Hyppää sisältöön

Steamboat – Edullinen, suuri ja monipuolinen hiihtokeskus

Myös nimellä Ski Town U.S.A. tunnettu Steamboat on coloradolainen hiihtokeskus, joka on useasti äänestetty maan parhaiden perhekohteiden joukkoon. Koska kyseessä on pikkupaikan sijaan todellinen megaluokan hiihtokeskus, eivät myöskään vanhemmat jää perillä tarjonnan ja harrastusmahdollisuuksien osalta nuolemaan näppejään.

Juuri 50 vuotta täyttänyt hiihtokeskus on kasvanut vuosituhannen vaihteen jälkeen nopeasti. Neljän vuoden aikana laskettava maasto on pinta-alaltaan laajentunut jopa 40 % suuremmaksi, eikä pelkästään helppojen rinteiden osalta, vaan koko tarjonnaltaan nimenomaan monipuolisemmaksi.

Steamboat Springsin kuusi erilaista vuorta

Steamboatissa laskemaan pääsee nykyään peräti kuudella vuorella, joista jokainen tarjoaa hieman erityyppistä menoa. Vaihtelua on siis eri alueilla runsaasti ja vuorta vaihtamalla vaihtuu rinteissä myös keskimääräinen vaikeustaso. Aloittelijat hakeutuvat yleensä lempeän Christien juurelle, josta löytyy runsaasti sinisiä ja vihreitä rinteitä alkeiden opetteluun ja lapsien omaan, turvalliseen laskettelemiseen.

Keskitasoisille laskijoille rinteitä on tarjolla kaikkein vähiten kokonaisuudesta, mutta ne muutamat joita alueelta löytyy ansaitsevat silti hieman poikkeuksellisen erityismaininnan – ne ovat kauniita. Valtaosa näistä keskivaikeista rinteistä on nimittäin pitkiä näköalakruisailuita kuten Buddy’s Run Storm Peakilla. Buddy’s Runnilta ja monilta sitä muistuttavilta rinteiltä on monesta kohtaa huima, lähes koko 360 astetta kattava näkymä Kalliovuorten kauniisiin maisemiin. Storm Peak miellyttää keskitasoisten laskijoiden lisäksi myös eksperttejä ja offarilaskijoita puurajan alapuolisilla jyrkillä osuuksillaan.

Reippaasti lunta epävarmoissa oloissa

Lisää mahdollisuuksia metsän keskellä laskemiseen on koko hiihtokeskuksessa runsaasti johtuen sen melko matalasta sijainnista. Steamboatia pidetään korkeudesta huolimatta kuitenkin lumivarmana kohteena historiansa vuoksi, sillä kuluneina vuosina kausi on jatkunut runsaslumisena poikkeuksetta pitkälle kevääseen. Mikäli luontoäiti päättää kääntää lumihanat pienemmälle, on suuressa keskuksessa runsaasti lumitykkejä joilla luonnon antimia pystytään jatkamaan.

Metsän keskellä laskemisesta ja puurajan alapuolisista offareista vieläkin persoonallisemmat tekee Coloradon Kalliovuorten kuiva ja pöllyävä shampanjapuuteri. Tuoreesta lumesta ei ole hiihtokeskuksessa välttämättä aina takuuta, mutta kun sitä riittää, on Steamboatin puuteri kokemisen arvoinen juttu.

Ruuhkia coloradolaiskeskuksessa on vain harvoin tehokkaan ja modernin hissijärjestelmän ansiosta. Lisäksi valtaosa hisseistä on tuoleja ja mahtuu joukkoon yksi gondolikin, joten matkustaminen rinteillä sekä ylös- että alaspäin on mahdollisimman mukavaa. Lautailijatkin tavoittavat offarit ja rinteet vaivatta ja löytävät alueelta neljä snow parkkia kaikilla mahdollisilla höysteillä.

Kylä, jossa hinta ja laatu kohtaavat

Steamboat mainostaa itseään länkkärikylänä, mutta villin lännen fiiliksiä todella modernista hiihtokylästä on turha etsiä. Kaikki on ulospäin 2010-luvun jenkkilää ja tarjolla ovat kaikki mahdolliset palvelut, joita niin lasketteleva kuin ei-laskettelevakin turisti voisi kaivata. Erityisesti kokeilemisen arvoinen on hiihtokylän oma minipanimo Mahogany Ridge, jolla on valikoimassaan 25 omaa tuotetta.

Yhdysvaltojen tyyliin kilpailu on eri liikkeiden välillä todella kovaa, mikä tosin koituu asiakkaalle siunaukseksi, sillä hiihtokylän hinnat pysyvät näin matalina ja sekä korkealaatuisia että puhtaasti edullisia vaihtoehtoja löytyy niin ravintoloiden, majoituksen kuin yöelämänkin puolelta. Toki luksusvaihtoehtojakin tarjotaan, mutta yleisesti ottaen Steamboatin hinta-laatu –suhde on poikkeuksellisen hyvin kohdillaan.

Naapurissa on vieläkin paremmat bileet

Perinteisempää menoa ja enemmän mainosten lupaamia maisemia löytyy viiden kilometrin tai 20 minuutin bussimatkan päässä hiihtokeskuksesta sijaitsevan Steamboat Springsin keskustasta. Springs on vanha kylä, jossa cowboy-meininki rodeoineen on turismista huolimatta säilynyt vahvasti katukuvassa ja on yhä Old Town Pubin kaltaisten ravintoloiden ja baarien tarjonnassa.

Sekä hiihtokeskuksen ympäristö itsessään että läheinen Steamboat Springsin keskusta tarjoavat hyviä ja vauhdikkaita afterivaihtoehtoja, mutta jälkimmäinen on kuitenkin hippusen verran menevämpi. Hyvä ratkaisu Steamboatiin on majoittua Springsissä, jolloin kokonaisuudesta saa itselleen mahdollisimman vahvan paketin.

Steamboat Springsissä on oma pienehkö lentokenttä, jota kuitenkin liikennöidään päivittäin Atlantasta, Dallasista, Denveristä, Houstonista ja Minneapolisista. Tämän vuoksi Euroopastakin saapuvan laskijan on poikkeuksellisen helppoa jatkaa mannertenvälistä lentoyhteyttä esimerkiksi Denverin kansainväliseltä lentokentältä ja täten lentää aivan hiihtokeskuksen tuntumaan.

Plussat

  • Runsaasti tekemistä koko perheelle
  • Hinta ja laatu kohtaavat
  • Poikkeuksellisen helposti tavoitettava jenkkikohde

Miinukset

  • Lumesta takeena vain aiempi lumivarmuus
  • Paras afteri löytyy hiihtokylän sijaan naapurikylästä
  • Keskitasoisille laskijoille määrällisesti vähän laskettavaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Kymmenen laskukohdetta Pohjois-Amerikassa

Nämä koirat ovat hangilla kuin kotonaan!

Talven parhaat laskumatkat – poimintoja Lumipallon valikoimasta!