Hyppää sisältöön

Kurodake – Superhaastavaa offarimaastoa ja syvää lunta

Asahidaken vastapuolella Daisetsuzanin kansallispuistoa ollaan nimensä mukaisesti suuren lumen vuorilla. Lähteestä riippuen 15 – 17 metrin vuosittainen lumisademäärä tekee Kurodakesta yhden maailman lumisimmista hiihtokeskuksista.

Mt. Kurodaken pohjoisrinne sai kabiinihissin jo vuonna 1967. Keskuksesta huhutaan syvän ja jyrkän puuterin metsästäjien salaisena suosikkikohteena. Vaikka Hokkaidon maasto on yleisesti Naganon seutuja leppoisampaa jyrkkyyksiltään, on Kurodake poikkeus tässä lempeämuotoisessa joukossa. Jo saapuminen laaksoon antaa välittömän mielikuvan siitä, etteivät nämä rinteet päästä offarilaskijaa helpolla. Järjetön lumen määrä ja vähäinen muiden laskijoiden määrä saa sydämen pumppaamaan villisti keskukseen saavuttaessa.

Jännittävän tiukkaa offarimaastoa

Kurodakessa luotetaan offareille menijöillä olevan järkeä, eikä heitä edes yritetä estää harjoittamasta lempipuuhaansa. Rinteiden ulkopuolelle menijää muistutetaan toki kylteissä ottamaan vyöryvarusteet mukaan. Toinen teksti muistuttaa offarihiihtäjää mahdollisten pelastustoimien omakustanteisuudesta, mikä on tietysti tilanne myös kaikkialla muuallakin. Huipulle kiipeäjää käsketään rekisteröitymään tuolihissin yläasemalla ja kuittaamaan itsensä palanneeksi tuolihissin ala-asemalla.

Maisemiltaan hienoimmat offarit löytyvät tuolihissin yläasemalta 1520 metristä huipulle 1984 metriin jatkettaessa. Huipun tuntumassa on hieman avoimempaa, ja ylhäällä lumen laatu kärsii usein kovista tuulista. Hokkaidolle poikkeuksellisen suuren korkeuden vuoksi yläosissa voi olla epämiellyttävän kovia pakkasia.

Turvallisempi paluu kylälle tapahtuu kabiinikyydillä. Kabiinihissin alla on nimittäin Japanin jyrkimpiä hissillä saavutettavia offarimaastoja. Puusto on alaosassa kohtalaisen tiuhaa ja alueella on useita kielekkeitä. Jos jyrkän laskeminen ei ole vierasta ja lumi on stabiilia, voi tältä reitiltä kuitenkin löytyä melkoista varjoisaa unelmalunta. Reitin löytäminen kallioiden välistä voi vaatia hieman ihmettelyä. Muutamaan paikkaan on laitettu pieniä puisia kylttejä, joista voi yrittää tähystää reittiä mikäli nämä silmään sattuvat. Pudotusten väliköistä löytyvät laskurännit eivät silti päästä laskijaa helpolla.

Tuolihissin kupeessa maasto on sen sijaan jopa turhankin loivaa pehmeän lumen pöllyttämiseen. Parhaimmillaan tuolihissin sivustoilta löytyy noin 25-asteista kaltevuutta.

Nämä rinteet suorastaan houkuttelevat offareille

Kurodaken muutamat rinteet haaroineen ovat kapea, melko loivia ja korkeuseroltaan vain vajaat 200 metriä. Eli tuskin monikaan Suomesta saakka pelkästään näiden pätkien vuoksi saapuu. Hissien aukiolosta kannattaa yrittää katsoa mahdollisia viitteitä keskuksen päivitettävältä japaninkieliseltä sivustolta Google-kääntäjän ystävällisellä avustuksella. 101-paikkainen kabiinihissi kulkee 20 minuutin välein. Kabiinihissiin myydään päivälipun lisäksi yhden kerran nousuja ja viiden nousun paketteja. Hissilipun maksu onnistuu vain käteisellä.

Kabiinikyyti 1300 metriin kestää 7 minuuttia. Tästä on pieni kävely tuolihissin ala-asemalle. Jos rinne alkaa olemaan nähty ja offarit jännittävät, voi kabiinin yläasemalta vuokrata myös lumikenkiä. Lumipallosotaankin on varattu oma alueensa.

Majoitus laakson Sounkyo onsenissa tai Asahikawan kaupungissa

Aivan hissin ala-aseman alapuolella on tunnelmallinen ja uinuva Sounkyo Onsenin pikkukylä. Tarjolla on muutamia onsen-hotelleja sekä ravintoloita. Hiljaiseen aikaan tammikuussa moni näistä on kiinni. Sesonki alkaa vasta helmikuulta. Asahikawan kaupunki on vain 66 kilometrin ja reilun tunnin ajon päässä. Mikäli tarkoitus on käydä muissakin kohteissa, voi Asahikawa olla pientä Sounkyo Onsenia parempi majoitusosoite. Oli majoitus missä tahansa, kannattaa Japanissa varmistaa, että hotellista löytyy kuuma onsen-kylpy hiihtopäivän kruunaamiseen.

Käynnin yhteydessä kannattaa katsastaa Sounkyo Waterfall Festival, joka on fantasiatyyliin valaistu jääveistosmaailma. Waterfall Festival käynnistyy tammikuun lopussa ja jatkuu maaliskuulle.

Saapuminen Kurodaken laakson perälle

Kätevimmin Kurodaken tavoittaa autolla. Sapporosta matkaa kertyy noin 2,5 tuntia ja Asahikawasta reilu tunti. Kurodaken pysäköintipaikat ovat ilmaisia. Julkisella liikenteellä juna tuo Kamikawan asemalle, josta Duhokun bussi vie Sounkyon terminaaliin saakka hiihtokeskuksen juurelle. Viimeiseltä pysäkiltä on vain muutaman minuutin kävely hissille.

Plussat

  • Jylhät maisemat ja laskumaastot
  • Ruuhkattomat offarit ja 15-17 metrin vuosittainen lumisademäärä
  • Edulliset hissiliput

Miinukset

  • Vain lyhyt rinteenpätkä ylempänä
  • Hissit ovat vuosittain alkukaudella kiinni huollon vuoksi, eikä ajankohdasta tiedoteta selkeästi
  • Alas saakka pääsee vain vaikeaa offarimaastoa pitkin

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Hokkaido omatoimimatka Japanin puutereille

Omatoimisesti Hokkaidon puutereille