Hyppää sisältöön

Red Mountain Resort – Pohjois-Amerikan parhaita metsälaskuja

Monen tunnetun kanadalaisen hiihtokeskuksen tavoin myös Red Mountain Resort sijaitsee Brittiläisessä Kolumbiassa. Rosslandin pikkupitäjässä, aivan Yhdysvaltojen rajan kupeessa sijaitsevassa metsälaskuparatiissa on laskettu 1800-luvulta asti.

Skandinavialaiset siirtolaiset toivat Kanadaan tullessaan mukanaan intohimon ja tietämyksen hiihtoon. He perustivat Rossland Ski Clubin, joka organisoi Kanadan ensimmäiset kirjatut hiihtokilpailut. Ensimmäinen laskettelukilpailu vuorella pidettiin 15. helmikuuta 1896. Vuorella ehdittiin laskea jo vuosikymmenet ennen kuin ensimmäinen hissi otettiin käyttöön vuonna 1947.

‘’Pohjois-Amerikan viimeinen suuri luonnontilainen hiihtokeskus’’

Red Mountain Resort voi rinnekarttaa vilkaistaessa näyttää melko tyypilliseltä pohjoisamerikkalaiselta metsikköiselle vuorelle raivatulta hiihtokeskukselta. Kartta voi kuitenkin pettää, sillä Red Mountain Resort kätkee maastoonsa erään Amerikan mantereen upeimmista puuterikohteista.

Red Mountain Resort sijaitsee legendaarisella ‘’Powder Highwayllä’’. Keskus on erityisesti runsaasta lumesta ja luonnosta pitävien suosiossa. Rinnelaskija löytää mantereelta huomattavasti sopivampiakin kohteita.

Nykypäivän Red Mountain Resort ei pohjoisamerikkalaisessa mittakaavassa ole mikään jättiläinen, vaikka se onkin laajentunut viime vuosina valtavasti. Hisseillä saavutettava alue kattaa kolme vuorta. Keskus laajensi vuonna 2013 huimasti ja kolmas huippu Grey-vuorelta tuli mukaan keskuksen tarjontaan.

Paljon kuivaa puuterilunta

Vaikka Red Mountain Resortilla on viime vuosien aikana toteutettu mantereen suurimpia hiihtokeskuksen laajentumisprojekteja vuosikymmeniin, sen suurin houkutin on edelleen sama –  alueen runsaslumisuus ja loistavat takamaastot. Vuodessa alueella sataa lunta keskimäärin lähes kahdeksan metriä. Ja mikä parasta, alueella satava lumi on tunnettu juuri kuivana pöllyävänä puuterina, jonka ansiosta mahdollisuudet ensiluokkaiseen offarilaskuun ovat mitä parhaimmat.

Läheisen, hieman pienemmän Whitewaterin tapaan Red Mountain Resort ei laajentumisista huolimatta liikoja pröystäile järisyttävällä määrällä uusinta hissitekniikkaa ja toissijaisia palveluja, vaan keskuksen houkuttimena nähdään etunenässä laaja tarjonta luonnotilaista ja runsaslumista laskua.

Merkattuja rinteitä on yli sata, mutta hissejä vain seitsemän. Laskettava alue on sen verran laaja, ettei ruuhkia pääse syntymään. Juurikin metsälaskun suhteen puitteet keskuksessa ovat maailmanlaajuisestikin huippuluokkaa. Vaikka keskus onkin herkullisin kohde juuri offareille mielivälle, on siellä puitteet myös tavanomaisempaan laskuun. Myös parkkilaskijat on otettu huomioon.

Red Mountain Resortin metsikköiset vuorenrinteet

Red Mountain Resortin rinteet ovat Pohjois-Amerikalle usein tyypillistä puurajan alapuolista rinnettä. Käytännössä lähes kaikki mäet kiemurtelevat metsikköisen vuorenrinteen keskellä. Vain huiput ovat lyhyeltä matkalta enemmän tai vähemmän puuttomia.

Keskuksen yläasema sijaitsee yli kahdessa kilometrissä ja suurin laskettava korkeusero on 890 metriä. Pisimmällä laskulla on mittaa seitsemän kilometriä ja rinnevalikoimaa on mukavasti eri tasoisille laskijoille. Keskivaikeaa tai vaativaa laskua on yli puolet. Myös helpon ja aloittelijaystävällisen laskun määrä keskuksessa on sopivassa suhteessa.

Hyvät mahdollisuudet laajentaa laskualuetta

Keskuksen 110 rinnettä riittävät jo itsessään hajannuttamaan seitsemällä hissillä nousevat laskijat, mutta hissien ulottumattomissa on myös laskettavaa. Keskuksessa on myös mahdollisuudet cat- ja helihiihtoon, mikäli haluaa tosissaan laskea juuri omia koskemattomia, täysin muista erossa olevia osuuksia.

Helihiihto avaa mahdollisuudet todella laajaan tarjontaan täysin koskemattomia laskuja alueille, joissa vuotuinen lumisade on jopa 12 metriä.

Laskettavaa pintaa Red Mountain Resortilla on yhteensä 1700 hehtaaria, joista hissillä saavuttaa yli 1100. Viereinen Mt. Roberts on kokonaan hissitön ja näin ollen täysin offari-irroitteluun varattua aluetta.

Amerikkalaiseksi keskukseksi melko edullinen

Red Mountain Resortissa laskee Pohjois-Amerikan keskuksiin verraten melko edullisesti. Koska pääpaino on muutamalla hissillä saavutettavat runsaslumiset rinteet, ei lippujen hintakaan ole ylimääräisyyksien vuoksi korkealla.

Päivälippu aikuiselle kustantaa noin 55 euroa. Hieman edullisemmalla nuorisolipulla pääsee laskemaan 19-vuotiaaksi asti. Lisäksi alle 6 ja yli 75-vuotiaat laskevat täällä ilmaiseksi.

Monien palvelujen pikkukaupunki

Vaikka itse keskuksen yhteydessäkin on majoitustarjontaa ravintoloineen ja pubeineen, ovat palvelut silti keskittyneet Rosslandin kaupunkiin. Kaupungissa on noin 3500 asukasta, mutta seutu on monenlaisten matkailijoiden suosiossa, eikä palveluiden vähäisyydestä tarvitse murehtia.

Kaupungista laskukansa voi löytää vilkastakin yöelämää, joten pelkästään totiseen laskemiseen Kanadaan suuntautuvan reissun ei tarvitse keskittyä.

Laskemisen suosio näkyy vahvasti paikallisten keskuudessa myös siinä, että yhdellä kuudesta kaupungin asukkaasta on kausikortti Red Resortille. Luku on Pohjois-Amerikan korkein suhteutettuna kaupungin väkilukuun.

Melko vaivattomasti perille

Mikäli maailman toiselle puolelle matkustamisen vaatiman tuntikausien lentokoneessa istumisen ei anna häiritä, on perille pääseminen melko mutkatonta.

Kanadan sisäisiä jatkoyhteyksiä operoidaan läheisille Trailin ja Castlegearin lentokentille. Rosslandista lentokentille on 15 – 30 minutin ajomatka. Molemmista liikennöidään päivittäin kansainvälisille lentoasemille Vancouveriin ja Calgaryyn.

Vaikka pienet lentokentät ovatkin käytännössä aivan vieressä, voi Suomesta lennettäessä olla hankalaa saada järjetettyä lentoja järkevästi. Vaivattomin tapa saapua paikalle voikin olla lentäminen Spokanen kansainväliselle lentoasemalle Yhdysvaltojen puolelle, josta on vain 2,5 tunnin ajomatka.

Yhdysvaltojen rajalle Rosslandista on noin kahdeksan kilometriä.

Plussat

  • Rauhallisuus
  • Lumivarmuus
  • Loistavat puitteet metsälaskuun

Miinukset

  • Vain vähän puurajan yläpuolista laskua
  • Takamaastojen lisäksi ei muuta järisyttävän erityistä tarjottavaa
  • Isompien keskusten meininkiä hakevalle väärä paikka.

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään