Hyppää sisältöön

Davos – Todellinen hiihtokaupunki

Sveitsin Graubündenissä sijaitseva Davos nousee vuosittain otsikoihin kansainvälisen talousfooruminsa ansiosta, mutta on myös erinomainen talviurheilukeskus. Käytännössä Davos muodostuu useammasta keskuksesta, jotka ovat bussiyhteydessä toisiinsa.

Tammikuun talousfoorumin aikaan Davos vilisee julkkiksia ja turvamiehiä. Heidän kiinnostuksensa kohde ei ole ympäröivissä vuorissa muuten kuin ihailun osalta. Sehän sopii hiihtäjälle, sillä kaupunki tarjoaa erittäin monipuoliset puitteet harrastamiseen. Davos jakautuu kahteen osaan, Dorfiin ja Platziin, joista jälkimmäinen on kätevämpi majoittumispaikka hissien läheisyyden ansiosta. Lisäksi Platz on eläväisempi ja viihtyisämpi.

Maastohiihtäjille Davosin korkeus, 1 560 metriä, aiheuttaa varmasti omat haasteensa ja perinteisenä maailmancupin paikkana hiihtäjät ymmärtävät sekä korkeuden että loistavan latuverkoston tarjoamat mahdollisuudet. Suomalaisille hyvä latuverkosto on oikeastaan itsestäänselvyys, mutta Alpeilla asia on toisin. Tosin maisemat ovat sitten oma lukunsa.

Nuorekas Jakobshorn

Jakobshornin alue on nuorten suosima, sen parkki erinomainen ja rinteet vauhdikkaita. Davos Platzilta nousee kabiini suoraan alueelle ja offari Dischmataliin on todella hyvä, mutta paluu takaisin hisseille tapahtuu osin omin voimin pitkin latupätkää, josta on jatkoyhteys maksullisella bussilla. Korkeuseroa laskulle kertyy 800 metriä ja koska rinne on pohjoiseen, säilyy lumi hyvänä pitkälle kevääseen. Reissu vaatii kuitenkin vähintäänkin kohtuullista kuntoa ja hyvää laskutaitoa. Varsinkin viikonloppuisin

Jakobshorn täyttyy taitavista laskijoista, jotka hiovat temppujaan laadukkaassa parkissa. Voisi olettaa, että päivän päätteeksi meininki olisi riehakasta, mutta Sveitsissä on toisin. Laskijoilla on kypärät päässä ja hiihdon jälkeisestä elämästä nautitaan hillityn iloisesti.

Ruuhkaton Rinerhorn

Bussimatka Rinerhornille kannattaa, sillä se on ruuhkaton ja rinteet ovat vauhdikkaita. Metsälaskupätkää on mukavasti ja välillä voi hissinousun aikana seurata pitkän rodel-kelkkaradan tapahtumia. Ankkurihissit eivät houkuttele väkeä, ja rinneravintoloissakin on sellaista vanhan ajan meininkiä, jota ei enää välttämättä löydä joka paikasta. Rinerhornin seitsemän hissiä takaavat hienot laskut aina laaksoon saakka, joten paikassa menee päivä jos toinenkin.

Aurinkoa rakastavat keskittyvät kruisailemaan Pischan avonaisilla ja leveillä rinteillä. Miellyttävää laskemista on laajalti, mutta varsinaisia haasteita kuuden hissin alue ei tarjoa. Nautiskelijat viihtyvät varmasti!

Avara Parsenn-Gotschna

Kolmen edellä mainitun alueen vastapuolella ovat vielä Parsenn – Klostersin ja Madrisan hiihtoalueet, jotka kannattaa ehdottomasti käydä tutkimassa. Lasku Klostersiin ja aina Küblisiin saakka on pitkä (12 km)  ja nautinnollinen ja välillä voi pysähtyä rinnelounaalle viihtyisään rinneravintolaan, varsinkin, jos sattuu olemaan Klostersissa samaan aikaan kuin Englannin kuninkaalliset.

Paluun Davosiin voi tehdä kätevästi joko junalla tai bussilla, joihin hissikortti käy. Huomioitavaa on, että hissilipulla pääsee matkustamaan ilmaiseksi keskusten välillä, mutta jos hakeutuu sivulaaksoihin, joutuu bussikyydistä vähän pulittamaan. Parsenn on avara ja Weissfluhgipfelin huipulta 2844 metrin korkeudesta on huikeat näkymät laaksoon. Ala-asemalle kannattaa kiiruhtaa heti aamusta tai sitten iltapäivällä, sillä loma-aikana Parsenn voi olla ruuhkainen.

Madrisan alueelle noustaan Klostersista, mutta reissu kannattaa tehdä, sillä aurinkoterassilta ovat näkymät alas laaksoon ja Klostersiin melkoiset. Hissejä on kahdeksan ja rinteet ovat haastavampia kuin Pischalla.

Ravintolatarjonta on Davosissa varsin monipuolinen, onhan kyseessä aito kaupunki. Hintataso on sveitsiläisittäin maltillinen, ja voihan hiihtopäivän päätteeksi suunnata vaikka katsomaan Sveitsin jääkiekkoliigan peliä Vaillant –areenalle. Fanikulttuuri on jo itsessään kokemus.

Plussat

  • Lumivarma
  • Monipuolinen hiihtoalue
  • Kaupungin mahdollisuudet

Miinukset

  • Hintatason vaihtelu
  • Keskukset eivät hissiyhteydessä toisiinsa
  • Parsennin ruuhkainen ala-asema loma-aikoina

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Sveitsin suosituimmat laskettelukeskukset

Laskumatkalle Sveitsiin? Huomioi nämä vinkit!

samu torsti davos voitto

Samu Torsti jälleen kauden parhaimpaansa – nyt voitto Davosista

9 + 1 Alppien parasta after ski -ravintolaa

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja