Hyppää sisältöön

Verbier – Ykkösluokan viihdettä ja vapaalaskua

Alppien suurimpiin hiihtokeskuksiin lukeutuvaa Verbieriä Sveitsissä on kehitetty viime vuosina voimakkaasti luksuskohteen suuntaan ja nykyään sen keskustaa hallitsevatkin lukuisat hintavat erikoisliikkeet. Vastavoimana tälle kaupalliselle kehityssuunnalle toimii Verbierin aktiivinen vapaalaskijayhteisö, jolle hiihtokylän kimallusta tärkeämpää on alueen upeat takamaastot.

Verbier on yksi Euroopan tunnetuimmista hiihtokeskuksista ja maapallon parhaita paikkoja taitaville laskijoille. Haastavan maaston ja hyvien offarimahdollisuuksien lisäksi myös yöelämä hakee vertaistaan ja kadonnutta alppikylän charmia korvataan aamuun saakka jatkuvilla after ski -bileillä.

Rinteissä homma pelaa

Verbierissä rinteistä pidetään erinomaista huolta. Laskiessa voi luottaa siihen, että rinne on olosuhteisiin nähden aina optimaalisessa kunnossa. Korkeat vuoret, neljän laakson toiminta-alue, hyvin toimiva hissijärjestelmä ja lukuisat haastavat mustat rinteet tekevät Verbieristä suositun etenkin taitavien laskijoiden keskuudessa.

Aloittelijoille on alemmilla rinteillä joitakin laskuja ja harrastajat nauttivat muutamista pitkistä ja rennoista maisemarinteistä. Valtaosa Verbierin ja 4 Vallées’n (neljän laakson) hiihtoalueesta sopii kuitenkin parhaiten vain kaikkein taitavimmille laskettelijoille ja lautailijoille.

Kokonaisuutena 4 Vallées on eräs maailman suurimmista oikeasti yhtenäisistä hissialueista. Kattavalla hissilipulla laskettelet Verbierin lisäksi myös Brusonin, Evolènen, La Tzoumazin, Nendazin, Siviezin, Thyon 2000 / Les Collonsin ja Veysonnazin hiihtokeskuksissa. Myös Ranskan puolella sijaitseva legendaarinen Chamonix on Verbieristä saavutettavissa vaivattomasti, ajoaika kohteiden välillä kestää vain tunnin.

Käytettävissä olevan maaston valtavasta koosta huolimatta kohteen suosio näkyy toisinaan myös ruuhkautuvina hisseinä ja pitkinä jonoina. La Chauxista löytyy lumiparkki, jonka pienuus on muutoin massiivisessa keskuksessa valitettavaa.

Maailmankuuluja offareita

Verbierin kylän yllä ja koko neljän laakson alueella levittäytyvät off piste –maastot ovat Euroopan tunnetuimpien joukossa. Rinteiden ulkopuolella koettavissa on mm. mieletön 2 500 metrin laskettava korkeusero ja huikeita maisemia Alppien tunnetuimmille huipuille, kuten Mont Blancille ja Matterhornille.

Kestosuosikki offareilla on Mont Fortin jäätikkö, jonka huipulta (3 300 m) käynnistyvää laskua alas Tortinille (2 044 m) pidetään eräänä Alppien vaativimmista kumpareikoista. Luonnollisesti suureen hiihtokeskukseen mahtuu myös monta pitkää ja leveää rinnettä, jotka sopivat täydellisesti vauhdikkaaseen carvailuun.

Verbierin kylän lähellä sijaitseva jyrkkäseinäinen Vallon d’Arbi puolestaan on haastava skiroute/offarialue taitavimmille hiihtäjille. Muita offariklassikoita ovat esimerkiksi Stairways to Heaven, The Grand Banana, Paradise, Hidden Valley ja Mont Fortista starttaava ”The Backside”. Lisää vaikeaa maastoa löytyy esimerkiksi Tortinin lumikattilan yläpuoliselta jyrkältä Mont Geléltä (3 023 m) ja Attelasin (2 727 m) hurjista ränneistä.

Rinteet ovat etelän suuntaisia, mikä tarkoittaa että lumet sulavat helposti sään lämmetessä. Verbierissä saadaan uutta lunta muutenkin vähemmän kuin monissa muissa alppikohteissa. Laaja maasto auttaa vähäiseen lumen määrään, mutta usein joutuu kuitenkin laskemaan muiden piirtämissä suksenjäljissä. Kun lunta sitten taivaalta tulee, heikentyy näkyvyys merkittävästi, mutta lumisateella ja tuulisella säällä voi onneksi laskea Brusonin metsässä, jossa puista saa hyvän suojan.

Ränttätänttää halukkaille aamuun saakka

Offareiden ja haastavan maaston lisäksi Verbier tunnetaan sveitsiläiskohteeksi poikkeuksellisen vauhdikkaasta after skistään. Hiihtokylä on vahvasti kansainvälinen ja iltakävelyllä vastaan tulee laskijoita taviksista julkkiksiin ja hiihtopummeista kuninkaallisiin.

Myös hintataso voi toisinaan tuntua kuninkaalliselta, sillä Verbier on jopa sveitsiläiskohteeksi kallis. Kuluja on mahdollista majoituksen ja afteripaikkojen valinnalla hallita, mutta toisaalta kannattaa jo valmiiksi varautua kuuliaisesti maksamaan hieman enemmän kuin muualla.

Kääntöpuolena loistava after ski on helposti hintansa arvoista ja ravintolatarjonta kylässä on monipuolinen. Turkiskauluslaskijat suuntaavat viettämään after skitä hienostuneisiin viinibaareihin ja pubit täyttyvät riehakkaista hiihtopummeista. After-ravintoloista tunnetuin on Pub Mont Fort, jonka aurinkoisella terassilla kuluu helposti tunti jos toinenkin.

Rinteiden sijaan vaihteeksi olutta laskemassa saattaa olla myös vapaalaskija ja Sauna-pipomerkin luoja Arska Saarimäki. Neljän laakson alueella majoittua voi monessa paikassa, mutta ”pääkaupunki” Verbierissä yöpyminen kannattaa yleensä, etenkin, jos vauhdikas yöelämä houkuttaa.

Verbier on loistava kohde taitavalle laskijalle

Verbier on maailmanluokan hiihtokohde taitaville rinnelaskijoille, puuterin metsästäjille ja bilehileille. Aloittelijat ja parkkilaskijat jäävät mahdollisesti kaipaamaan suurempaa valikoimaa, mutta heille löytyy Sveitsin Alpeilta runsaasti muitakin hyviä matkakohteita.

Helpoiten Verbieriin matkustaa lentämällä Geneveen, josta on perille vuokra-autolla enää 170 kilometriä tai 2 tuntia. Myös hiihtobussit liikennöivät Geneve – Verbier –väliä säännöllisesti.

Plussat

  • Maailman parhaita kohteita taitaville laskijoille
  • Huikeat offarimaastot ja maisemat
  • Loistava after ski

Miinukset

  • Kallis
  • Ei sovi aloittelijoille
  • Parkki keskuksen muuhun kokoon nähden pieni

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maailman paras paransi

Sveitsin suosituimmat laskettelukeskukset

Laskumatkalle Sveitsiin? Huomioi nämä vinkit!

9 + 1 Alppien parasta after ski -ravintolaa

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja