Hyppää sisältöön

Les Sybelles – Omaa rauhaa ja paljon laskettavaa Savoijissa

Lähellä Italian rajaa sijaitseva Les Sybelles kuuluu koko Ranskan suurimpiin hiihtoalueisiin. Perheille hyvin sopiva savoijilaispaikka hurmaa paatuneimmankin kauniilla alppikylillä ja näppärillä hissiyhteyksillä.

Kaakkois-Ranskassa sijaitseva Les Sybelles koostuu useasta pienemmästä hiihtokylästä ja –keskuksesta. Näistä merkittävimmät ovat Les Bottieres, La Toussuire, Saint Jean d’Arves, Saint Sorlin d’Arves, Le Corbier ja Saint Colomban des Villards. Mainio Les Sybelles tunnetaan maailmalla laskettelun ohella myös Tour de Francen tai Ranskan ympäriajon yhtenä päätepisteenä.

Savoijin suuri laskettelukeskus

Ympäri Les Sybellesin laaksoja ripotellut hiihtokeskukset ovat onneksi kaikki keskenään hissiyhteydessä, eikä yhdessä paikassa majoittumalla täten rajaa osaa alueista itseltään pois käytöstä. Hissit ovat etupäässä tuoleja ja ankkureita. Ranskalaiseen tapaan gondoleita ei täälläkään koeta välttämättömiksi, eikä niitä löydy alueelta yhtäkään.

Ranskan neljänneksi suurimmaksi hiihtoalueeksi Les Sybelles nousi vasta vuonna 2003. Tällöin L’Ouillonin (2 431 m) ylitse valmistunut hiihtohissi yhdisti keskikokoiset laskettelukeskukset valtavaksi, yhteensä 310 rinnekilometriä sisältäväksi kokonaisuudeksi.

Parhaimmillaan hiihtohissit vievät 2 620 metrin korkeuteen St Sorlin d’Arvesin yläpuolella, ja muissakin keskuksissa lasketaan lähes poikkeuksetta 2 000 korkeusmetrin yläpuolella. Tuoretta lunta ei välttämättä sada yhtä runsaasti kuin muualla Alpeilla, mutta suuren korkeuden ansiosta ei lumitykkejä silti tarvitse kovin usein käynnistää.

Yhtenäinen laskualue, persoonalliset hiihtokeskukset

Nykyään Les Sybelles on kuudesta persoonallisesta laskettelukeskuksesta rakentuva saumaton kokonaisuus. Valtavan alueen rinnevalikoima painottuu todella selkeästi helppoihin laskuihin ja harrastajatasoisten laskijoiden komeisiin maisemarinteisiin. Jokaisesta laskettelukeskuksesta löytyy myös vähintään yksi erillinen lastenmäki, jossa perheen pienimmät voivat ottaa tuntumaa ensimmäisiin laskuihinsa.

Vuoden 2003 yhdistymisestä huolimatta yksittäiset hiihtokeskukset ovat onnistuneet säilyttämään vahvan identiteettinsä. Jokaisesta kylästä onkin ilahduttavasti edelleen löydettävissä omat eronsa ja erikoisuutensa.

Les Bottieres ja La Toussuire – Punaisia rinteitä ja hyviä palveluita

Les Bottieres ja La Toussuire muodostavat selkeästi oman kokonaisuutensa hieman syrjässä muista keskuksista. Kahden kylän yläpuolinen hiihtoalue on muuta Les Sybellesiä sporttisempi ja vauhdikkaampi, mutta samalla aivan lyömätön laskupaikka koko perheelle.

Vaikeita rinteitä ei alueelta löydy oikeastaan ollenkaan. Sympaattiset hiihtokylät ja näppärä pääsy koko muulle laskettelualueelle tekevät Les Bottieresista ja La Toussuiresta kuitenkin hyviä paikkoja majoittumiseen etenkin perheille ja nautiskelijoille.

St Jean ja St Sorlin – Alueen suurin korkeus hiihtohisseillä

Saint Jean d’Arves ja Saint Sorlin d’Arves muodostavat Les Bottieresin ja La Toussuiren tavoin oman kokonaisuutensa. St Sorlinin erikoisuus on koko alueen korkeimmalla sijaitseva hissiasema Les Perrons (2 620 m).

Rinnevalikoima on Les Sybellesin haastavin, mikä sopii suureen korkeuteen loistavasti. Kovin vaikeita laskut eivät valitettavasti täälläkään ole, mutta muihin keskuksiin verrattuna tarjolla on sentään muutamia hyviä linjoja myös veteraaneille.

Helppoja laskuja löytyy huomattavasti vaikeita enemmän, ja tunnelmaltaan St Jean ja St Sorlin ovat rentouttavia, hajanaisia ja tunnelmallisia alppikyliä. Savoijilaistyyliset maatilat, kivikirkot ja puurakennukset täydellistävät paikan koko perheen lomakohteena, jolla on tarjottavanaan myös haastavampia laskuja.

Le Corbier – Hotellista suoraan rinteeseen

Le Corbier sijaitsee keskeisellä paikalla La Toussuiren ja St Jeanin välissä. Hiihtokeskuksen omat rinteet ovat helppoja, parhaimmillaan lähes kolmen kilometrin pituuteen venyviä nautiskelulaskuja.

Le Corbierin tarjontaan kuuluu myös aloittelijoiden snow park, sekä haastavampi Sy’X Snowpark. S’yXistä löytyy hyvä valikoima reilejä ja hyppyreitä, sekä krossirata. Alueella liikutaan lumilautailijoiden onneksi ankkureiden sijaan tuolihissillä.

Le Corbierista on hisseillä helppo pääsy myös muihin Les Sybellesin laskettelukeskuksiin. Hiihtokylä erottuu edukseen Les Sybellesin parhaalla ski in / out –majoitusvalikoimallaan.

Saint Colomban – Metsähiihtoa ja omaa rauhaa

Kaikista Les Sybellesin laskettelukeskuksista Saint Colomban des Villards sijaitsee selkeästi matalimmalla, vain 1 100 metriä merenpinnan yläpuolella. Yhtenäisen hiihtoalueen reunamilla sijaitsevasta Colombanista on hisseillä helppo pääsy Le Corbieriin ja muihin laskettelukeskuksiin.

Rinnetarjonta on Saint Colombanissa lähinnä samaa punaista ja sinistä maisemarinnettä, kuin muuallakin alueella. Pienestä korkeudesta johtuen soppaan on kuitenkin sekoitettu myös laskuja metsän keskellä.

Les Sybelles – Helppoja rinteitä ja Savoijin tunnelmaa

Kokonaisuutena Les Sybellesin rinnetarjonta miellyttää etenkin perheitä ja adrenaliiniryöppyjen sijaan rentoutumista etsiviä laskijoita. Vauhdikkaampaan meininkiin kannattaa silmäillä ennemmin vaikkapa Savoijista löytyviä Les 2 Alpesia, Meribeliä tai La Clusazia.

Off-pisteille voi suunnata valtavalla alueella mielensä mukaan oikeastaan mistä tahansa. Loivat rinteet tekevät offariseikkailuista melko vaivattomia, mutta Saint Colombanin seutua lukuunottamatta kaikkialla lasketellaan metsien sijaan varsin avoimilla lumikentillä.

Majoittui laskija Les Sybellesissä sitten missä kylässä tahansa, on kaikkialla tarjolla kauniita ja hajanaisia savoijilaiskyliä sekä rentouttavaa tunnelmaa. After ski pienissä kylissä on poikkeuksetta rauhallista, eikä meno ylly missään kovin vauhdikkaaksi.

Nautiskelijoille ja lapsiperheille

Les Sybelles on Ranskan suurimpia hiihtoalueita, ja sen tarjonnassa korostuvat harrastajatasoisten rinteet ja lapsiperheiden palvelut. Gondolihissien, jyrkkien rinteiden ja menevän after skin puuttuminen laskevat hiihtokeskuksen kokonaispisteitä, mutta kauniita maisemia ja rauhallista tunnelmaa hakevalle laskijalle Savoijin Les Sybelles on loistava valinta.

Les Sybellesiin matkustavalle on tarjolla monia sopivia lentoasemia. Chamberystä, Genevestä, Grenoblesta ja Torinosta on kaikista pahimmillaankin vain hieman yli kahden tunnin ajomatka perille. Tämän lisäksi vähän kauempaa löytyy suuri valikoima muita samaa aluetta palvelevia lentokenttiä.

Kuva: les-sybelles.com

Plussat

  • Kauniita maisemia ja Savoijin tunnelmaa
  • Sopii hyvin perhekohteeksi
  • Mieletön määrä laskettavaa

Miinukset

  • Jyrkkä laskettava harvassa
  • Paljon ankkurihissejä
  • Vaisu after ski

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Ranskan tuntemattomammissa keskuksissa kuluu vaikka talvi -esittelyssä Grenoblen ympäristö ja Mauriennen laakso

Rauhalliset salapaikat Alpeilla