Hyppää sisältöön

Vail – Yhdysvaltojen suurin hiihtoalue

Coloradon Vail on Yhdysvaltojen suurin yksittäinen hiihtoalue ja eurooppalaisten hiihtoturistien suosima kohde. Toisin kuin valtaosalla jenkkien hiihtokeskuksista, ei Coloradon suurella ole historiaa kaivoskylänä, eikä se ole syntynyt sattumalta aiemman asutuksen yhteyteen.

Vail on perustettu 50 vuotta sitten tyhjästä ainoana tavoitteenaan olla maailman paras esikuvinaan Tirolin ja Baijerin eurooppalaiset hiihtokeskukset. Yhdysvaltojen hiihtokeskuksissa markkinointi osataan ja jokainen suurista yrittää olla ylitse muiden ainakin yhdessä kategoriassa. Vailin kohdalla tämä tarkoittaa luksuskohteena esiintymistä. Hintataso majoituksessa ja rinteissä on maineesta huolimatta kuitenkin säilynyt kohtuullisena eikä kukkaro perillä kärsi enempää kuin Alppien tunnetuimmissa keskuksissa.

Yhdysvaltojen suurin hiihtoalue

Vaikka kyseessä on Yhdysvaltojen suurin yksittäinen hiihtoalue, on koko Vailin tarjonta kätevästi saavutettavissa hisseillä yhdestä kylästä, eikä hiihtobusseja siirtymiseen tarvita. Vuoren etupuolelta löytyy runsaasti leveitä ja pitkiä rinteitä, joista lähes puolet ovat helppoja tai keskivaikeita. Keskitasoisilla harrastajille on siis tarjolla runsaasti laskettavaa, mutta valtavassa keskuksessa riittää kaikille taitotasoille tuoretta laskettavaa vaivatta päiviksi.

Vailissa puuraja on Alpeilla laskeneiden veteraanien tottumuksia korkeammalla, 3 350 metrissä, joten suurin osa rinteistä kiemurtelee metsän keskellä. Rinteiden hoito on keskuksen suuresta koosta huolimatta jenkkien tyyliin maailman huipputasoa ja ne pidetään poikkeuksetta huippukunnossa. Mikäli Vailissa viettää pidemmän tovin, kannattaa ehdottomasti tutustua myös neljään muuhun samalla hissilipulla avautuvaan Coloradolaiseen hiihtokeskukseen jotka sijaitsevat 50 kilometrin säteellä.

Vail Resortsilla riittää rinteitä

Beaver Creek on tarkoitettu vielä Vailia vahvemmin luksuskohteeksi, jonka lukuisat kruisailurinteet soveltuvat etenkin aloittelijoille. Breckenridge on villin lännen tunnelmainen entinen kaivoskylä ja erityisesti eurooppalaisten hiihtomatkaajien suosiossa.

Arapahoe Basinilta löytyy yksi jenkkien korkeimmalla sijaitsevista hissien yläasemista 3 980 metrissä ja valtava laskettava korkeusero. Keystone puolestaan tarjoilee eniten valaistuja yörinteitä koko Coloradon osavaltiossa.

Punaiset rinteet hukassa?

Huomionarvoista on, että Vailin rinnekartassa ja rinteiden jaottelussa ei tunneta punaista väriä ollenkaan ja luokitus tehdään hieman eurooppalaisesta tavasta poiketen. Siinä missä jenkkikohteissa rinteen vaikeustason määrittelyssä otetaan huomioon ainoastaan rinteen jyrkkyys, eurooppalaisissa hiihtokeskuksissa huomioidaan myös mm. leveys, jyrkkyyden vaihtelut ja kivikkoisuus.

Sinisten ja vihreiden vaikeustasot ovat melko hyvin linjassa eurooppalaisten keskusten kanssa, mutta yhden timantin mustien vaikeus voi Vailissa olla mitä tahansa eurooppalaisen punaisen ja mustan väliltä. Tuplamustia rinteitä kannattaa välttää viimeiseen saakka ellei ole todella varma omista taidoistaan.

