Hyppää sisältöön

Kauniaisten hiihtokeskus – Suomen ensimmäinen laskettelurinne

Kauniaisten hiihtokeskus on Suomen vanhin laskettelurinne. Granissa on laskettu alamäkeä jo vuodesta 1934. Ensimmäinen hiihtohissi otettiin käyttöön vuonna 1951. Valmistuessaan se oli Suomen toinen hiihtohissi.

Laskettelurinne on Kauniaisten kaupungin omistama, mutta rinnetoiminnasta vastaa menestynyt alppihiihtoseura GrIFK Alpine ry. Seuran tavoitteena on jatkaa ja kehittää rinteen pitkää alppihiihtoperinnettä. Tunnetuin Granin rinteestä lähtöisin oleva alppitähti on Marcus Sandell.

Kauniaisten hiihtokeskus – Hyvää laskettavaa hyvien yhteyksien päässä

Kauniaisten hiihtokeskus sijaitsee erittäin keskeisellä paikalla pääkaupunkiseudulla hyvien kulkuyhteyksien päässä. Kausi on varsin pitkä Etelä-Suomen hiihtokeskukseksi pohjoisen puoleisen rinteen vuoksi.

Asiakaskuntana on paljon pääkaupunkiseudun perheitä. Rinteessä saattaa olla saman suvun kolme eri sukupolvea yhteisen harrastuksen parissa. Vierailijoissa painottuvat erityisesti hiihtokoululaiset ja ratalaskijat. Rinneprofiilit soveltuvatkin sekä alkeisopetukseen että vauhdikkaampaan menoon.

Kauniaisten hiihtokeskus tarjoaa kolme valaistua ja lumetettua rinnettä sekä kaksi hissiä. Toinen on sompahissi ja toinen naruhissi. Rinteet sopivat etenkin aloittelijoille ja vähemmän harrasteneille. Edistyneemmille laskijoille pieni mäki on parhaimmillaan tekniikan hiomispaikkana.

Keskeisen sijainnin miinuspuolena on, että viikonloppuisin saattaa syntyä jonoja. Kävijämäärät ovat lisääntyneet vuosien saatossa jatkuvasti. Välinevuokraamoa keskuksesta ei löydy. Rinteen läheisyydessä on myös erillinen pulkkamäki.

Hiihtokoulusta menestymisen eväitä alppihiihtoon

Poikkeavaksi Kauniasten hiihtokeskuksen tekee se, että paikallinen alppihiihtoseura vastaa rinnetoiminnan lisäksi myös hiihtokoulusta. Granin mäki profiloituukin selkeästi paikallisen seuran hiihdonopetus- ja valmennuspaikkana.

Hiihtokoulu on tarkoitettu varsinaisesti seuran nuorimmille jäsenille. Toiminta on erittäin suosittua, vuosittain hiihtokoulu kerää yli 800 lasta. 4-12 vuotiaat oppivat laskettelun alkeita intensiivisesti tammikuusta maaliskuun loppuun, opetusta on nimittäin viikon jokaisena päivänä.

Lapset siirtyvät kehittyessään Werneri-hiihtokoulusta eri tasojen kautta ratalaskukouluun ja edelleen valmennusryhmiin, parhaimmillaan aina maajoukkuetasolle saakka.

Hyvä esimerkki systemaattisen toimintatavan tuloksellisuudesta on Marcus ”Mare” Sandell. Marcus aloitti hiihtokoulun 4-vuotiaana ja on ponnistanut pienestä mäestä maailman huipulle. Maren lisäksi maailmalle ovat ponnistaneet myös Victor Malmström sekä nuorten olympialaisissa skikrossissa kultaa voittanut Niki Lehikoinen.

Luomun voimin mäenlaskuun

Hissin ala-aseman ja parkkipaikan vieressä toimii Café Alpenhütte. Kahvio toimii seuran vanhempien talkoovoimin, ja sen tuotto käytetään seuran junioritoimintaan. Valikoimassa on leivonnaisia, ruoka-annoksia, välipaloja ja lämpimiä sekä kylmiä juomia.

Positiivista on, että suurin osa kahvilan valikoimasta koostuu luomutuotteista. Kahvion tuotteista nauttii usein myös Osmo Kalpala. Hän oli Granin rinteen ensimmäisiä laskijoita 1930-luvulla.

Rinnekahvilan edustalla on hyvillä keleillä mukava nauttia auringosta tuulensuojassa.

Kauniaisten hiihtokeskus ja kehityssuunnitelmat

Tulevana talvena 80 vuosisjuhliaan viettävä Kauniasten hiihtokeskus suuntaa pitkän historian jatkona myös tulevaan. Uudistuksena avataan Danske Bankin Freepark, jossa laskijat voivat turvallisesti aloittaa tutustumisen freestylehiihtoon ministreetin, minikumpareiden ja minicross-radan puitteissa. Tavoitteissa siintää myös uuden hissin avaaminen kaudella 2014-15.

Plussat

  • Pääkaupunkiseudulla monelle lähin rinne
  • Perinteikäs alppihiihto- ja seuratoiminta
  • Hyvä ja virkeä hiihtokoulu

Miinukset

  • Vaatimaton korkeusero
  • Tarjolla vain yhtä jyrkkyystasoa
  • Välinevuokraamon puute

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suomi Slalom 2019 tapahtumakiertue

suomi slalom 2017

Perinteinen Suomi Slalom -tapahtumakiertue: rinteissä jo yli 30 vuotta

Suomi Slalom – koko perheen laskutapahtuma

Vuoden 2014 parhaiksi valittiin Ruka, Laajis ja Granin hiihtokoulu