Hyppää sisältöön

Alyeska – Jyrkkiä off-pisteitä Alaskassa

Pohjois-Amerikan suurimmat laskettelukeskukset löytyvät Kanadan ja Yhdysvaltojen yli levittyviltä Kalliovuorilta. Yhdysvaltojen itärannikolla hienoja laskuja löytyy myös mm. Adirondackin Whitefacesta ja Kanadan puolella Laurentidien Mont Tremblantista. Myös Alaskan osavaltiossa on huonommin tunnettu Chugach-vuoristo ja erityisesti syvästä lumesta tunnettu Alyeska-hiihtokeskus.

Alyeskan hiihtokeskuksen ja koko Alaskan syrjäisen alueen erottaa mantereen muista osavaltiosta 800 kilometriä ja Kanadan Brittiläinen Kolumbia. Pittoreski ja helihiihdostakin tunnettu Alaska on Yhdysvaltojen osavaltiosta harvimmin asutettu, mutta pinta-alaltaan selkeästi kaikkein suurin. Jos se jaettaisiin kahtia, olisi Texas silti vasta kolmanneksi suurin osavaltio!

Runsasluminen osavaltio

Alaska herättää useimmissa ajatuksia kylmästä maankolkasta Tyynenmeren rannalla, mikä onkin monessa paikassa täysin totta. Laskijalle nämä mielikuvat tarkoittavat myös runsaslumista meri-ilmastoa. Kun tähän lisätään osavaltion eteläosista löytyvä Chugach-vuoristo, alkavat kaikki edellytykset kiinnostavalle hiihtokeskukselle olemaan kohdillaan. Maailmalla Alyeskan maisemia tunnetuksi on tehnyt mm. Warren Miller vuonna 1997 julkaistulla Snowriders 2 –elokuvallaan.

Vuonna 1959 avattu Alyeskan laskettelukeskus on kasvanut vuosien vieriessä varsin mukaviin mittoihin ja luonto tarjoaa loistavat edellytykset etenkin taitavien laskijoiden offariseikkailuihin. Nykyisin hiihtokeskuksessa merkittyjä rinteitä on lähes kahdeksankymmentä ja hiihtohissejä yhdeksän. Laskettavaa korkeuseroa kertyy merkityissä rinteissä hieman alle 800 metriä ja offareilla vielä enemmän.

Steep & Deep – Jyrkkää ja syvää

Vaikka ala-asemat sijaitsevat alle 80 metrin korkeudessa merenpinnasta, pitävät läheinen Tyynimeri ja Alaskanlahti etelässä huolen siitä, että lunta saadaan taivaalta joka vuosi keskimäärin häkellyttävät 16,5 metriä. Siinä missä esimerkiksi Alpeilla on kuluneina vuosina ollut laskettavana jatkuvasti vähemmän luonnonlunta, ei Alaskassa ainakaan vielä olla kärsitty laskukauden aikana kertaakaan lumen puutteesta.

Toisinaan äärimmäiset sääolosuhteet saattavat tarkoittaa hissien toiminnalle jopa liian kovaa tuulta ja sakeita lumisateita ala-asemia myöten. Valtaosan ajasta hiihtokeskuksen lupaus ”steep & deep” (suom. jyrkkää ja syvää) kuitenkin lunastetaan kiitettävästi koko pitkän laskukauden lävitse. Tyypillisesti Alyeska on avoinna lokakuun alusta huhtikuun loppuun saakka.

Pieni suuri hiihtokeskus

Hiihtokeskus on rakennettu jenkkityyliin toimivaksi siten, että muutama tehokas tuoli- ja gondolihissi palvelee reilusti suurempaa määrää rinteitä kahdelta ala-asemalta. Yhdysvaltojen mittakaavassa Alyeska on pieni kokonaisuus, mutta laskettavaa riittää silti helposti useiksi päiviksi. Kun tähän lisätään paikan päältä löytyvät mahdollisuudet oheistoiminnalle ja 70 kilometrin päässä sijaitseva Anchoragen suurkaupunki, alkaa kyseessä olemaan jo varsin mittava harrastuspaikka.

Paikallinen rinnekartta saattaa hämätä eurooppalaista laskijaa Alpeillakin tutun punaisen värin puuttuessa kokonaan. Amerikan kartoissa siniset rinteet voivat olla mitä tahansa eurooppalaisen sinisen ja punaisen väliltä, kun taas mustat rinteet ovat jotakin punaisen ja mustan väliltä.

Harrastajatasoiset laskettelurinteet

Vaikka laskettelukeskus lupaa jyrkkää ja syvää, alueelta löytyy myös jonkin verran laskettavaa lapsille ja aloittelijoille. Puurajan alapuolella on pieni lastenmaa ja ylemmäs siirryttäessä rinteiden pituus kasvaa, mutta lähes kaikkialta on valittavissa myös helpompi reitti takaisin ala-asemalle.

Jonkinlainen lähtötaso laskutaidoissa kannattaa Alyeskaan matkatessa kuitenkin olla valmiiksi hankittuna. Suurin osa merkityistä osuuksista on nimittäin harrastajatason laskijoille sopivia pitkiä ja komeita kruisailurinteitä, joita yhdistelemällä voi laskea huipulta suoraan takaisin kyläkorkeudelle.

