Hyppää sisältöön

Kranjska Gora – Slovenian parhaita perhekohteita

Kranjska Gora on Slovenian vanhimpia ja suurimpia laskettelukeskuksia. Maailmalla hiihtokeskus tunnetaan ensisijaisesti yhtenä alppihiihdon maailmancupin pujottelun ja suurpujottelun kisapaikkana.

Kranjska Goran kylä sijaitsee Sloveniassa, jossa Italian Dolomiitit jatkuvat Julisina Alppeina. Itse laskettelukeskus löytyy Zgornjesavskan laaksosta, vaatimattomasta 800 metrin korkeudesta ja koostuu yhteensä seitsemästä pienemmästä alueesta – Mojstranasta, Kranjska Gorasta, Gozd Martuljekista, Planicasta, Planina pod Golicosta sekä Podkoren 1 & 2:sta.

Satukirjojen maisemissa

Kranjska Gora sijaitsee Itävallan ja Italian rajojen tuntumassa ja sen eteläpuolelta löytyy kaunis ja rauhallinen Triglav’n kansallispuisto. Laskettelu tapahtuu melko matalalla, joten lumen riittävyydestä ei aina ole täyttä varmuutta.

Vanhan hiihtokeskuksen ensimmäinen hissi avattiin vuonna 1948 ja laskettelulla onkin alueella jo pitkät perinteet. Paikalliset ovat 2010-luvulla lähes poikkeuksetta taitavia laskijoita, sillä vanhemmat kannustavat lapsiaan rinteeseen jo aivan pienestä alkaen.

Ankkuri- ja tuolihissien nimet (Kekec, Mojca, Rožle, Bedanec, Tinkara…) saavat länsimaisen laskijan kielen solmuun, mutta slovenialaisia lapsia ne ilahduttavat varmasti. Hissit on nimittäin nimetty toisessa maailmansodassa menehtyneen rakastetun paikallisen lastenkirjailijan, Josip Vandot’n, satujen mukaan.

Kranjska Goran helpot rinteet

Laskettelukeskuksen tarjonta soveltuukin parhaiten juuri lapsille ja aloittelijoille, mutta tarjoaa haasteita aina FIS-tason kisarinteisiin saakka. Lapsille sopivimmat laskupaikat löytyvät Kranjska Goran ja Gozd Martuljekin alueilta, joista ensimmäisessä on ala-asemalla lastenmaa ja lumikaruselli.

Hieman kokeneemmat laskijat löytävät mukavan valikoiman laskettelukeskuksen sinisistä rinteistä, joita on määrällisesti tarjonnassa selkeästi eniten. Näihin lukeutuu myös Kranjska Goran pisin rinne, yli 1 200 metriä pitkä Mojca 2.

Offareita ja kisarinteitä

Alueelle on ripoteltu myös runsaasti punaisia laskuja enemmän vauhtia kaipaavien laskettelijoiden iloksi. Tämän lisäksi Podkorenin kylän puoleisilla rinteillä on tarjolla vieläkin haastavampaa mustalla värillä merkittyä laskettavaa. Alppihiihdon maailmancupista tutut FIS-luokituksen saaneet pujottelurinteet nimittäin löytyvät tältä alueelta.

Offareilla pääsee halutessaan laskemaan joko loivia metsäisiä pätkiä tai Julisten Alppien jyrkkiä seinämiä. Opas kannattaa reitin vaikeustasosta riippumatta kuitenkin palkata matkaan, sillä laskettelukeskuksen sijainti melko matalalla tarkoittaa huonon lumivarmuuden ohella myös tavallista suurempaa vyöryriskiä. Jos offarilaskettelu Sloveniassa kiinnostaa, kannattaa silti ennemmin tutustua maan toiseen merkittävään hiihtokeskukseen: Kaniniin.

Snow parkit ja laajempi Bohinj –hiihtoalue

Kranjska Goraan voi hankkia myös laajemman Bohinj –alueen kattavan hissilipun, jolla saa käyttöönsä useita Slovenian merkittävimpiä hiihtokeskuksia. Muita Bohinj-lipulla käytettäviä laskettelukeskuksia ovat Bled, Kobla, Krvavec, Soriska Planina, Stari Vrh ja Vogel, jotka sijaitsevat kaikki kahden tunnin ajomatkan säteellä Kranjska Gorasta.

Viime vuosikymmenen aikana etenkin lumilautailijat keskittyivät Kranjska Gorassa ja koko Bohinj –hiihtoalueella pelkästään rinteiden ulkopuolella laskemiseen. Nykyään Kranjska Gorasta löytyy kuitenkin myös aivan uusi snow park half pipella, joten temppujen hyppiminen onnistuu hyvin. Bohinj –alueen toinen huomattavasti pienempi snow park löytyy Krvavecista.

Tuhtia ruokaa ja uhkapelejä

Kranjska Goran sijainti lähellä Italian ja Itävallan rajaa varmistaa kansainvälisen ilmapiirin hiihtokylässä ja ravintolatarjonnassa. Italialaisia ruokapaikkoja on mukavasti tarjolla, mutta itävaltalainen tuhti liharuoka makkaroineen ja lihapatoineen on selkeästi vahvemmin edustettuna. Hintataso on melko alhainen, eikä isosta oluttuopista tai limupullosta joudu hiihtokeskuksessa kahta euroa enempää maksamaan.

Välinevuokraamot, kahvilat ja ravintolat palvelevat Kranjska Goran hissien ala-asemilla eikä tekeminen alueella muutenkaan lopu kesken. Laskettelun ohella Julisista Alpeista voi nauttia koiravaljakkoajeluilla, pulkkamäessä tai kiipeillen. Maastohiihtäjien käytettävissä on myös Alppien mittakaavassa mukavan kokoinen neljänkymmenen kilometrin mittainen latuverkosto.

Majoitusta on tarjolla sekä vuokramökeissä että hotelleissa. Perheitä miellyttävä oma rauha löytyy kauniissa kylässä vaivatta, vaikka after ski voikin ravintoloiden puolella yltyä toisinaan vilkkaaksi. Kylässä on myös kaksi kasinoa mikäli tahtoo koetella onneaan rahapeleissä.

Lapsiperheille sopiva laskettelukeskus

Slovenian Kranjska Gora on pieni keskus, joka miellyttää etenkin perheitä. Tarjolla on toki myös haastavia FIS-tason kisarinteitä ja Julisten Alppien takamaastoja kauniissa maisemissa. Rinnevalikoima ja rauhallinen ympäristö palvelevat kuitenkin kaikkein parhaiten edullista laskukohdetta etsivää lapsiperhettä.

Kranjska Goraan pääsee helpoiten lentämällä Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan, josta matkaa hiihtokeskukseen on enää noin 85 kilometrin tai alle tunnin verran. Muita toimivia lentokenttiä ovat Italian puolella sijaitseva Venetsia ja Itävallasta löytyvä Salzburg.

Artikkelin pääkuva: flickr / skiworld

Plussat

  • Paljon aloittelijoille soveltuvaa laskettavaa
  • Kansainvälinen ilmapiiri
  • Edullinen

Miinukset

  • Alppien mittakaavassa lyhyet rinteet
  • Vain vähän haastavaa laskettavaa
  • Heikko lumivarmuus

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään