koska silläkin saralla riittää seikkailtavaa. On aivan varmaa, että jokainen löytää alueelta itselleen mieluisaa laskettavaa.

Plussat

  • Järisyttävät offarimahdollisuudet
  • Jättimäinen alue
  • Kaikille kaikkea

Miinukset

  • Vanhempien kylien ruma rakennustyyli
  • Hintataso
  • Pitkä matka laaksoon esim. edullisemmille ostoksille

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Alppien suosituimmat hiihtokeskukset – 10 unelmakohdetta

Nopeuslasku – vanhan menestyslajin toinen tuleminen

Alppien jyrkimmät rinteet

Hyppää kyytiin – Kymmenen omaperäisintä hiihtohissiä!