Vuoren taa

Alppihiihdon mm-kisojen isäntänä vuosina 1989 ja 1999 toimineesta Vailista löytyy rinnelaskun lisäksi reippaasti mahdollisuuksia muunlaiseenkin talviurheiluun. Heti vuoren harjanteen takana aukeavat kuuluisat takalaaksot Back Bowls ja uudempi Blue Sky Basin, jotka ovat molemmat lähes kymmenen kilometriä leveitä hiihtohissein varusteltuja puuterikulhoja. Takalaaksot ovat hiihtomaailmassa niin tunnettuja, että keskus on saanut rekisteröidä ”Back Bowls” –termin tavaramerkikseen. Puuteri laaksoissa on Coloradon kuuluisaa kevyttä Champagne Powderia.

Lumilautailijoille ja newschool-laskijoille tarjolla on pelkästään Vailissa useita snow parkkeja kuten Hot Dog Park ja Golden Peak Park, joista löytyvät kaikki mahdolliset kulissit ja maaston muodot trickeille. Rinteiden tavoin myös uusia parkkeja voi metsästää lisää Vailin ulkopuolelta esimerkiksi Beaver Creekistä samalla hissilipulla.

Kahden keskustan afteria

Vailin kylässä on kaksi modernia keskustaa, vanhempi Vail Village sekä uudempi Vail Lionshead, joista molemmat tarjoavat monipuolista tekemistä afterin merkeissä. After ski alkaa neljältä iltapäivällä ja jatkuu aina pikkutunneille asti. Mikäli haluaa alkoholin sijaan aloittaa illanvieton rennosti kahvilla, on hiihtokylässä sijaitseva Daily Grind helposti suositeltavissa oleva vaihtoehto.

Alkoholitarjoilun puolella suosituimpia paikkoja ovat Pepi’s Bar sekä Sheika’s Nightclub Bridge Streetin ja Gore Creek Driven risteyksessä. Kylän oma pienpanimo, Hubcap nauttii paikallisten keskuudessa erityistä suosiota ja on turisteillekin tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Vailin kokoisessa hiihtokylässä tekemistä riittää kuitenkin yöelämän lisäksi erikoisliikkeistä kuntosaleihin ja pelihalleihin.

Edullista luksusmajoitusta

Majoituksessa on runsaasti valinnanvaraa todellisesta luksuksesta kukkarolle ystävällisiin vaihtoehtoihin. Luksuksen tuntu on kuitenkin kaikkialla havaittavissa ja jopa edullisemmaksi vaihtoehdoksi tarkoitetut 12 hengen mökit on alun perin rakennettu 15 hengelle. Laadun tuntua on sittemmin kasvatettu laajentamalla yhdelle henkilölle niissä varattua tilaa.

Vailiin järjestetään Suomestakin valmismatkoja sekä erikseen että yhdistettynä Aspen-Snowmass –kokonaisuuteen, joten kohteeseen matkustaminen ei ole vaikeaa. Yhteensä matkalle tulee hintaa yhtä henkilöä kohden noin 2 000 euroa.

Mikäli tahtoo matkustaa omatoimisesti, on helpoin yhteys Helsinki-Vantaalta Keski-Euroopan kautta Denveriin, josta Vailiin on noin kahden tunnin ajomatka. Denveristä on suoria linja-autoyhteyksiä hiihtokeskukseen, mutta mikäli aikoo tutustua muihin saman hissilipun takana oleviin coloradolaiskohteisiin, on suositeltavaa harkita auton vuokraamista.

Plussat

  • Valtavasti tekemistä hyvin hoidetuissa rinteissä
  • Kaikki kätevästi yhdestä paikasta saavutettavissa
  • Valikoimaa voi laajentaa entisestään naapurikeskuksilla

Miinukset

  • Paikoittain kallis
  • Offareita rajoitettu aidoin ja naruin
  • Naapurikeskusten välillä on runsaasti etäisyyttä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Pohjois-Amerikan parhaat hiihtokeskukset – TOP5

Kymmenen laskukohdetta Pohjois-Amerikassa

Alppihiihdon MM-kisat 2015

Mikko Alatalo: Taikanappi toimii edelleen – myös afterissa!

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja