Hyppää sisältöön

Fonna – Kesähiihtoa Norjan eteläisimmällä jäätiköllä

Suomen talven paetessa kevään edestä toukokuuhun mennessä, ryhtyy kyltymätön laskija kuumeisesti etsimään lumisia matkakohteita. Kesähiihtoon sopivia laskettelukeskuksia ei tarvitse onneksi välttämättä lähteä etsimään päiväntasaajan eteläpuolelta, sillä hyviä vaihtoehtoja on tarjolla lähempänäkin. Yksi parhaista vaihtoehdoista on norjalaiskohde Fonna.

Fonna sijaitsee Norjan kolmanneksi suurimmalla jäätiköllä, Folgefonnalla, jossa paikallisia lumiennätyksiä on rikottu 2010-luvulla jo muutamaan otteeseen. Puitteet ovat luonnon puolesta olleet kunnossa jo pitkään, mutta vuodesta 2012 saakka paikka on parantunut vauhdikkaasti myös ihmisen vaikutuksesta.

Norjan nopeiten kehittyvä kesähiihtokohde

Folgefonnan jäätikkö on palvellut kesähiihtokohteena jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Vasta vuoden 2012 omistajanvaihdos kuitenkin laittoi Fonnan hiihtokeskuksen kehityksen kunnolla käyntiin. Nykyään sen tavoite on selkeä: kasvu Pohjoismaiden parhaaksi kesähiihtokohteeksi.

Toinen vuonna 2012 kasvua vauhdittamassa ollut tekijä on uusi mantereelta saapuvaa liikennettä palveleva autotie. Tunnelin läpi kulkeva tie leikkaa esimerkiksi Oslon suunnasta saapuvien laskijoiden ajomatkasta pois yhden lauttamatkan ja kokonaisen tunnin.

Fonnan kasvuhalut eivät rajoitu pelkkään rinnelaskuun, vaan parhaan kesähiihtokohteen titteliä tavoitellaan myös maastohiihdon ja snow parkien osalta. Hiihtokeskus onkin saanut viimeaikaisesta kehityksestään positiivista palautetta jo muutamassa vuodessa. Mm. norjalainen lumilautailu- ja laskettelumedia Fri Flyt listasi Fonnan vuonna 2013 maailman neljänneksi parhaaksi kesähiihtopaikaksi.

Fonnan rinteet kelpaavat ammattilaisillekin

Vauhdilla kehittyvän hiihtokeskuksen laskukausi kestää toukokuusta elokuun loppuun, mikä sopii hyvin kesähiihtokohdetta etsivälle eurooppalaislaskijalle. Rinteitä tai rinnekilometrejä ei ole määrällisesti paljoa, mutta hoidetusta laskumaastosta löytyy silti jokaiselle sopivia osuuksia. Koko rinnevalikoima on kuitenkin laskettu nopeasti läpi.

Maastohiihtäjille löytyy jäätikön tasaiselta yläosalta viiden kilometrin mittainen latu kun taas parkin temppumaastoon kuuluvat reilit ja hyppyrit. Fonnassa palvelee yksi ankkurihissi, jolla laskija saa käyttöönsä yhteensä 250 metrin mittaisen laskettavan korkeuseron.

Jotakin vähäisten rinteiden ja snow parkin (tai norjalaisittain terrengparkin) tasosta kuitenkin kielii niiden maineikas käyttäjäkunta. Monet Ruotsin ja Norjan huippu-urheilijat harjoittelevat kesäisin Fonnassa ja vakiovieraisiin kuuluvat esimerkiksi Andreas Håtveit ja Jon Olsson.

Helppoja off-pisteitä ja komeita maisemia

Mikään ei tietenkään pakota laskijaa pysymään merkityillä rinteillä. Folgefonna on Norjan eteläisin ja kolmanneksi suurin jäätikkö, jossa skinnailemalla tai lumikengillä tutkittavaa riittää yli 150 neliökilometrin verran. Maasto on offareilla monin paikoin melko loivaa ja harrastajatason laskutaidoilla pitäisi pärjätä hyvin ellei lähde omatoimisesti etsimään suurempia haasteita.

Helpoista off-pisteistä kelpaa nautiskella Folgefonnan kansallispuiston komeissa maisemissa. Jäätikön yläosista onkin monin paikoin huikeat näkymät sekä Hardangerinvuonolle että Atlantin suuntaan Pohjanmerelle.

Sympaattinen hiihtokylä Jondal

Fonnassa lähimpänä hiihtokeskusta majoittuu pakkaamalla mukaan teltan tai lähtemällä reissuun asuntoautolla. Tarjolla on myös vaatimattomia, mutta norjalaisittain edullisia vuokramökkejä hiihtokeskuksen tuntumassa. Hotellimajoitusta tai laajempia palveluita etsivä hakeutuu kahdenkymmenen kilometrin päähän Jondalin pikkukylään.

Jondal sijaitsee Fonnan hiihtokeskuksen länsipuolella, Hardangerinvuonon ja jäätikön välissä. Tunnelmallisesta pikkukylästä löytyy laskijalle mökki- ja hotellimajoituksen lisäksi myös huoltoasema, muutama ruokakauppa, ravintola, pubi ja pankkiautomaatti. Varsinaista after skitä ei alueelta kannata lähteä hakemaan, mutta kesälaskujen välillä rentoutumiseen pienen kylän pienet palvelut soveltuvat mainiosti.

Laskettelemaan keskellä kesää

Fonna on loistava kesähiihtokohde lähellä suomalaista laskijaa. Puitteet ovat edelleen monin paikoin melko vaatimattomat, mutta 2010-luvulla käynnistynyt vauhdikas kehitys enteilee hiihtokeskukselle lupaavaa tulevaisuutta. Parhaiten Fonnassa viihtyvät rennon kesäistä kohdetta etsivät off-piste –seikkailijat ja parkkilaskijat.

Oslosta on ajomatkaa Jondaliin ja Fonnaan noin seitsemän tunnin verran. Onneksi kesäkaudella sekä Suomesta että Tukholmasta järjestetään lentoja myös hiihtokeskusta läheisempään Bergeniin, josta ajomatkaa jää enää runsaat kaksi tuntia.

Bergenistä matkaa voi jatkaa bussilla Jondaliin, mutta vuokra-auto on sekin hyvä vaihtoehto vaikka majoittuisi hiihtokeskuksen sijaan kylässä. Fonna on nimittäin koko Euroopan ainoita kohteita, jossa autolla pääsee ylös jäätikölle saakka. Aivan hiihtokeskuksen tuntumasta löytyykin autoilijoille pysäköintialue.

Artikkelin pääkuva: flickr / TimOve

Plussat

  • Pohjoismaiden parhaita kesähiihtokohteita
  • Loistava parkki ja komeat maisemat
  • Kesäisin lentoja lähelle Suomestakin

Miinukset

  • Vähän merkittyjä rinteitä
  • Jyrkkä maasto harvassa
  • Kaipaa yhä paikoitellen kehitystä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Syyskuussa mäkeen – täällä lasket jo!