Hyppää sisältöön

Val d’Isere – Superlatiivien hiihtokeskus

Savoijin ja Tarentaisen alueen ylpeys on Val d’Isere, jonka vankkumaton suosio perustuu superlatiiveihin. Moni aktiivilaskija on sitä mieltä, että Val d’Isere yhdistettynä Tignes’n alueeseen on maailman paras hiihtokeskus. Alue tunnetaan Espace Killyn nimellä.

Sijainniltaan Val d’Isere ei ole helpoimpia, sillä matkaa esimerkiksi Geneven lentokentältä keskukseen on muutaman tunnin verran ajokelistä riippuen. Kovalla lumisateella saattaa ketjujen alle laitto tulla aiheelliseksi, jotta viimeiset nousut taittuvat. Toisaalta korkeus takaa kauden jatkumisen pitkälle kevääseen saakka.

Val d’Isere – Kaunis, toimiva, kallis

Val d’Iseren kylä 1 850 metrin korkeudessa on täysin uudelleenrakennettu ja verrattuna muihin Ranskan kohteisiin puun ja kiven yhdistelmä toimii silmiä hivelevästi. Hissiverkosto on erinomainen, ruokapaikat loistavia ja jotta superlatiivit täyttyisivät, on hintatasokin korkea.

Varsinkin rinneravintoloissa saa lounaasta ja juomasta pulittaa selvästi enemmän kuin muissa alppimaissa, Sveitsi mukaan lukien. Päivällispaikkaa etsiessä kannattaa tutustua jo ravintolan ulkopuolella hintatasoon, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Kaikille kaikkea

Val d’Iseren Kyläkorkeus takaa lumivarmuuden ja lapsille on mainiot olosuhteet lasketteluun heti kylän tuntumassa ilman korkeuseroja. Usein isovanhemmat seuraavat lastenlastensa temmellystä suksilla hiihdonopettajien ohjannassa samalla kun vaahtosammuttimen kokoiset pienet suksijat ponnistelevat oppiakseen laskemisen taidon.

Kylässä ei ole juurikaan korkeuseroja ja siksi siellä on kiva käppäillä tunnelmallisessa iltavalaistuksessa. After ski on iloista, muttei yllä lähellekään Itävallan huippupaikkojen tasoa. Meno on Val d’Iseressä hillitympää ja rentoa. Perinteikäs Moris-pub kannattaa ainakin kerran käydä katsastamassa.

Vuorille noustessa myös haastavuus kasvaa ja urheilulliset laskijat löytävät käytännössä joka puolelta Espace Killyn alueelta mukavaa laskettavaa. Vaihtoehtoja on niin paljon, että ilta menee mukavasti uusia reittejä suunnitellessa.

Suurenmoiset offarit

Val d’Iseren hissit nousevat korkealle ja esimerkiksi Tignes’n jäätiköllä pääsee lähes 3,5 kilometriin. Koko alueen kahlaaminen vaatii himolaskijaltakin viikon.

Lumisateen jälkeen Solaisen takamaastot ovat mukavaa laskettavaa ja Fornet’n metsät suhteellisen vaativia, unohtamatta metsäpätkää kohti Le Laisinantia. Offarit ovat ylivertaiset ja oppaan avulla löytää laskemattomia paikkoja vielä päiväkausia viimeisen lumisateen jälkeen. Vallon de la Sachen keikka Brevieresin padolle on mahtava, mutta sinne pitää lähteä heti aamusta, jotta ehtii illaksi takaisin omaan kylään.

Bellevarden kisaseinämältä löytyy haastetta jokaiselle ja La Dailleen laskevan kurun kiemurtelu kallioiden keskellä ja sisällä on elämys. Myös Tignes’n puolelle vieviä kuruja kannattaa käydä testaamassa.

Olympiaisännän arvokkuutta

Yössä viihtyvät löytävät myös omat paikkansa, sillä Val d’Isere on perinteistään huolimatta nuorekas keskus, jossa jaksetaan ottaa elämästä ilo irti vaikka koko viikon ajan. Discoissa meno jatkuu aina aamutunneille saakka, mutta muuten ilmapiiri on Albertville 1992 alppilajien olympiaisännälle sopivan arvokasta.

Val d’Isere tarjoaa paljon muitakin aktiviteetteja, mutta jos hiihtokeskuksen valitsee matkakohteekseen, kannattaa satsata itse pääasiaan eli lasketteluun. Se on nimittäin jokaisen euron arvoista.

Plussat

  • Suurenmoinen hiihtokeskus
  • Viehättävä kylä
  • Lumivarma

Miinukset

  • Etäisyys lentokentiltä
  • Korkea hintataso
  • Sesonkina tehtävä pöytävaraus ravintolaan

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään