Hyppää sisältöön

Påminne – Suomen eteläisimmät laskut

Åminneforsissa Raaseporin kunnassa sijaitseva Påminne on Suomen eteläisin hiihtokeskus. Laskettavaa löytyy helposta sinisestä rinteestä vaikeaan mustaan.

Vajaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Turusta sijaitseva Påminne on perinteikkään Pohjan Sport ry -urheiluseuran omistuksessa. Hiihtokeskus perustettiin vuonna 1988, mutta se ajautui konkurssiin kauden 91-92 aikana. Seuraavan kauden keskus oli kiinni, kunnes Pohjan Sport otti toiminnan vapaaehtoisvoimin pyöritettäväksi kaudesta 92-93 lähtien.

Påminne on lasten ja nuorten lähikeskus

Urheiluseuran johdolla rinnealuetta on kehittetty monentasoisen laskijan kriteerit täyttäväksi hiihtokeskukseksi. Rinteitä on korotettu ja levennetty ja uusi, jyrkempi rinne avattu hissin viereen. Myös alkuperäiset hissit ovat saaneet korotuksen myötä lisää pituutta.

Påminnen asiakaskunta koostuu pääasiassa lähialueen asukkaista. Keskus on myös monen espoolaisen suosiossa, sillä sieltä ajaa paikalle alle tunnissa. Valtaosa laskijoista etenkin arki-iltaisin on lapsia ja nuoria. Viikonloppuisin joukossa on enemmän myös perheitä ja aktiivilaskijoita.

Sompahissillä huipulle

Påminnen kaikki rinteet ovat etelän suuntaisia. Viisi rinnettä ja parkki tarjoavat laskettavaa jokaiselle taitotasolle ja laskutyylille. Jyrkkyyttä löytyy Kilparinteestä ja hissien vasemmalla puolella sijaitsevasta mustasta rinteestä. Leppoisampaan laskuun soveltuu kahvilan reunaa viistävä Turistirinne. Tälle keskuksen pisimmälle rinteelle kertyy mittaa noin 550 metriä.

Lasten Mukelo-rinne on leveä ja ylös pääsee helppokäyttöisellä teleskooppihissillä. Rinnettä ei tosin ole aidattu erilleen isommista ja vauhdikkaammista rinteistä. Kaikki keskuksen neljä hissiä ovat hyvällä vauhdilla ja tiuhalla välillä laskijoita ylös nostavia sompahissejä. Hissien kapasiteetti on noin 4000 nousua tunnissa, joten jonoja ei juurikaan pääse syntymään.

Toimintaa ympäri vuoden

Tilavassa rinnekahvilassa tarjoillaan perinteistä hiihtokeskusgrilliruokaa kuten kanakoreja ja hampurilaisaterioita, sekä tuoreita kahvilatuotteita. Samassa rakennuksessa toimivasta välinevuokraamosta löytyy laskettelu- ja lautailuvälineitä. Kahvittelun lomassa pääsee halutessaan harjoittelemaan myös golflyöntejä.

Alueella voi hiihtää myös murtsikkaa, sillä aivan rinteiden vierestä alkaa parin kilometrin mittainen maastohiihtolatu ja vain vähän matkan päästä latuja löytyy lisää. Kesäisin keskukseen kunnostetaan rinneautorata. Asvaltoidulle radalle kertyy pituutta 420 metriä ja korkeuseroa noin 40 metriä.

Plussat

  • Kohtuullinen hintataso
  • Kaikki rinteet valaistu, hyvä hissikapasiteetti
  • Vapaaehtoisvoimin hiihtokeskusta pyörittävän henkilökunnan palveluasenne on kohdallaan

Miinukset

  • Ei erillistä rajattua aluetta pienemmille lapsille
  • Pitkähkö ajomatka etenkin itäiseltä pääkaupunkiseudulta
  • Rinteiden määrä, vain yksi jokaista jyrkkyystasoa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Påminne

Påminne lautailijan silmin