Hyppää sisältöön

Chepelare – Bulgarian laskettelukeskus perheille

Aurinkorannoista tunnettu Bulgaria ei ole tyypillisimpiä lasketteluloman kohteita, vaikka isohkoja hiihtokeskuksia maasta löytyykin. Parhaiten maailmalla tunnetaan Bansko ja Pamporovo, mutta koko Itä-Euroopan pisin rinne löytyy kuitenkin Rodopivuorten keskeltä, pienestä ja sympaattisesta Chepelaren laskettelukeskuksesta.

Tšepelare (myös Chepelare) kylä sijaitsee Bulgarian Smoljanissa, jossa on ollut asutusta jo tuhansien vuosien ajan. Todisteeksi tästä arkeologit ovat löytäneet alueelta Rooman valtakunnan aikaisia käyttöesineitä ja merkkejä muinaisista kylpylöistä. Hieman myöhempää historiaa voi aistia seudulla edelleen keskiaikaisista linnoituksista ja kahdesta 1800-luvulla rakennetusta ortodoksikirkoista.

Sunny Peak

Historian ohella Tšepelaren seutu miellyttää myös laskettelevaa lomailijaa. Vaikka aurinkoranta maan korkeimmalla sijaitsevasta kylästä puuttuu, on se yksi koko Bulgarian aurinkoisimmista paikoista. Vuoden aikana Tšepelaressa lasketaan keskimäärin 270 aurinkoista päivää.

Talvet ovat leutoja ja lunta saadaan vuodessa kyläkorkeudella parhaimmillaankin vain alle metrin verran. Hiihtokeskuksen mukava korkeus merenpinnasta ja Bulgarian parhaat lumitykit pitävät kuitenkin huolen siitä, ettei rinteissä talvisin kärsitä lumenpuutteesta.

Kylän läpi virtaa komea joki ja ylempänä hiihtokeskuksessa vallitsee mannermainen ilmasto, jossa Välimeren tunnelmaa on mukana vain pieni ripaus. Suomalaiselle kotoisat havumetsät kuusineen ja mäntyineen reunustavat Chepelaren laskettelurinteitä usein jopa niin tiheästi, että offarilaskuun sopivan linjan löytäminen on haastavaa.

Chepelare kasvattaa laskettelijoita

Tšepelaren kylä sijaitsee laakson pohjalla, mutta matka hiihtokeskukseen ja Mechi Chal –huipulle (suom. karhuhuippu) ei ole haastava. Hissit nousevat suoraan kylästä ja vievät aivan huipulle, josta löytyy muutamia hyviä lastenrinteitä sekä maineikas hiihtokoulu.

Chepelaren hyvä hiihtokoulu ja paikallisten kiinnostus talviurheiluun onkin tuottanut maan parhaita hiihtäjiä ja laskettelijoita. Heihin kuuluu mm. kasvonsa hiihtokeskukselle antanut Ekaterina Dafovska, joka toi kotiin Naganon olympialaisista 1998 naisten ampumahiihdon kultamitalin. Kyseinen mitali oli ensimmäinen kultasija, jonka Bulgaria on talviolympialaisissa koskaan voittanut.

Aivan pienimmille lapsille Chepelare ei kuitenkaan ole hyvästä hiihtokoulusta ja yleisesti lempeästä maastosta huolimatta paras mahdollinen laskupaikka. Helpoimmatkin rinteet ovat melko pitkiä ja sopivat parhaiten hieman kokeneemmille aloittelijoille. Toisaalta hiihtokeskuksen pisin rinne on komea vihreä lasku, josta nauttimaan pääsevät muutkin kuin vain kaikkein taitavimmat rinnesankarit.

Itä-Euroopan pisin rinne

Hiihtokeskuksen rinteiden väritys on tehty eurooppalaisen mallin mukaisesti vihreästä mustaan, mutta hissien sijoittelu ja toiminta muistuttaa jenkkikeskuksista. Chepelare toimii muutaman selkeästi suurempaa rinnemäärää palvelevan itävaltalaisen tuolihissin voimin, eikä ruuhkia yleensä pääse muodostumaan. Valtaosa kanssalaskijoista on bulgarialaisia, mutta joukossa on tyypillisesti myös muutamia kauempaa Euroopasta saapuneita laskettelijoita.

