Hyppää sisältöön

Treble Cone – Offarilaskua Sormusten Herran Sumuvuorilla

Maailman tunnetuimmat hiihtokeskukset löytyvät Alpeilta tai Kalliovuorilta, mutta laskusäiden päättyessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa viimeistään kesäkuussa, jatkavat useat ammattilaskijat kauttaan eteläisellä pallonpuoliskolla. Uuden-Seelannin eteläisen saaren suurin hiihtokeskus Treble Cone tarjoaa laajan maaston laskemiseen, hyvin hoidettuja rinteitä, henkeäsalpaavia maisemia… niin, ja aitoja hobitinkoloja.

Toisin kuin pohjoisen pallonpuoliskon hiihtokeskukset, Treble Cone on avoinna kesä- ja syyskuun välisenä aikana ja tarjoaa mahdollisuuden rinnelaskuun talvimaisemissa samalla kun Suomessa sytytellään juhannuskokkoja. Monipuolisten rinteiden lisäksi tarjolla on huikeita maisemia Mount Aspiringille / Tititealle (3 027 m), eräälle maan korkeimmista vuorista ja valtavan Lake Wanaka –järven yli.

Legendaariset Motatapu Basin -takamaastot

Uudessa-Seelannissa on muitakin arvostettuja hiihtokeskuksia, kuten Whakapapa tai Mount Hutt, mutta puhtaasti laskettavan maaston määrää tarkasteltaessa Treble Cone voittaa muut keskukset vaivatta ja etenkin sen takamaastoja pidetään maan parhaina. Merkityt rinteet ja offpisteet jakautuvat Treble Conessa kolmelle alueelle: Saddle Basinille, Home Basinille sekä Motatapu Basinille.

Näistä Home Basinilta löytyy eniten merkittyjä rinteitä ja lempeää laskettavaa. Saddle Basinilta taas merkittyjen rinteiden lisäksi hieman enemmän offarilaskemiseen soveltuvaa maastoa suurine puuterikattiloineen. Motatapu Basin taas on puhtaasti takamaastoista koostuva laaja ja todella haastava alue.

Treble Cone – Hurjia laskuja sopuhintaan

Erityisen maineikkaita ovat legendaariset Motatapu Basinin Motatapu Chutes –jyrkänteet, joiden äärelle järjestetään taitaville laskijoille päivittäin opastettuja retkiä. Motatapu Chutesin tuplamustat offarit kapeikkoineen saavat pahimpienkin huimapäidenkin adrenaliinin virtaamaan. Mikä parasta, ei vauhdikkaan laskun jälkeen alhaalta ole kuin lyhyt patikkamatka Saddle Basinin neljän istuttavalle tuolihissille, josta offarilaskut jatkuvat kätevästi edelleen.

Treble Conen kausilippu oli vielä muutama vuosi sitten pahamaineisen kallis (1 500 Uuden-Seelannin dollaria – mahdollisesti maailman kallein), mikä aiheutti vahvan negatiivisen reaktion paikallisilta laskijoilta, jotka äänestivät lompakoillaan. Nykyään kaikki liput on hinnoiteltu järkevämmin ja esimerkiksi offarilaskijat voivat ostaa erillisen päivälipun pelkästään keskuksen takamaastoihin tuntuvasti alennettuun hintaan.

Rinteet kahdella vuorella

Maineikkaiden offareiden lisäksi Treble Conesta löytyy toistakymmentä hyvälaatuista ja ruuhkatonta rinnettä aina Home Basinin helpoista vihreistä kruisailuista Saddle Basinin vauhdikkaisiin mustiin ja rentoihin sinisiin osuuksiin. Home Basinin vihreällä värillä merkitylle alueelle on saatavilla lastenlippuja usein huomattavasti alennettuun hintaan ja erikoispäivinä jopa täysin ilmaiseksi.

Takamaastojen tapaan myös Treble Conen merkityt rinteet olivat vielä jokin aika sitten tunnettuja jyrkkyydestään ja painotukseltaan selkeästi vaikeammasta päästä. Kuluneina vuosina valikoimaan on kuitenkin lisätty runsaasti myös loivempaa laskettavaa, mikä on puolestaan pudottanut alueen yleistä vaikeustasoa merkittävästi.

Laatua, ei määrää

Lautailijoille ja new school –laskijoille löytyy keskeiseltä paikalta Saddle Basinista Jazz Intermediate Park -parkki super pipella. Laskukauden 2013 uutuuksiin taas kuuluu Treble Conen uusi lasten oma snow park Jazz Kid’s Fun Trail pienimmille lautailijoille.

Hiihtokeskuksessa on vain yksi rinneravintola, Treble Cone’s Café, Bar & Sun Deck, joka tosin on sitäkin paremmin varusteltu. Tilavasta taukopaikasta löytyvät niin ravintolan, baarin kuin kahvilankin peruspalvelut ja paikalliset arvostavat etenkin sen runsasta pizza- ja hampurilaisvalikoimaa. Tämän lisäksi rinneravintola on avoinna tunnin verran ennen hissien avaamista ja vielä puoli tuntia niiden sulkemisen jälkeen.

Ammattilaiset rinteessä

Treble Conen hiihtokylänä toimii läheisen Wanaka-järven rannalla sijaitseva saman niminen 5 000 hengen turistikylä. Laskupäivien välillä Wanakassa voi majoittua erilaisissa maisemissa ja erilaisilla budjeteilla. Tarjolla on niin luksusmökkejä, pikkuhotelleita järvimaisemissa, motelleita kuin retkeilyhenkistä majoittumista leirintäalueilla. Yöelämä on rauhallista ja keskittyy pitkälti pubeihin ja biljardipaikkoihin.

Koska Uuden-Seelannin hiihtokausi on keskellä pohjoisen pallonpuoliskon kesää, jatkavat useat Euroopan ja Pohjois-Amerikan ammattiurheilijat harjoitteluaan kesän ylitse juuri Treble Conessa. Esimerkiksi Norjan ja Itävallan ammattihiihtäjät ovat hiihtokeskuksessa ja Wanakan kylässä säännöllisesti kesäänsä viettäviä vakiovieraita.

Wanakan haltiat

Alueen todelliset julkkikset edustavat kuitenkin hieman toista ammattikuntaa: he ovat velhoja, haltioita ja hobitteja. Peter Jacksonin Taru Sormusten Herrasta- ja tuoreet Hobitti-elokuvat nimittäin on osittain kuvattu Wanakan maisemissa ja lavasteita on paikoitellen tarkoituksella jätetty paikoilleen kuvausten päätyttyä. Muutkin kuin leffafriikit voivat siis tunnistaa elokuvien tutuista maisemista ainakin Sumuvuoret ja Konnun hobitinkolot.

Kuvauspaikoille järjestetään Wanakasta ohjattuja kiertueita ja useat kylän asukkaista ovat olleet elokuvissa mukana pienissä rooleissa. Mikäli uusi-seelantilainen tarjoilijasi siis näyttää jostakin etäisesti tutulta, on paljon mahdollista että kyseessä on yksi Jacksonin hobiteista tai haltioista. Myös elokuvien varsinaisten tähtien kerrotaan viettävän kylässä vielä toisinaan lomiaan.

Maapallon toisella puolella

Treble Cone sijaitsee Suomesta tarkasteltuna toisella puolella maapalloa ja lentomatka vie poikkeuksetta runsaasti aikaa. Uudessa-Seelannissa lähin kansainvälinen lentokenttä on noin 90 kilometrin päässä Wanakasta sijaitseva Queenstown.

Lyhyestä etäisyydestä huolimatta tiet Queenstownin ja Treble Conen välillä ovat usein huonokuntoiset ja matka voi etenkin huonolla säällä olla kokemattomalle autoilijalle suorastaan vaarallinen. Wanakassa on oma pienempi lentoasemansa, jonne jatkoyhteyden järjestäminen Queenstownista voi tästä syystä toisinaan olla kätevämpää kuin vuokra-autolla matkustaminen.

Lisätietoa Wanakan alueesta: http://www.lakewanaka.co.nz/new-zealand/

Artikkelin pääkuva: Treble Cone, Wanaka NZ

Plussat

  • Uuden-Seelannin laajin offarimaasto
  • Hiihtokausi keskellä Suomen kesää
  • Ruuhkaton

Miinukset

  • Hintojen laskusta huolimatta yhä paikoitellen kallis
  • After ski jopa turhan hiljaista
  • Ajomatka Wanakaan on huonolla säällä vaikea

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Syyskuussa mäkeen – täällä lasket jo!

Laskijan Uusi-Seelanti – huikeaa menoa hobittimaassa