Hyppää sisältöön

Lofsdalen – Monojen pukemisesta kilpalaskuun

Lofsdalenin sijainti Lofssjön-järven rannalla, kahden 1 200 metriin nousevan vuoren syleilyssä on kuin suoraan postikortista. Keskuksella on laskijoille kauniin maiseman lisäksi runsaasti muutakin annettavaa. Tuskin yksikään Ruotsin hiihtokeskuksista pystyy tarjoamaan yhtä tasaisesti laadukkaita rinteitä niin aloittelijoille kuin todellisille kilpalaskijoille.

Lofsdalen tarjoaa elämyksiä kaiken ikäisille ja -tasoisille talviurheilijoille. Kokenut laskija voi ottaa itsestään mittaa yhdellä Skandinavian haastavimmista rinteistä samalla kun vasta-alkaja saa kaikessa rauhassa harjoitella helpoilla lapsiystävällisillä rinteillä.

Koko perheen laskettelukeskus

Lofsdalenilla on kahdet kasvot – toisaalta keskus on aloittelijoiden paratiisi, mutta alueelta löytyy myös haastavia paikkoja joissa kokeneinkin laskija saa luonnonvoimista todellisen vastuksen. Kaikkein rohkeimmat siirtyvät nopeasti mittaamaan taitojaan tamppaamattomille rinteille.

Hiihtokeskus on samaan aikaan sekä yksi ruotsalaisten kilpalaskijoiden eniten käyttämistä harjoituskeskuksista että koko perheen hiihtoparatiisi. Painopiste on kuitenkin selkeästi nimenomaan lapsissa ja aloittelijoissa.

Aurinkoa ja sähkövaloja

Pohjoismaiseksi kohteeksi Lofsdalen tarjoilee laskijoille myös poikkeuksellisen runsaasti valoa. Päivisin kaikki rinteet ovat vuoren aurinkoisella puolella ja illalla huomion varastaa todellinen harvinaisuus: Guinnessin ennätystenkirjaankin päässyt maailman pisin valaistu rinne.

Lofsdalenin kokonaan valaistu iltamäki on kokonaisuudessaan huimat 3 000 metriä pitkä. Hovärken-huipulta laskunsa aloittava saa käyttöönsä myös komean 492 metrin korkeuseron. Rinteitä on sekä puurajan ylä- että alapuolella, joten tuulisellakin säällä lasketteluolosuhteet säilyvät hyvinä.

Hyppyreitä ja rotkoja

Lumilautailijoille ja vapaalaskijoille haasteita tarjoaa yli 1 900-metrinen Äventyret-dreampark, jossa hyppyreihin ja reileihin yhdistyy metsäreittejä ja haastavia luonnon rotkoja. Kuten kaikki muukin Lofsdalenissa, ottaa haastava parkkikin aloittelijat huomioon – temppuradan keskellä kulkee helpompi, varovaisemmille laskijoille tarkoitettu kaistale.

Hurjapäille alueelta puolestaan löytyy skicross-rata sekä runsaasti hyppyreitä ja reilejä. Lapsille on tarjolla Loffepark, jossa on oma loiva, 225-metrinen leveä rinne sekä nopea lastenhissi.

Rauhallinen hiihtokylä

Lofsdalenin hiihtokylästä löytyy laskettelun lisäksi jonkin verran oheistekemistä. Tarjolla on lumikelkkailua, poro- ja koiravaljakko-ajelua, keilausta, biljardia, pelihalli sekä kuntosaleja. Lapset viihtyvät laskettelukeskuksen leikkipaikoissa ja pallomeressä. Erikoisliikkeitä alueella ei kuitenkaan juurikaan ole, joten mahdollisuudet shoppailuun ovat heikot.

Majoitusta on tarjolla niin vuokramökeissä kuin hotelleissakin ympäri pientä hiihtokylää. Kylän after ski rajoittuu lähinnä lasten omaan discoon, mutta muuten yöelämä on hiljaista. Tämä on kuitenkin perheen ja pienten lasten kanssa lomailevalle laskijalle lähinnä positiivinen asia.

Horisontissa Ruotsin Lofsdalen

Lofsdalen on kohde, josta löytyy jokaiselle jotakin. Lapset ovat hiihtokeskuksessa kunniavieraita jotka eivät ehdi kyllästymään pidemmälläkään laskulomalla. Myös haastavaan laskemiseen löytyy vauhdikkaita rinteitä ja maailman pisin valaistu rinne miellyttää suomalaistakin. Eniten toivomisen varaa laskettelukeskuksen tarjonta jättää after ski –juhlijoille, joiden menopaikat puuttuvat lähes kokonaan.

Hiihtokeskukseen matkustaminen vaatii sekin hieman vaivannäköä. Lofsdaleniin on Tukholmasta noin 500 kilometrin ja Norjan puolelta Oslosta lähes 400 kilometrin ajomatka, eikä tätä lähemmäs pääse kätevästi lentämälläkään.

Plussat

  • Laskettavaa sekä taitaville että aloittelijoille
  • Parkissa monipuolinen temppumaasto
  • Hiihtokeskuksessa eräs maailman pisimmistä valaistuista rinteistä

Miinukset

  • Todella vaisu after ski
  • Vähän hissejä
  • Ei juurikaan oheistekemistä hiihdon lisäksi

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suomi-Ruotsi: suuri hiihtokeskusmaaottelu

Ruotsin tuntemattomat hiihtokeskushelmet – tiesitkö nämä 7 mahdollisuutta?

Alamäkipyöräily – Ruotsin parhaat bike parkit