Parkkirinnettä Chepelaresta ei löydy. Mahdollisuudet offarilasketteluun ovat heikot ja jyrkät rinteet rajoittuvat yhteen keskuksen keskeltä löytyvään osuuteen. Houkuttimia paikalle saapumiseen ovat lähinnä pitkät ja komeat kruisailurinteet komeissa maisemissa ja etenkin keskuksesta löytyvä Itä-Euroopan pisin rinne (5 300 m).

Harrastajatasoiset laskijat nauttivat myös astetta vauhdikkaammista rinteistä, joista testata kannattaa ainakin tuolihissin alla kulkeva kolme kilometriä pitkä osuus. Mikäli kahdenkymmenen rinteen valikoima tuntuu loppuvan kesken, kannattaa suunnata sukset vain kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Pamporovon laskettelukeskukseen. Taksilla matkustaminen on Bulgariassa mielettömän edullisia!

Bulgarian hintoja ja lämmintä kylätunnelmaa

Maan tapaan taksien ohella kylässä edullista on oikeastaan kaikki muukin. Koska ollaan maaseudun pikkukeskuksessa eikä esimerkiksi Banskossa, ovat hinnat Tšepelaressa vieläkin alhaisemmat. Yö hyvälaatuisessa hotellissa maksaa parhaimmillaan vain kaksikymmentä euroa, minkä lisäksi myös elintarvikkeet liikkuvat samanlaisella hintatasolla.

Tunnelmaltaan kuudentuhannen hengen Tšepelare on pikkukylämäisempi kuin maan muut, jo kaupungistuneet hiihtokylät. Hotellit ja ravintolat ovat tyypillisesti lämminhenkisiä perheyrityksiä, joissa palvelu on aidosti henkilökohtaista. Paikallisiin nähtävyyksiin kuuluvat mm. kylän vanhat ortodoksikirkot, maan ainoa hiihtomuseo, sekä useat luonnon muovaamat kallioluolat. Tšepelaressa on myös tehdas, joka valmistaa Atomicin laskuvälineitä.

After skihin kylässä on mukava valikoima erilaisia menopaikkoja, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole Banskon kaltainen bilekeskus. Ravintolan valinnalla voi toki vaikuttaa siihen viettääkö iltansa perinteisten kansantanhujen vai tuoreen discomusiikin säestyksellä.

Chepelare – pitkiä rinteitä pienessä keskuksessa

Chepelaren laskettelukeskus häviää monessa suhteessa Bulgarian suuremmille, mutta tarjoaa etenkin aloittelijoille ja harrastajatasoisille laskijoille hienoja rinteitä. Ilmassa on huhuja tulevasta yhdistymisestä kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan suurempaan Pamporovoon. Tämä tekisi kokonaisuudesta välittömästi kiinnostavamman myös suomalaiselle laskijalle, mutta kunnes huhuista tulee totta, jää sympaattisen Chepelaren tarjonta melko vaatimattomaksi kauempaa saapuvalle turistille.

Hiihtokeskukseen matkustaminen on onneksi helppoa ja vaivatonta. Bulgarian suurin lentokenttä Sofiassa sijaitsee vain runsaan kahdensadan kilometrin päässä rinteistä ja Plovdivin kansainvälinen lentoasema alle sadan. Molemmista kaupungeista on perille säännöllisiä bussiyhteyksiä.

Artikkelin pääkuva: chepelarecenter.com

Plussat

  • Hyvät rinteet aloittelijoille
  • Edullinen
  • Lämmin tunnelma kylässä ja rinteillä

Miinukset

  • Vähän jyrkkää laskettavaa
  • Ei parkkia tai kunnon off-pisteitä
  • Vaisu after ski

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Missä sijaitsee maailman pisin rinne?

Mistä löytyy maailman pisin rinne?