Hyppää sisältöön

Uuperinrinteet – Kymenlaakson palkittu ja monipuolinen

Uuperinrinteet on Kymenlaakson laskukansan yhteinen harrastuspaikka. Hiihtokeskus sijaitsee Haminan kaupungin Reitkallin kylässä ja on sekä Kotkan että Haminan yhteisessä omistuksessa. Uuperinrinteet on panostanut viime vuosina etenkin paikallisten nuorten harrastusmahdollisuuksiin ja tarjoaa paremman valikoiman haastavaa laskettavaa kuin moni muu Etelä-Suomen hiihtokeskus.

Kotimaisten lähimäkien totuttuun tapaan on Uuperinrinteetkin lähinnä paikallisten käytössä, mutta myös kauempaa saapuville laskijoille on hyviä syitä vierailla alueella. Laadusta kertoo, että Uuperinrinteet on vuonna 2012 palkittu Suomen parhaana lähimäkenä. Tämän lisäksi alueelta löytyy koko Etelä-Suomen jyrkin laskettelurinne.

Laskettelun alkeita Kymenlaaksossa

Vuonna 1989 toimintansa aloittaneessa hiihtokeskuksessa on nykyään kuusi rinnettä, neljä hiihtohissiä ja eräs etelärannikon suurimmista laskettavista korkeuseroista (80 m). Asiakaskunnassa korostuvat paikalliset nuoret ja perheet. Venäläiset laskettelijat ovat Uuperinrinteillä, kuten kaikissa itäisen Suomen keskuksissa nopeasti kasvava asiakasryhmä.

Uuperinrinteet on hyvä paikka tutustuttaa lapsi laskuharrastukseen. Keskuksessa on 100 metriä pitkä ja turvallinen naruhissin palvelema lastenrinne, jossa moni paikallinen pikkulapsi ottaa nykyään ensikosketuksensa lasketteluun. Parhaassa tapauksessa osaavan hiihdonopettajan valmennuksessa.

Hiihtokoulusta lempeille rinteille

Hiihtokeskuksessa toimii Werneri-hiihtokoulu, joka auttaa lasta ottamaan laskettelun alkeet nopeasti haltuun. Harrastusta voi suksilla jatkaa Uuperi Ski Teamin kilpailutoiminnan merkeissä. Lautailijoille lähin seura on Mielakassa toimiva Kouvola Snowboarders.

Hieman varttuneemmat lapset ja nautiskelijat viihtyvät loivassa sinisessä Somparinteessä, joka on yleensä ensimmäisiä kauden alussa avattavia laskuja. Toinen nautiskelurinne, jossa myös vauhdikkaampi kurvailu onnistuu, on puna-sininen rinnekahvilan vierestä starttaava Kahvilarinne. Kahvilarinne on samalla koko Uuperinrinteiden pisin yhtenäinen lasku ja maistuu kaikille harrastajatasoisille laskijoille.

Etelä-Suomen jyrkimmät laskut

Jyrkempää maastoa kaipaavat laskijat hakeutuvat keskeisellä paikalla sijaitseva Punaiseen, joka sopii hyvin myös vakavamielisempään treenaamiseen ja vauhdikkaampaan lasketteluun. Uuperinrinteiden todellinen kruununjalokivi rinteiden puolella on kuitenkin hiihtokeskuksen Musta (400 m), joka on samalla myös koko Etelä-Suomen jyrkin rinne.

Mustat rinteet ovat Etelä-Suomen keskuksissa maaston muodoista johtuen yleisesti harvinaisia. Vauhdikkaalla punaisella ja jyrkällä mustalla rinteellään Uuperinrinteiden kokonaiskattaus onkin vauhdikkaita laskuja kaipaavalle harrastajalle mahdollisesti koko eteläisen Suomen paras matkakohde.

Uuperinrinteet ja suosittu snow park

Jyrkän rinteen ohella toinen Uuperinrinteiden vetonaula on vuonna 2005 avattu laadukas snow park. Laskettelukeskus kehuskelee kyseessä olevan kovin parkki Talman itäpuolella ja jotain näyttöjäkin tästä on. Parkkirinteen kehittäminen oli nimittäin yksi asia, joka johti Visit Finlandin raadin vuonna 2012 myöntämään Paras Lähirinne –palkintoon. Muita palkitsemiseen johtaneita asioita olivat sosiaalisen median käyttö ja aktiivinen tapahtumien järjestäminen.

Parkkirinne on 500 metriä pitkä ja siinä riittää runsaasti obstaakkeleita temppujen heittämiseen. Parkki on suosittu, mikä näkyy myös asiakaskunnassa ja laskuvälineissä – parhaina iltoina yli puolet hiihtokeskuksen asiakaskunnasta laskee mäkeä suksien sijaan lumilaudalla.

Myös rinteiden ulkopuolinen laskettelu onnistuu Uuperinrinteillä rajallisesti punaisen ja mustan rinteen välissä. Varsinaisesta offariseikkailusta ei oikein voi puhua, mutta etenkin nuoremmat temppulaskijat viilettävät toisinaan rinteiden sijaan mieluummin niiden viereisessä metsässä.

Laskettelukeskuksen palvelut yhdestä paikasta

Uuperinrinteiden palvelut ovat keskittyneet huipulla sijaitsevan, julkisivultaan alppityylisen rinnekahvion ympärille. Samasta rakennuksesta löytyvät välinehuolto ja –vuokraus, kahvila ja lipunmyyntipalvelut. Rakennuksen tiloissa toimii myös SkiShop, josta saa välineitä sekä uusina että edullisesti käytettyinä.

Alle 7-vuotiaat lapset ja yli 70-vuotiaat aikuiset laskettelevat Uuperinrinteillä ilmaiseksi. Laskettelun lisäksi alueella on mahdollisuudet myös maastohiihtoon. Latuja pitkin pääsee hiihtämään kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Haminan Ruissaloon.

Laskupäivä Kymenlaaksossa

Uuperinrinteet on Kymenlaakson nuorekas ja palkittu laskettelukeskus, jossa etenkin parkkilaskijat ja Etelä-Suomesta haastavaa laskettavaa etsivät harrastajat viihtyvät hyvin. Hiihtokeskus on eteläisen Suomen lähimäeksi suorastaan yllättävän monipuolinen ja mukavalla korkeuserolla siunattu laskupaikka, jossa kenenkään ei pitäisi joutua pettymään tarjontaan.

Uuperinrinteet sijaitsee Kymenlaaksossa Haminan (10 km) ja Kotkan (30 km) välissä. Venäjän raja on vain 50 kilometrin päässä, mikä näkyy myös asiakaskunnassa. Helsinkiin ajomatkaa taas kertyy noin 160 kilometrin verran.

Plussat

  • Etelä-Suomen jyrkin rinne
  • Etelärannikon suurimpia laskettavia korkeuseroja
  • Palkittu ja kehittyvä snow park

Miinukset

  • Rajallisesti oheistekemistä laskettelun lisäksi
  • Aloittelijoiden rinteitä tarjonnassa vähemmän
  • Pitkät ajomatkat Kymenlaakson ulkopuolelta

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Vuoden 2012 parhaat hiihtokoulut