Hyppää sisältöön

Ruosniemi – Porin pieni suuri hiihtokeskus

Ruosniemen hiihtokeskus sijaitsee aivan Porin keskustan tuntumassa. Hiihtokeskus tarjoaa kolme laskettelurinnettä, hiihtokoulun ja turvallisen paikan lasketteluharrastuksen aloittamiselle.

Länsi-Suomen Satakunta on kokonaisuudessaan todella alavaa seutua, eikä Porin lasketteluvuoren 30 metrin korkeuserossa olekaan paljoa tuulettamista. Paikalliset ovat kuitenkin innokkaita laskijoita, jotka hyödyntävät lähimäkeään ahkerasti.

Ruosniemessä tapahtuu

Intohimo laskemiseen näkyy myös siitä, että Ruosniemen hiihtokeskusta pyörittävä Porin Slalomseura toimii myös osittain talkoovoimin. Lisäksi paikalliset yritykset kannustavat aivan nuoriakin urheiluun. Tästä esimerkkinä vaikkapa Länsi-Suomen Osuuspankin äskettäin alle 12-vuotiaille järjestämä Hippo-pujottelu.

Hiihtokeskus järjestää itsekin tempauksia, kuten vaikkapa ajoittain pidetyt ilmaisten hissilippujen tutustumispäivät. Puitteet eivät ehkä Porissa ole samassa mittakaavassa kuin Lapissa tai Alpeilla, mutta tekemisen meininki ja rakkaus lajiin ovat vahvoina ilmassa.

Suomen matalin laskettelumäki

Ruosniemen hiihtokeskus on aivan valtakunnallisesti tietyssä mielessä erikoisuus. Se nimittäin pitää hallussaan Suomen matalimman laskettelumäen kunniaa. Laskettavaa korkeuseroa kertyy yhteensä 30 metrin verran, ja pisin rinne yltää 230 metrin pituuteen.

Pienestä mittakaavasta huolimatta Ruosniemi sopii loistavasti koko perheelle, ja erityisesti paikalliset hyödyntävätkin vain kuuden kilometrin päässä Porin keskustasta sijaitsevaa hiihtokeskusta ahkerasti. Jopa pienet lapset oppivat helposti laskettelun, lumilautailun tai telemark-hiihdon uutena lajina Wernerin hiihtokoulussa. Vieläkin helpommalla selviää halutessaan hiihtokeskuksen pulkkamäessä.

Porin lasketteluvuori

Ruosniemen kolmesta laskettelurinteestä saa halutessaan irti myös kovempia vauhteja. Tästä todisteena esimerkiksi se, että Porin Slalomseura järjestää keskuksen rinteissä syöksy-, pujottelu- sekä muita alppihiihtokisoja. Myös Harjavallan Jymyn ja Ellivuori Ski Teamin kanssa yhteistyössä vuosittain järjestetty Satakunta Cup poikkeaa Hiittenharjun ja Ellivuoren lisäksi myös Ruosniemessä.

Vaikka kisatoiminnan ja alppihiidon puitteet ovatkin pienestä korkeuserosta piittaamatta kohdillaan, ovat hiihtokeskuksen todellisia kunniavieraita kuitenkin nuoret parkkilaskijat, jotka on pyritty ottamaan kaikessa huomioon. Yksi kolmesta rinteestä onkin muovattu lähimäellä hyvin toimivaksi streetiksi, josta löytyvät reilit ja boksit.

Uusi mattohissi ja tehokas lumetuskalusto

Ruosniemeen kaudella 2010 – 11 valmistunut ankkurihissi teki laskemisesta vaivattomampaa, ja lisäsi päivän aikana parhaimmillaan tehtävien laskujen määrää mukavasti. Uusimpana hissinä on 2015/2016-kaudelle valmistunut helppokäyttöinen, lyhyempi mattohissi. Hiihtokeskuksessa toimii lisäksi hieman iäkkäämpi sompahissi. Kolmen hiihtohissin yhteenlaskettu kapasiteetti on noin 2 300 nousua tunnissa, mikä on lähimäessä ruuhkia jo varsin tehokkaasti harventava luku.

Hyvä lumetusjärjestelmä tekee hiihtokeskuksesta huonolumisina talvina toisinaan myös vähän kauempaa vierailemisen arvoisen kohteen. Ruosniemen talvikausi kestää normaalisti joulukuun alusta tai uudestavuodesta parhaimmillaan huhtikuun alkuun.

Edullista laskettelua Satakunnassa

Ruosniemessä lasketteleminen on edullista. Aikuisten päivälippu maksoi kaudella 2016 – 17 vain 20 euroa, ja kausikortti 230 euroa. Mattohissillä pääsee tutustumaan laskettelun saloihin aina veloituksetta. Lisäksi alle 7-vuotiaat laskevat hiihtokeskuksessa vanhemman kanssa ja kypärä päässään muitakin hissejä hyödyntäen täysin ilmaiseksi.

Ruosniemi on etenkin porilaisten laskijoiden suosima kohde, mutta kilpailee Satakunnan seudulla samasta kävijäkunnasta myös Nakkilan Salomonkallion ja Harjavallan Hiittenharjun kanssa. Hieman kauempaa löytyvät myös Sastamalan Ellivuori ja Jämijärven lomakeskus Jämi.

Mu Pori o kaunis

Ruosniemestä löytyy jonkin verran oheistekemistä rinneharrastusten lisäksi. Pohjois-Porin kauniiseen luontoon pääsee tutustumaan patikoiden tai hiihtokeskuksen latuverkostoa hyödyntäen. Parkkipaikalta lähtee myös moottorikelkkareittejä, jotka yhdistyvät Pohjois-Satakunnan laajempiin kelkkareitteihin.

Hiihtokeskuksen palveluihin lukeutuvat hiihtokoulun lisäksi myös virvokkeita ja pikkusuolaista tarjoava kahvio, välinevuokraamo sekä huolto. Laskijoiden käytettävissä on myös kota ja ulkonuotiopaikka omien eväiden valmistamiseen.

Ruosniemi – Pieniä rinteitä suurella sydämellä

Suomen matalin laskettelumäki, Porin Ruosniemi, ei anna pienen laskettavan korkeuseron haitata menoa. Rinteet ovat lapsille turvallinen paikka oppia uusi laskuharrastus, mutta niistä saa todellisuudessa irti myös varsin mukavasti vauhtia. Porilaiset parkkilaskijatkin ovat Satakunnan korkeuserot huomioon ottaen saaneet kotikaupunkiinsa varsin mittavan laskupaikan.

Porin lähimäki sijaitsee kätevästi vain kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Tampereelta ajomatkaa kertyy 110 kilometriä ja Turusta 150. Pääkaupunkiseudulta maan matalimman laskettelumäen nähdäkseen on autoiltava Poriin 250 kilometrin verran.

Plussat

  • Hyvä paikka harrastuksen aloittamiseen
  • Streetti ansaitsee kiitosta
  • Edullinen

Miinukset

  • Lyhyet rinteet
  • Ei jyrkkää laskettavaa
  • Pieni laskettava korkeusero

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Täältä löytyvät Suomen halvimmat hissiliput!