Hyppää sisältöön

Stöten – tunturitunnelmaa yllättävän etelässä

Ruotsin Sälenissä sijaitseva Stöten tarjoaa eteläisestä sijainnistaan huolimatta puurajan yläpuolista tunturitunnelmaa. Erityisesti aloittelijoille soveltuva kokonaisuus tarjoaa monipuolista aktiviteettia myös muualla kuin rinteessä.

Keski-Ruotsissa, noin Porin korkeudella sijaitseva Stöten on monitoimikeskus niin lapsiperheille kuin yritysten konferenssipäiville. Alueen monipuoliset oheistekemiset mahdollistavat hyvin myös muuhun kuin lasketteluun painottuvan loman.

Stöten on parasta aloittelijalle ja jyrkkää haluavalle

Aivan Norjan rajalla sijaitsevassa Stötenissä on suomalaisiin keskuksiin verraten mukavasti laskettavaa. Stötenin huiput ovat paikoin ilahduttavan jyrkkiä, mutta laskut loivenevat monesti loppua kohden. Osassa ankkurihisseistä on nousujen aikana useita poistumispaikkoja, joten päärinteistäkin löytyy moneen tasoon sopivia pätkiä.

Stöten tarjoaa aloittelijalle makoisat puitteet harjoitteluun, sillä vihreää laskettavaa on yhteensä 25 kilometriä. Tämä yhdistettynä monipuoliseen välinevuokraamoon tarjoaa kokeneellekin laskettelijalle oivan tilaisuuden tutustua esimerkiksi lumilautailun maailmaan. Sinistä ja punaista Stötenissä on puolestaan melko vähän, joten keskitasoiselle laskijalle miellyttävä laskumaasto saattaa käydä melko nopeasti pitkästyttäväksi. 

Parkkien lisäksi Stötenissä on käytössä big air bag, johon voi harjoitella uusia temppuja turvallisesti ennen varsniasiin hyppyreihin siirtymistä. Parkkien vaikeustasoissa on otettu huomioon niin aloittelijat kuin expertitkin. Myös hoitamattomalle offarilaskulle on varattu oma, mutta helppo alue.

Omia välineitä ei välttämättä tarvitse

Stötenissä on monipuolinen välinevuokraamo, joka toimii easyrent check-in –periaatteella. Vuokraamossa asiakas täyttää ensitöikseen tietokoneella lomakkeeseen tarvitsemansa välineet kokoja myöten. Tämän jälkeen vuokravälineet saa henkilökunnalta kuittiin kirjattua listaa vastaan.

Järjestelmään voi myös tallentaa omat tiedot, jolloin koko setin vuokraaminen on seuraavalla kerralla entistäkin nopeampaa. Vuokravälineiden laatutaso on Ruotsissa yleensäkin melko korkea, joten omien varusteiden raahaaminen paikalle ei ole mitenkään välttämätöntä.

Stötenissä laskeminen voi olla vain osa lomaa

Stötenissä koitetaan panostaa runsaaseen oheistoimintaan, jolla vieraat saataisiin viipymään alueella pidempään. Alueelta löytyy muun muassa kylpylä, kuntosali, keilarata sekä ilmainen puuhapaikka lapsille lukuisine aktiviteetteineen.  Laskija voi valita käyttöönsä hissilipun, jonka kylkiäisenä pääsee käyttämään esimerkiksi kuntosalia ja kylpylää veloituksetta. Lisäksi Stötenissä voi osallistua moottorikelkka- ja koiravaljakkosafareille.

Stöteniä voi suositella hyvinkin erilaisista laskijoista koostuville porukoille, sillä jokaiseen makuun löytyy jotain, oli sitten parkkilaskija, aloittelija tai jyrkkiä rinteitä etsivä expertti. Kokonaisuus toimii ikään katsomatta ja sieltä löytyy ajoittain vilkastakin afterskitä.

Lisäksi Stötenissä on myös konferenssitilat jopa 300 henkilölle.

Mäkeen suoraan majoituksesta

Majoitukset ovat pääosin keskitasoisia mökkejä ja huoneistoja. Valtaosa Stötenin majoituksesta on keskittynyt rinteiden ja hissien välittömään läheisyyteen ja toimii ski in ski out –periaatteella. Varsinaiseen keskuksen keskustaan ei ole pitkä matka kävellenkään useimmista majoituspaikoista. Käytännössä autolle ei ole käyttöä enää sen jälkeen, kun sen on parkkiin kerran ajanut.

Lentoyhteys avattu

Ruotsin lumille on Suomesta loppujen lopuksi melko lyhyt matka. Kun auton ajaa yölaivaan, on aamulla Tukholmasta vielä kuutisen tunnin ajomatka perille. Monet Ruotsin keskuksista ovat jopa Lappia helpommin saavutettavissa erityisesti pienten lasten kanssa matkustaville.

Autolla on näppärää tulla Stöteniin, mutta itse keskuksessa palvelut ja tekemiset ovat keskittyneet pienelle alueelle. Autoa ei välttämättä tarvitse alueella liikkumiseen lainkaan useammankaan päivän visiitillä.

Aiemmin Suomesta käsin helpoin lentoyhteys oli Oslo. Asiaan saatiin kuitenkin huomattava parannus, kun noin 20 kilometrin päähän Stötenistä valmistui Scandinavian Mountains Airport. Suorat lentoyhteydet Suomesta ovat vielä rajalliset, mutta toivottavasti kohentumassa lähivuosina.

Erityisen kovasti lentoasemalle toivotaan Finnairia, joka suomalaisten lisäksi toisi Sälenin alueen keskukset myös Kaukoidän markkinoille. Stötenissä uskotaan vahvasti siihen, että kilpailupotentiaalia on jopa suuriin alppikeskuksiin keskuksiin, kun kohderyhmänä ovat perheet ja aloittelijat.

Plussat

  • Sekä helppoa että haastavaa laskua
  • Paljon oheistekemistä
  • Perheystävällisyys

Miinukset

  • Lähelle avattu lentokenttä, mutta suorat lennot Suomesta kysymysmerkki
  • Rinteet laskee melko nopeasti läpi
  • Keskitasoiselle melko vähän laskettavaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Ruotsin tuntemattomat hiihtokeskushelmet – tiesitkö nämä 7 mahdollisuutta?

Perheen kanssa Ruotsin lumille – helppous voi yllättää!