Alyeska tarjoaa puurajan alla jonkin verran laskettavaa aloittelijoille ja rauhallisen hiihtokylän perheille. Hiihtokeskus ei kuitenkaan missään nimessä ole Pohjois-Amerikan parhaita mahdollisia paikkoja laskuharrastuksen aloittamiselle tai oheistoiminnalle.

Alyeskan mahtavat off-pisteet

Taitavat laskijat ja puuterilumen metsästäjät löytävät Alyeskan jyrkistä rinteistä paljon suuremman valikoiman kuin aloittelijat. Hoidettujen rinteiden joukossa on kourallinen yhden ja kahden mustan timantin lyhyitä mutta vauhdikkaita osuuksia. Hiihtokeskuksen todellinen aarre ovat kuitenkin sen jyrkät ja syvän lumen hautaamat takamaastot.

Hisseillä ja lyhyellä haikkauksella tavoittaa North Facen tuplamustia osuuksia, kuten Knucklesin ja Ragdollin. Huipulta ala-asemalle saakka venyvä North Facen laskualue joudutaan kuitenkin valitettavan usein sulkemaan runsaan lumen aiheuttaman vyöryvaaran vuoksi.

North Facen ollessa suljettuna laskija löytää onneksi lisää jyrkkiä ja syvälumisia offareita Upper Bowl –lumikattilan vastakkaiselta puolelta, korkeammalla sijaitsevalta ja puuttomalta Headwall-alueelta. Upper Bowlissa on myös Chilkoot Knollin kaltaisia helpompia hoitamattomia rinteitä varovaisempaan takamaastojen tutkimiseen.

Helihiihtäjille ja freestyle-laskijoille

Kaikkein ahneimmat ja kunnianhimoisimmat offaritykit löytävät lumikissan tai helikopterin avulla lähes loputtomasti lisää laskettavaa. Helihiihto on Alaskassa ollut pitkään suosittua ja aivan hiihtohissien tuntumasta lähtevät helikopterit vievät muutoin tavoittamattomissa pysyville puuterikattiloille, jäätiköille ja metsäosuuksille.

Parkkilaskijoille Alyeskalla on tarjota peräti kaksi hyvälaatuista snow parkkia: Pump Station 3 ja The Refinery. Näistä pienellä paipilla varusteltu Pump Station 3 sopii paremmin aloittelijoille, kun taas The Refinery palvelee harrastajia ja kokeneita laskijoita haastavalla maastolla ja super pipella. Lumilautailijat löytävät runsaasti lisää temppumaastoa hiihtokeskuksen offareilta.

Hotellimajoitusta lähellä luontoa

Alyeska tarjoaa laskettelijalle kattavat peruspalvelut välinevuokraamosta lastenhoitoon. Lisäksi keskuksessa palvelee yhteensä kolme rinneravintolaa, joista kokeilemisen arvoinen on ainakin ylimmältä hissiasemalta löytyvä Seven Glaciers. Ravintolan ruokalistalla on lähinnä paikallista riistaa ja meren antimia.

Rinteiden juurelta löytyy yöpymiseen The Hotel Alyeska, yksi osavaltion ainoista neljä tähteä ansainneista hotelleista. Hotelli on tunnelmaltaan rauhallinen ja tarjoaa ski in / out –periaatteella toimivaa majoitusta lähellä luontoa. Hintataso on kuitenkin koko hiihtokeskuksessa pysynyt varsin maltillisena.

Varsinainen hiihtokylä on kuuden kilometrin päässä sijaitseva pikkuinen Girdwood, mutta paras after ski löytyy vuoren juurelta ja hissien ala-aseman Sitzmark Bar & Grillistä. Sitzmark tarjoilee perjantaisin ja lauantaisin livemusiikkia ja meno yltyy toisinaan todella vauhdikkaaksi. Myös Anchoragen suurkaupunki on alle tunnin ajomatkan päässä rinteistä.

Alaskan ruuhkaton laskettelukeskus

Siinä missä tavallinen kansa, leffatähdet ja rokkarit hakeutuvat ennemmin Tellurideen, Aspeniin tai Vailiin, on Alyeska säilynyt edelleen lähinnä ruuhkattomana tosiharrastajien ja ammattilaisten hiihtopaikkana. Etenkin taitavat offarilaskijat viihtyvät haastavassa ja runsaslumisessa maastossa, mutta jokaiselle löytyy takuulla jotakin sopivaa laskettavaa.

Eurooppalaisen laskijan onneksi Alyeskaan on helppo matkustaa lentämällä läheisen Anchoragen kansainväliselle lentoasemalle. Päivittäin suoria yhteyksiä on mm. Denverin, Salt Lake Cityn, Atlantan ja New Yorkin lentokentiltä. Koneen laskeuduttua matka jatkuu kätevästi vuokra-autolla tai bussilla kohti hiihtokeskusta.

Artikkelin pääkuva: Alyeska Resort / Duane Watts

Plussat

  • Syvää lunta ja jyrkkiä offareita
  • Pitkä kausi ja komeat maisemat
  • Edullinen

Miinukset

  • Vähän laskettavaa aloittelijoille
  • Keskivertoa jenkkikeskusta pienempi
  • Sääolosuhteet välillä jopa liian ankarat

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maailman parhaat puuterikohteet – Esittelyssä TOP15

Kymmenen laskukohdetta Pohjois-Amerikassa