Hyppää sisältöön

Big White – Kiltti puuterijättiläinen

Kanadan hiihtokeskuksista puhuttaessa harrastajat muistavat yleensä ensimmäisenä Atlantin takaisen mantereen suurimman hiihtoalueen Whistler-Blackcombin. Suuresta maasta löytyy kuitenkin useita merkittäviä keskuksia joista jokaisella on omat erityispiirteensä.

Yksi näistä Kanadan jättiläisistä on Brittiläisen Kolumbian toiseksi suurin hiihtokeskus Big White, joka saa nimensä pehmeästä, kuivasta ja loputtoman tuntuisesta lumestaan. Big White saakin vuosittain taivaalta lahjaksi keskimäärin seitsemän metriä lunta, joka peittää alueen metsät ja rinteet.

Riittoisa ja mm. Ski Canada-lehden maan parhaaksi valitsema puuteri on hiihtokeskuksen ylpeys, mikä näkyy niin imagossa kuin paikan päällä todellisessa tarjonnassakin. Kanadasta löytyy ehkä Big Whitea suurempia hiihtokeskuksia, mutta valtaosa niistä jää silti pelkkää puuteria tuijottavien intohimoisten laskijoiden valinnoissa toiseksi.

Uutta lunta ja rinteitä jokaiselle

Eipä Big White pieneksi jää muutenkaan: 120 rinnettä, maailmanluokan TELUS-parkki ja maan laajimmat ski in/out-majoitusmahdollisuudet takaavat, että hiihtokeskus on kiinnostava ja pitkän matkan arvoinen määränpää. Valikoimaa voi halutessaan laajentaa myös kivenheiton päässä sijaitsevalla aurinkoisella, mutta täysin erillisellä Silver Star-hiihtokeskuksella.

Big Whiten kokoisessa keskuksessa on selvää, että rinnetarjonnasta löytyy jotain jokaiselle. Painotus on kuitenkin aloittelijoissa ja keskitasoisissa harrastajissa ja alue tunnetaankin paikallisten keskuudessa lempinimellä ”The Friendly Giant”, kiltti jättiläinen.

Erilaisia laskureittejä ja haastavia rinteitä

Myös mustia rinteitä on tarjolla yli 20, joten vauhtiakin Big Whitesta löytyy. Ehkä merkittävin piirre hiihtoalueen suunnittelussa on kuitenkin se, että lähes jokaisen hissin yläasemalta lähtee kaikille taitotasoille soveltuvia rinteitä ja siniset, punaiset ja mustat osuudet päätyvätkin huipulta samalle aukealle. Kohde siis soveltuu hyvin etenkin perheille ja kaveriporukoille, joissa on useita laskijoita.

Hissimatkan ylös voi eritasoisessa kaveriporukassa tehdä yhdessä jonka jälkeen jokainen valitsee itselleen sopivimman osuuden. Alhaalla tavataan uudelleen, vertaillaan kokemuksia ja päätetään yhdessä lähdetäänkö takaisin rinteeseen, afterille vai toiselle hissille.

Offarilaskeminen on kuivan, pehmeän ja runsaan lumen vuoksi alueella kiinnostavaa ja Big White tarjoaa siihenkin runsaasti maastoa. Varoituksen sanana kuitenkin että runsas lumentulo voi kääntyä myös rinteiden ulkopuolella kääntyä hiihtäjää vastaan, sillä kun alueella tulee lunta, tippuu myös näkyvyys usein niin huonoksi ettei maastoa tuntemattoman kannata poiketa merkityiltä reiteiltä.

Big White – Ruuhkaton perhekohde

Brittiläisen Kolumbian toiseksi suurin hiihtokeskus erottuu edukseen myös ruuhkattomuudellaan. Hissijärjestelmä on moderni ja tehokas, eivätkä jonot ole sesonkiaikanakaan kuin muutaman minuutin luokkaa. Legenda onkin, että jos jonot koskaan venyvät yli kahdeksan minuutin mittaisiksi, kaikkoavat paikalliset nopeasti.

Big Whiten erityispiirteistä mainitsemisen arvoisia ovat myös sen hyvät ski in/out-mahdollisuudet. Valitsi hiihtokylässä majoittuvansa hotellissa tai omassa asunnossa, pääsee kotiovelta poikkeuksetta hiihtäen suoraan rinteeseen.

Paikalliset hiihtolehdet ovat Big Whiten lumen lisäksi palkinneet kylästä myös muutaman afteripaikan kuten Snowshoe Samsin parhaiten rinnetoiminnan jälkeiseen rentoutumiseen soveltuvaksi. Kanadalaisten kohteiden välillä keskus on myös merkittävän edullinen, eikä peruspalveluista joudu maksamaan liikaa. Palvelu on alueella kanadalaiseen tapaan samaan aikaan sekä aitoa että korostetun kohteliasta ja kauempaa saapuvat suomalaiset otetaan varmasti ystävällisessä kulttuurissa lämpimästi ja kiinnostuneina vastaan.

Kohti Kanadaa

Big White on lumen, rinteiden ja yleisen hiihtokokemuksen puolesta pidemmän matkan ja isomman vaivan arvoinen kohde. Suomesta maineikkaan puuterilumen äärelle mielivä saa tehdä reissun eteen itse hieman järjestelyjä, sillä valmiita pakettimatkoja ei Big Whiteen tällä hetkellä meiltä järjestetä.

Brittiläiseen Kolumbiaan suuntaava lentää ensiksi Suomesta Keski-Eurooppaan, josta taas katsotaan lentoyhteys Vancouveriin. Vancouverista on jäljellä Big Whiten lähimmälle lentokentälle Kelownaan enää alle tunnin mittainen lentoyhteys ja Kelownan kansainväliseltä lentoasemalta pääsee linja-autolla alle sadalla dollarilla noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaan Big Whiten hiihtokeskukseen. Pitkät lennot kurittavat aina lompakkoa, mutta Atlantin ylittämisen hinnat ovat onneksi viime vuosina pysyneet lentoyhtiöiden välisen kilpailun vuoksi kurissa.

Plussat

  • Palkittu, kuiva, pehmeä ja takuulla runsas puuterilumi
  • Perheille suunnitellut rinteet+ski-in/ski-out
  • Ruuhkaton

Miinukset

  • Kun lunta tulee taivaan täydeltä, näkyvyys kärsii
  • Kaukana, ei valmismatkoja
  • Matkustaminen tulee helposti kalliiksi

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

matti suur-hamari banked slalom

Suur-Hamari otti MM-kultaa myös banked slalomissa

matti suur-hamari

Suur-Hamari onnistui uusimaan maailmanmestaruutensa