Hyppää sisältöön

Revelstoke – Vuosi vuodelta suurempi

Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa, Monashee- ja Selkirk-vuorijonojen välissä ja vaatimattomassa 500 metrin korkeudessa sijaitsee Revelstoken 7 000 asukkaan hiihtokylä. Alueella on asuttu jo 1880-luvulta lähtien ja paikka on ollut helihiihtäjien suosiossa jo useita vuosikymmeniä. Suurelle yleisölle Revelstoke on kuitenkin pysynyt pitkään merkityksettömänä.

Vuonna 2007 kylän yhteyteen on avattiin Revelstoken hiihtokeskus, jolla on kunnianhimoinen visio omasta kasvustaan. Mikäli suunnitellussa aikataulussa pysytään, tunnetaan Revelstoke vuoteen 2020 mennessä ainakin yhdellä mittarilla – sen on nimittäin tarkoitus kasvaa Pohjois-Amerikan suurimmaksi yhtenäiseksi hiihtoalueeksi.

Pieni paikka, suuria muutoksia

Valmistuessaan seuraavan vuosikymmenen vaihteessa, Revelstoken laskettelukeskuksen on määrä tarjoilla hiihtäjille jopa 40 neliökilometrin suuruinen yhtenäinen hiihtoalue. Jo muutaman vuoden kehitystyön jälkeen Revelstoke on neliökilometreissä tarkasteltuna kasvanut lähes tyhjästä samaan kokoluokkaan kuin pohjois-amerikkalaiset Vail ja Panorama.

1800-luvun lopun kultaryntäyksen ja rautatierakennuksen aikaan Farwellinä tunnettu Revelstoken hiihtokylä on sekin muutosten kourissa. Kylä on yksi Brittiläisen Kolumbian vanhimmista ja suuri osa sen rakennuksista on vielä säilyttänyt viktoriaanisen ilmeensä.

Pikkukylän lämmin ja vastaanottavainen tunnelma on sekin säilynyt tähän päivään saakka, mutta muutoksen tuulet puhaltavat parhaillaan. Tonttien hinnat ja alueen yleinen hintataso ovat nousseet roimasti tuntuvien hiihtokeskusinvestointien seurauksena. Vain aika tulee lopulta näyttämään säilyykö sympaattisen kanadalaiskylän sielu vuosien saatossa muuttumattomana.

Kaikkiin rinteisiin kätevästi samasta paikasta

Vaikka Revelstoken hiihtokeskus on toiminut vasta muutaman vuoden ajan, on sen paikalla ollut jo 1960-luvulta alkaen yksi tuolihissi, jota lähinnä paikalliset ovatkin hyödyntäneet ahkerasti. Nykyään alueelta löytyy neljä hiihtohissiä, 65 rinnettä ja Pohjois-Amerikan suurin laskettava korkeusero (1 713 m).

Revelstoken kaikki vertikaalimatkustamisen palvelut lähtevät laskijan näkökulmasta kätevästi samasta paikasta vuoren juurelta. Nousualueella on tarjontaa hiihtohisseistä kissoihin ja helikoptereihin.

Mahtaako olla amerikkalaista markkinapuhetta, mutta Revelstoke ylpeilee olevansa maailman ainoa hiihtokeskus, jossa hyvinkin erilaiset nousuvaihtoehdot on tällä tavoin keskitetty samaan pisteeseen. Valitsi suuntaavansa rinteeseen millä keinolla tahansa, pääsee samalla kyydillä halutessaan myös takamaastoon ja offareille.

Helihiihtäjien perässä Revelstokessa

Revelstoke sijaitsee runsaslumisella alueella Monasheen ja Selkirkin vuorijonojen välissä. Kuten monella muullakin kanadalaisella hiihtoalueella, Revelstokellakin on historiaa helihiihtäjien kohteena, jonka puuteri on sittemmin mahdollistettu muillekin hiihtäjille kehittyneen hissiverkoston myötä.

Hiihtoalue laajenee kausien välissä nopeasti ja tulevina vuosina hissiyhteyksillä saavutettava maasto lienee kasvanut huomattavasti nykyisestä. Vuoteen 2020 mennessä hiihtokeskuksessa pitäisi toimia neljän sijaan peräti 25 hiihtohissiä ja laskettavaa löytyä kuudenkymmenen sijaan satojen merkittyjen rinteiden verran.

Keskitasosta ylöspäin

2010-luvun alkupuolella Revelstoken merkityt rinteet soveltuvat parhaiten harrastajille ja kokeneemmille laskijoille, mutta löytyy hiihtokeskuksesta lastenaluekin. Kyseessä ei silti ole missään nimessä mantereen paras perhekohde ja tarjonta vasta-alkajille on kautta linjan vähäistä.

Mainitsemisen arvoinen on kuitenkin huimat yli 15 kilometriä pitkä Last Spike -rinne, joka kuitenkin on sen verran helppo laskettava, että sitä uskaltaa suositella aloittelijoillekin. Rinnevalikoima saattaa kuitenkin tulevina vuosina muuttua hyvinkin nopeasti riippuen siitä mihin suuntaan nopeasti kehittyvän hiihtokeskuksen tarjontaa päätetään laajentaa ja hetken päästä alueella saattaa olla runsaasti enemmän helppoa laskettavaa.

Linja-autolla veturikylään

Revelstoken kylässä on oma pieni lentokenttä, jota ei ikävä kyllä käytetä matkustajalentoihin. Lähin matkustajalentoihin tarkoitettu kenttä on Kelowna, jonne on yhteys kansainvälisiltä Calgaryn ja Vancouverin lentoasemilta. Kelownan lentoasemalta on puolestaan hieman alle kolmen tunnin bussimatka Revelstokeen.

Vaikka kylä onkin alun perin syntynyt Pacific Railway -rautatien ympärille ja paikallinen rata on yhä tärkeä tulonlähde paikallisille, on se varattu puhtaasti tavaraliikenteelle. Onkin tietyssä mielessä huvittavaa että alun perin nimenomaan junaradastaan tunnettuun Revelstoken kylään ei voi matkustaa junalla, vaan sinne päästäkseen on luotettava bussiyhteyksiin tai omaan autoon.

Plussat

  • Valtavasti kasvupotentiaalia
  • Mukavasti tarjottavaa harrastajille ja kokeneille
  • Takamaasto helposti saavutettavissa

Miinukset

  • Ei vielä tällä hetkellä sovellu perheille
  • Pienen kylän afteri
  • Yhä keskeneräinen

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maailman parhaat puuterikohteet – Esittelyssä TOP15