Hyppää sisältöön

Svanstein Ski – Pehmeää lunta ja pitkiä rinteitä kivenheiton päässä Suomen rajalta

Ruotsalainen Svanstein Ski Resort tunnettiin 2010-luvun alkuun saakka Pullinki Ski –nimellä. Hiihtokeskuksesta kiinnostavan teki jo tuolloin sen monipuolinen ja haastava maasto, sekä sijainti linnuntietä vain kahden kilometrin päässä Suomen rajalta. Koronakriisin myötä hiihtokeskus meni valitettavasti konkurssin myötä kiinni keväällä 2020, jonka jälkeen hissit ovat pyörineet epäsäännöllisesti. Kautena 2023/2024 hiihtokeskus ei valitettavasti ole todennäköisesti toiminnassa.

Ruotsin puoleisesta Ylitornion tai Övertorneån kunnasta löytyvä Svanstein Ski on nimen muutoksen ohella uudistunut viime vuosina muillakin tavoin. Esimerkiksi päärakennusta on remontoitu todella vahvasti ja sen palveluitakin laitettu siinä sivussa uusiksi isolla kintaalla.

Nykyään parempi laskettelukeskus

Vaaralla sijaitsevaa laskettelukeskusta uhkasi vuosituhannen käänteessä jopa toiminnan täysi lakkauttaminen, mutta nimen vaihtumisen myötä myös tapa johtaa asioita muuttui. Rakennusten remontoinnin ohella myös laskumaastoa on paranneltu nopealla tahdilla ja nykyään Ruotsin suuri lähimäki tarjoaa todella kiinnostavaa laskettavaa kaikille.

Svanstein Skissä on 15 merkittyä laskettelurinnettä, joihin mahtuu laskettavaa kaikille taitotasoille. Hiihtohissejä on yhteensä viisi, mutta suurin osa niistä on remonteista huolimatta valitettavasti edelleen vanhoja ankkureita.

Mukava valikoima helppoja rinteitä

Svanstein Ski tarjoaa sopivaa laskettavaa kaikille taitotasoille, eikä pieniä lapsia ole unohdettu. Lapsille löytyy yksi nappihissillä varustettu vihreä rinne, helppo miniparkki, pulkkamäki sekä sompahissi perheen pienimmille. Alle 7-vuotiaat laskettelevat kypärä päässä vanhemman seurassa ilmaiseksi.

Aloittelijat ja hieman varttuneemmat lapset löytävät lastenrinteen yläpuolelta mukavan valikoiman pitkiä sinisiä rinteitä. Rinteiden profiilit ja pituudet vaihtelevat jonkin verran keskenään ja mukaan mahtuu myös koko keskuksen pisin lasku, 2 200 -metrinen rinne numero 15.

Kaikki siniset rinteet päättyvät samalle ala-asemalle hiihtokeskuksen päärakennuksen vierelle. Kuudesta helposta laskusta kauniissa vaaramaisemissa nauttivat toki aloittelijoita taitavammatkin laskijat. Punaiset rinteet ovat hiihtokeskuksen tarjonnassa selkeässä vähemmistössä.

Parannettu snow park

Svansteinista löytyy lasten miniparkin lisäksi myös huomattavasti suurempi snow park. Keskuksen parkki oli 2000-luvun vaihteen jälkeen vielä pitkään melko vaatimaton, eikä houkutellut lautailijoita paikalle ainakaan kauempaa. 2010-luvun alusta eteenpäin kehitystä on kuitenkin tapahtunut melkoisesti ja nykyään iso parkkirinne, numero 9 tarjoaa oikein hyvää temppumaastoa.

Tavanomaiseen kattaukseen kuuluu erilaisia reiliä sekä hyppyreitä. Yli kilometrin mittaisessa parkkirinteessä jo yhdellä laskulla ehtii tekemään paljon. Lisättynä plussana hiihtokeskuksen grillikatos sijaitsee kätevästi päärakennuksen vieressä.

Luonnonlunta ja jyrkkiä rinteitä

Jos temppumaasto ja helpot rinteet ovatkin huonoista vuosista parantuneet viimeaikoina kohinalla, eivät jo aiemmin hyvät rinteet ole nekään ainakaan huonommiksi menneet. Svansteinin vahvuus on kuitenkin aina ollut poikkeuksellisen runsas luonnonlumi ja offarilaskumahdollisuudet metsäisellä vaaralla. Rinteisen väleissä ja pienen haikkauksen päässä on lukuisia hyviä matsälaskulinjoja.

Myös jyrkkien rinteiden valikoima on poikkeuksellisen kattava ja tarjontaan kuuluukin yhteensä kuusi mustaa laskua. Tähän joukkoon mahtuu esimerkiksi FIS-luokitukset täyttävä nopeuslaskurinne numero 1 sekä haastava rinne 4.

Tarjolla on myös kerrallaan muutama puuterille lumisateiden jälkeen pyhitettävä rinne sekä itä- että pohjoispuolelta, joita tasoitetaan tarpeen mukaisesti. Svansteinissa on useita kunnolla haastavia rinteitä, joista erikoismaininnan ansaitsee pitkä musta rinne numero 6. Koko jyrkkä laskumaasto sijaitsee samalla puolella vaaraa jossa hauskana alueellisena erikoisuutena on itähissikopilla sijaitseva ”Ruotsin hankalimmin tavoitettava kahvio” Black Coffee Bar, jonne pääsee vain laskemalla mustan rinteen.

1800-luvun alkupuolella kolmiomittaukseen rakennettu Struven ketju kulkee vaaran huipulta, ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Tämän vierellä huipulla on myös maisematorni.

Hiihtokeskuksen baarit, kahviot ja ravintolat

Toki Svansteinista löytyy kahvio- ja ravintolapalveluita myös varovaisemmalle laskijalle. Sinisten rinteiden ala-aseman tuntumassa sijaitsevasta Svanstein Skin ravintolan maistuvaksi todetulla lounaalla on päivittäin vaihtuva laatikko- ja keittovalikoima. Ravintolan grillistä saa lounasaikaan hampurilaisannoksia, joiden majoneesit ansaitsevat erityismaininnan. Aamiainen ja illallinen ovat saatavilla, kunhan ne muistaa tilata etukäteen.

Samassa rakennuksessa ravintolan kanssa on myös aulakahvio, jonka listaan kuuluvat voileivät, leivokset ja virvokkeet. Yläkerran baari Barfoot toimii isompien tapahtumaviikonloppujen yökerhona ja sen rinteille päin katsova aurinkoterassi aukeaa kevätkeleille hiihtolomista eteenpäin. After skitä hoidetaan muutoin saunassa ja aulabaarissa. Myös aurinkoterassin vierestä löytyvä ulkopalju on mahdollista tilata käyttöön.

Erityismaininnan ansaitsee mäen päältä löytyvä tunnelmallinen Mutteri Mountain hut, joka on laskijoiden käytettävissä päiväsaikaan ja sieltä löytyy puita. Majaan voi tehdä tulet, keitellä nuotiokahvia ja tehdä ruokaa itselleen. Iltaisin Mountain Hut on mahdollista vuokrata yksityiskäyttöön lattialämmityksellä. Mukaan voi tilata kokin tekemään ryhmälle ruokaa. Musiikitkin järjestyy mukaan huipulla järjestettäviin omiin tilaisuuksiin.

Alueella on myös mahdollisuus huoltaa ja vuokrata laskuvälineitä.

Majoitus omassa hostellissa, caravan-alueella tai Svanstein Gårdin mökissä

Hiihtokeskuksella on oma 20 huoneen ski in/ski out -hostelli päärakennuksen ja rinteiden kupeessa. Hostellihuoneista löytyy oma wc ja suihku. Lisäksi kohtuuhintaisten huoneiden käytössä on yhteinen keittiö. Huoneita löytyy eri kokoisina 2 – 7 majoittujalle.

Hiihtokeskuksen ski in/ski out -tyyppinen caravan-alue sijaitsee myös ala-aseman ja päärakennuksen välittömässä läheisyydessä on myös houkutteleva vaihtoehto majoittumiseen. Alueeseen kuuluu huoltorakennus, jossa on wc, suihku ja pieni keittiö. Sekä hostellissa että caravan-alueella majoittuvat pääsevät nauttimaan päärakennuksen tyylikkäistä saunatiloista.

Majoituspalveluita on lisäksi tarjolla 5 kilometrin päässä sijaitsevassa Svanstein Gårdissa sekä hotellihuoneissa että mökeissä. Svanstein Gårdin läheisyydessä on myös caravan-alue, jossa majoittuvilla on käytössään hotellirakennuksen palvelut – sauna, kahvio sekä kioskin kokoinen kauppa.

Hyvät hiihtoladut lähtevät hiihtokeskukselta ja Svansteinin kylältä. Tarjolla on laskettelun ohella muutakin tekemistä, kuten poro- ja husky-valjakkoajelua. Muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan hiihtokeskukseen ja sen after ski -paikka Barfootiin järjestetään mökkikylästä kuljetuksia. Afteri on mukavan rentoa ja rauhallista, eikä meno yleensä karkaa lapasesta.

Ruotsin suomalaisin hiihtokeskus

Etenkin Pohjois-Suomen laskijat ovat löytäneet Svansteinin jo vuosia sitten ja hyödyntäneet hyviä offarimahdollisuuksia hankalinakin aikoina. Nykyään hiihtokeskus alkaa olemaan sellaisella tasolla, että viikonlopun mittaista laskureissua perheen kanssa kannattaa harkita vaikka Etelä-Suomesta saakka.

Svanstein Ski sijaitsee vain 122 kilometrin päässä Torniosta, 50 kilometrin päässä Yli-Torniosta, 25 kilometrin päässä Pellosta ja 133 kilometrin päässä Rovaniemestä. Kemistä matkaa tulee 136 km (1 h 45 min). Maantietä pitkin matkaa Suomen rajalle tulee parinsenkymmentä kilometriä. Lähimmät lentokentät ovat kahden tunnin ajomatkan sisällä sijaitsevat Rovaniemen ja Kemi-Tornion lentoasemat.

Svansteinin yleinen hintataso on ilahduttavasti hieman Suomen vastaavan kokoisia paikkoja matalampi. Suuremmat ryhmät saavat keskuksesta erityistarjouksia. Lisäksi Svansteinissa voi toteuttaa unelmansa koko hiihtokeskuksen vuokraamisesta omaan käyttöön.

Plussat

  • Upeaa metsäistä offarimaastoa ja hyvää lunta
  • Hienot jyrkät rinteet ja pitkät siniset rinteet
  • Leppoisa tunnelma ilman ruuhkia

Miinukset

  • Vähän punaisia rinteitä
  • Rajallisesti oheistekemistä ja majoitusvaihtoehtoja
  • Hissit edelleen vanhoja

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suomen parhaat rinteet 2019 – Esittelyssä 10 kpl unohtumattomia laskuja