Hyppää sisältöön

Oberstdorf – Saksan suurin hissialue

Saksan suurimmat hiihtokeskukset löytyvät maan eteläosasta, jossa Allgäun Alppien huiput kurottavat korkeuksiin aivan Itävallan rajan tuntumassa. Eräs Saksan merkittävimmistä hiihtoalueista onkin Baijerin osavaltiossa sijaitseva Oberstdorfin kylä ja sen lukuisat, mutta valitettavan hajalleen Kleinwalsertalin laakson varrelle ripotellut hiihtokeskukset.

Keskusteltaessa eurooppalaisesta historiasta, taloudesta, politiikasta ja kulttuurista on Saksa maa joka nostetaan poikkeuksetta ensimmäisten joukossa esiin. Vain ruokakulttuurista ja laskettelurinteistä keskusteltaessa se jää naapuriensa varjoon ja laskukansalle Ranska, Itävalta, Sveitsi ja Italia ovatkin huomattavasti tutumpia lomakohteita.

Saksan heikommista maantieteellisistä lähtökohdista johtuen sen hiihtokeskusten vaatimaton suosio ei ole yllätys ja valtaosa saksalaisista laskijoista suosii itsekin läheistä Itävaltaa laskupaikkana. Oberstdorfin lisäksi valtion eteläosista löytyy toki hyvää, mutta yleensä keski-eurooppalaisittain pienen korkeuseron kiusaamaa laskettavaa, kuten Berchtesgaden, Garmisch-Partenkirchen, ja Reit im Winkl, joissa on jokaisessa omat hyvät puolensa, vaikka kompromisseja joutuukin usein tekemään.

Oberstdorf tarjoilee laskettavaa kaikille

Oberstdorfin Fellhorn / Kanzelwand on eteläisen Saksan ja Alppien pohjoispuolen suurin hissialue, jossa laskijalle merkittävimpänä kompromissina on laakson varrelle ripotellun laskumaaston hajanaisuus ja jakautuminen selkeästi pienempiin kokonaisuuksiin. Hiihtokylän välittömästä läheisyydestä löytyvät Nebelhornin, Söllereckin ja Fellhorn / Kanzelwandin hiihtoalueet ja hieman kauempana etelässä laskumaa vaihtuu Itävallaksi, jossa lisää laskettavaa on tarjolla yli 2 000 metrin korkeudessa Ifenillä. Laskemaan pääsee siis vaivatta kahden saksankielisen maan alueella.

Saksan pisin rinne (7,5 km) löytyy aivan Oberstdorfin kylän viereisestä Nebelhornista ja vaikeustaso koko Kleinwalsertalin laaksossa vaihtelee sinisestä mustaan tai lasten rinteistä FIS:in kisarinteisiin. Suurin yhtenäinen hiihtoalue on Fellhorn / Kanzelwand ja parhaiten laskumaasto palvelee siellä harrastajatasoista laskukansaa, joille rinteitä löytyy tosin kaikkialta muualtakin laakson varrelta. Huimapäät suuntaavat Nebelhornin yläasemalle ja mustaan rinteeseen, kun taas aloittelijoiden kannattaa pysytellä Fellhornissa tai kääntää katseensa Itävallan puoleiseen Ifeniin, josta löytyy muutamia pitkiä sinisiä rinteitä.

Saksan puolella voi majoittua Oberstdorfin kylässä tai halutessaan Itävallassa Riezlernissä, Hirscheggissä tai Mittelbergissä. Hiihtobussit liikennöivät keskusten välillä, mutta mahdollisuudet hiihtää suoraan rinteeseen oman hotellin ovelta ovat kaikkialla laaksossa heikot.

Baijerin puuteria luonnonsuojelualueella

Koko Kleinwalsertalin laakso soveltuu takamaastoissa lasketteluun ja tarjoaa puuterilaskijalle sekä kauniita maisemia että kiinnostavaa maastoa sekä puurajan ylä- että alapuolella. Kaunis Breitach-joki virtaa laakson läpi, eikä takamaastoissa tarvitse välttämättä kohdata muita laskijoita alueen rauhallisuudesta johtuen. Tämän lisäksi rinneravintoloita löytyy lähes jokaisen hissiaseman yhteydestä, joten ruoka- tai juomataukojakaan ei tarvitse suunnitella etukäteen.

Muihin alppimaihin verrattuna Saksassa ja Oberstdorfissa lasketellaan melko matalalla, joten laskumaasto ei ole täysin lumivarmaa. Niin kauan kuin Baijerin puuteri on runsasta ja pöllyävää, soveltuu Kleinwalsertalin laakso rinteiden ulkopuoliseen laskemiseen kuitenkin oikein hyvin.

Ennen offariseikkailua kannattaa painaa mieleensä rinnekarttaan merkityt suuret vihreät alueet, jotka on rauhoitettu kokonaan paikalliselle luonnolle ja sen aroille eläimille. Eurooppalaiseen tapaan takamaastojen tutkimiseen kannustetaan avoimesti, mutta vihreällä värillä merkityissä paikoissa luonnon rauhaa häiritseviin laskettelijoihin ei kuitenkaan suhtauduta suopeasti.

Hiljaiset yöt

Oberstdorfin kylä sijaitsee noin 800 metrin korkeudessa ja Itävallan lähinaapurit Riezlern, Hirschegg ja Mittelberg kaikki 1 050 metrin yläpuolella Breitachin varrella. Oberstdorf on tunnelmaltaan lämmin ja turismista huolimatta pikkukylämäinen paikka. Autenttisuus on omasta näkökulmasta riippuen toisinaan joko kiusallinen tai ihastuttava asia, sillä englannilla ei välttämättä kaikkialla pärjää, vaan tilaukset on tehtävä saksaksi tai kielitaidon puuttuessa vaikka ruokalistaa kohti viittomalla.

After ski on sekin Oberstdorfissa vähäistä ja rauhallista. Afteripaikat ovat pääsääntöisesti tavanomaisia ravintoloita ja baareja, eikä meno missään vaiheessa ylly kovin vauhdikkaaksi tai jatku yleensä edes kovin myöhään. Riezlernin puolella on kasino mikäli uhkapelaaminen kiinnostaa, mutta Oberstdorfista ei irkkupubia hurjempia menopaikkoja löydy. Rauhallisuus on lasketteleville lapsiperheille positiivinen asia, mutta bilekansa ei Baijerin yössä kovin hyvin viihdy.

Hiihtokeskusta lähin kansainvälinen lentokenttä löytyy Baijerin osavaltion pääkaupungista Münchenistä, josta ajomatkaa perille on vielä noin 200 kilometrin tai runsaan kahden tunnin verran. Halutessaan lähemmäs Oberstdorfia pääsee Saksan sisäisillä lennoilla Memmingeniin, josta ajomatkaa on koneen laskeuduttua jäljellä enää noin 75 kilometriä.

Plussat

  • Fellhornin hiihtoalueella kiinnostavia rinteitä kaikille
  • Etäisyyksistä huolimatta liikkuminen alueella on helppoa
  • Laskettavaa kahden maan rajalla

Miinukset

  • Rinteet Alppien mittakaavassa matalla
  • Hajallaan ympäri laaksoa oleva laskumaasto
  • After skin hiljaisuus

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään