Hyppää sisältöön

Zermatt – Alppien helmi

Zermatt on yksi Alppien helmistä vuoristokylätunnelmaltaan, mikä näkyy myös hinnoissa. Laskumahdollisuudet tarjoavat kuitenkin rahoille vastinetta, sillä hiihtokeskuksesta löytyy jokaiselle jotakin, huikeassa mittakaavassa ja maisemissa.

Zermatt on laskukokemuksena omaa luokkaansa: maisemat Toblerone-vuori Matterhornin juurella ovat hienot ja ylhäältä näkeekin toistakymmentä yli nelitonnista huippua. Zermattissa lasketaan korkeimmalla Euroopassa ja hissit nousevat jopa 3 899 metriin. Laskukausi jatkuu myös kesällä ja se on alppimaiden maajoukkueiden suosima harjoittelupaikka, jossa tosi alppihiihtäjän on käytävä ainakin kerran.

Sveitsin sievin vuoristokylä

Idylliseen Zermattiin pääsee ainoastaan junalla ja kylä on autoton – kymmeniä hotellien sähköautoja lukuunottamatta. Autot jätetään laakson edellisen kylän parkkihalliin ja loppumatka kuljetaan junalla. Hotellit ovat pääosin 4 tähden luokkaa, mutta pari hostelliakin löytyy.

Ravintolatarjonta on monipuolinen ja runsaan juustoisen sveitsiläisen keittiön lisäksi kylästä löytyy esimerkiksi erinomainen italialainen sekä japanilainen ravintola – ja McDonalds. Parhaan After-Skin on perinteisesti tarjonnut Hennu Stall, mutta muitakin hyviä aftereita kylästä löytyy useita. Kylän kujia koristavat luksus-liikkeet ja -palvelut.

Zermattia sanotaan silmäätekevien lomapaikaksi ja tienkulmassa voi törmätä julkimoon. Hiihtokeskus kuuluu Best of the Alps -kohderyppääseen.

Zermattin laskualue

Zermattin laskualue yhdistyy aina Italian puolelle Cerviniaan asti ja jos molemmat alueet lasketaan yhteen, kattaa rinnealue yhteensä 54 hissiä ja 350 kilometriä hoidettuja rinteitä, joista suurin osa on punaisia. Siirtymäalue Klein Matterhornilla on kuitenkin hyvin korkealla jäätiköllä, ja kovien tuulien osuessa kohdalle korkeimmat hissit suljetaan. Laskijan tulee varoa ettei jää väärälle puolelle jumiin.

Zermattin puoleinen laskualue jakautuu useampaan ala-asemaan, joiden väliä kulkee ilmainen sähköbussi. Kaikki ala-asemat ovat kuitenkin kävelymatkan päässä kylän keskustasta. Ala-asemalta toiselle voi siirtyä myös hissi- ja rinnejärjestelmää seuraten, mutta aikaa kannattaa silloin varata runsaasti.

Zermatt on arvostettu off-piste- ja helihiihto-kohde josta koskematonta puuteria löytyy varsinkin jos on valmis näkemään hieman vaivaa. Myös merkittyjä off-piste -rinteitä on tarjolla useita. Mikäli takamaastojen koluaminen tuntuu liian haasteelliselta, on hiihtokeskuksessa tarjolla myös laadukasta hiihto-opetusta jopa suomeksi.

Sunneggan hiihtoalue

Sunnegga on Zermattin laskualueista lapsi- ja aloittelijaystävällisin leveine ja aurinkoisine rinteineen. Sunneggan ala-asemalta noustaan hammasratasjunalla ja gondoleilla aina Rothornille asti, 3 100 metrin korkeuteen. Sunneggalta voit lasketella koko matkan alas kylään.

Gornergratin hiihtoalue

Gornergratilla kannattaa vierailla ilman suksiakin. Huipulle 3 000 metriin pääsee hammasratasjunalla, ja perillä odottaa luksus-hotellin ja -putiikkien kivikompleksi huikein maisemin. Rinteet ovat pääosin punaisia ja erityismaininnan ansaitsee kuuluisa Triftjin kumpareikko.

Klein Matterhorn

Klein Matterhorn on Zermattin suurin rinnealue, jossa lasketellaan korkeimmillaan 3 899 metrissä. Klein Matterhornilla hiihdetään lähes koko ajan jäätiköllä jossa pohja on hyvä ja olosuhteet erinomaiset. Jäätikkö mahdollistaa myös kesälaskettelun, mutta rinnealueen ulkopuolella seikkaillessa täytyy varoa railoja. Klein Matterhornilta pääsee myös Italian puolelle Cerviniaan aurinkoisia etelärinteitä pitkin.

Takaisin alas kylään Klein Matterhornilta pääsee esimerkiksi Zermattin tiukinta mustaa rinnettä Furgg-Furia pitkin tai Schwarzeen pitkien offareiden kautta, mutta helpompiakin rinteitä valikoimasta löytyy. Zermattin pisin lasku löytyy sekin Klein Matterhornilta – yläasemilta alas kylään saa 25 kilometrin laskun valitsemalla rinteet valitsee oikein.

Rinneruoka

Zermattin rinteiltä löytyy useita loistavia lounaspaikkoja mahtavin näköaloin. Missata ei kannata ainakaan Chez Vronyä Sunneggassa, Berghaus Fluhalpin -vuoristomajaa Rothornin takana tai Gandegghutte-vuoristomajaa Treckener Stegillä.

Vuoristo-oppaan palkkaamista harkitsevien kannattaa varata opas Italian Cervinian turisti-infosta. Hinta on Italiassa nimittäin huomattavasti Sveitsiä huokeampi.

Katso myös: Cervinia – Matterhornin aurinkoisella puolella 

Kuva: Flickr / Philiplarson

Plussat

  • Euroopan korkeimmalla sijaitsevat laskupaikat
  • Monipuolisesti laskettavaa kaikille taitotasoille
  • Huikeat maisemat

Miinukset

  • Yleisesti korkea hintataso
  • Huonolla säällä hissejä joudutaan sulkemaan, mikä jakaa laskualueen kahtia
  • Lautailijoille keskuksen kokoon nähden muita vähemmän tekemistä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Sveitsin suosituimmat laskettelukeskukset

Haute Route alppiklassikko suksilla

Alppien klassikkovaellukset – Tour du Mont Blanc & Tour de Monte Rosa

Laskumatkalle Sveitsiin? Huomioi nämä vinkit!

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja