Hyppää sisältöön

Laax – Euroopan modernein hiihtokeskus

Laaxin nimen takaa löytyy Sveitsin suurin yhtenäinen hiihtoalue, joka koostuu kolmesta hissilipun yhdistämästä alppikylästä: Laaxista, Flimsistä ja Falerasta. Yhtenäisellä alueella on laskettavaa peräti 220 rinnekilometrin verran. Laskualue on kaikin puolin moderni ja panostaa erityisesti snowparkeihin, mutta maastoa löytyy mukavasti jokaiselle laskijatyypille.

Laax-Flims-Falera -kylien yllä oleva keskus haistelee laskumaailman trendejä herkällä nenällä. Nykyisin Laaxia pidetäänkin eräänä vahvimmin postikorttimaisesta alppikylästä kromisen moderniksi uudistuneena kohteena. Nykyään kylien katuja reunustavat trendikkäät baarit ja kahvilat, eikä uusimpia merkkituotteita myyviä vaate- tai välinekauppojakaan tarvitse lähteä erikseen etsimään suuremmista kaupungeista.

Laskettavaa riittää

Kylien ulkoasun ohella myös laskettelukeskuksen infrastruktuuri on modernia ja hissiyhteydet toimivat koko alueella loistavasti. Rinteiden profiili suosii vahvimmin harrastajatasoisia laskijoita, mutta myös aloittelijat ja kokeneemmat löytävät alueelta runsaasti itselleen loistavasti soveltuvia laskuja.

Rinnekilometrejä on viikon loman viettäjälle vähintääkin riittävästi, sillä rinteet ovat pitkiä. Pisin lasku Vorabin jäätiköltä Flimsin kylään on peräti 17 kilometriä ja osuus onkin oiva tapa päättää laskupäivä “viimeinen tarjoaa” -tyyliseen leikkimieliseen kisaan. Kaikkiaan rinteet ovat suurten korkeuserojen ansiosta pitkiä ja suurimmillaan korkeuseroa onkin liki 2 000 metriä.

Laax tunnetaan etenkin hyvin hoidetuista rinteistä ja parkeista. Myös maastohiihtoon löytyy alppikohteiden mittakaavassa suuri, lähes 60 kilometrin mittainen latuverkosto aivan majoituksen tuntumassa.

Puuteriherkkua rinnealueen ulkopuolella

Yli 3 000 metrin korkeuteen kohoavan hiihtoalueen sivuistoilta löytyy helposti pikkuoffareita joista vaativampina Flimsin Cassonin puuterikentät sekä Crap Sogn Gion -tuolihissin alla kulkeva reitti. Laaxissa on muitakin etukäteen tarkastettuja keltaisilla viitoilla merkittyjä offareita ja lihasvoimin nousevia laskijoita hiihtokeskus hemmottelee laajoilla hoitamattomilla rinteillä.

Koskematonta lunta pitäisi olla aina helposti löydettävissä, sillä lapsiperheet pysyttelevät lähinnä merkityillä rinteillä ja nuoriso parkeissa. Offarit eivät ole monelle Laaxiin suuntaavalle porukalle tärkein juttu, vaan suuri osa keskuksessa laskettelevista on kiinnostuneempi temppumaastosta ja karttaan piirretyistä rinteistä.

Laaxin parkeissa vain parasta

Laax on erittäin hyvässä maineessa lumilautailijoiden ja freestyle-laskijoiden keskuudessa. Lautalijoille järjestetään läpi kauden erilaisia tapahtumia ja lukuisat tuoli- ja gondolihissit palvelevat laskuvälineestä riippumatta.

Hiihtokeskus on edelläkävijä myös snowparkkien suunnittelussa ja monet nykyään yleisemmät snowparkkien temppuobstaakkelit ovatkin saaneet ensikasteensa Laaxissa. Keskuksessa on peräti neljä snowparkia: Beginners Snowpark, Ils Plauns, NoName ja Curnius. Hiihtokeskuksesta löytyy myös Euroopan suurin superpipe. Mikäli temppumaakareille kelit muuttuvat sietämättömiksi, keskuksesta löytyy taitoliikuntakeskus, jossa lumilaudalla ja suksilla voi hyppiä muovimäestä vaahtomuovikasaan.

Laadun havaitsee majoituksessa ja ravintoloissa

Laskijoille parhaat majoituspaikat sijaitsevat Flimsissä, joka jakautuu edelleen kahteen osaan: Dorfiin ja Waldhausiin. Majoitus tarjoillaan lähinnä hotellien muodossa, vaikka muitakin vaihtoehtoja toki on valittavissa.

Mainitsemisen arvoinen on etenkin Dorfissa, Crap Sogn Gion –hissin ala-aseman tuntumassa sijaitseva Rocksresort-niminen tyylikäs design-hotelli. Kuten valtaosa Laaxin muista majoitusvaihtoehdoista, sijaitsee myös Rocksresort lähellä hissejä, kauppoja ja muita palveluita. Tämän lisäksi oma auto on mahdollista ajaa kätevästi hotellin alla sijaitsevaan parkkihalliin.

Laaxiin on tietyssä mielessä mahdotonta antaa ruoka- tai ravintolasuosituksia. Toisaalta niiden antaminen on hyvinkin helppoa. Kaikki nimittäin ruokailupuolella toimii kiitettävästi ja kyse on lähinnä vain siitä mitä haluaa. Ainoa miinus tulee melko korkeasta hintatasosta, johon Sveitsiin matkaava laskija tosin yleensä osaa jo varautua.

Suomestakin nopeasti rinteeseen

Ravintoloiden ohella koko Laaxin hiihtokeskus toimii hyvin, halusi sitten laskea rinnettä, temppuilla parkissa tai pöllyttää takamaastoa. Jokaiselle löytyy jotakin, eikä laskumaastossa ole selkeitä puutteita yhdenkään kohderyhmän kohdalla.

Lukuisista ansioistaan huolimatta Laax on kuitenkin edelleen hieman heikommin tunnettujen alppikohteiden joukossa ja kanssalaskijat rinteissä ovat tyypillisesti saksalaisia tai sveitsiläisiä. Toki joukkoon mahtuu myös brittejä ja skandinaaveja, mutta saksaa toisena tai kolmantena kielenään puhuvat ovat hiihtokeskuksessa kuitenkin vähemmistönä.

Laax sijaitsee vain parin tunnin ajomatkan päässä Zürichin lentokentästä. Parhaassa tapauksessa laskija on tuossa ajassa ehtinyt myös majoittumaan ja pukemaan laskuvermeet ylleen. Laaxissa oleskelu on todella helppoa, sillä kylät ovat kompakteja ja kaikki hissit, rinteet, liikkeet, ravintolat ja baarit lyhyen kävelymatkan etäisyydellä. Naapurikyliin siirtyy kätevästi busseilla tai muutaman rinteen kautta hiihtohisseillä.

Plussat

  • Suuri ja moderni
  • Runsaasti valinnanvaraa kaikilla osa-alueilla
  • Lähellä Zürichin lentoasemaa

Miinukset

  • Runsas aurinko pilaa toisinaan lumen
  • Kallis
  • Helpot rinteet ovat keskittyneet lähinnä Flimsin hiihtoalueelle

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Laskumatkalle Sveitsiin? Huomioi nämä vinkit!

Koko perheen LAAX

Parkkilaskijan LAAX

Voita laskuloma Sveitsissä tai liput Skiexpoon!

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja