Hyppää sisältöön

Mustavaara – Joensuun toimiva lähimäki

Mustavaaran hiihtokeskus sijaitsee Itä-Suomessa Kontiolahden kunnassa ja Selkien kylässä. Laskettelukeskus on etenkin paikallisten perheiden ja nuorison suosiossa.

Mustavaaran hiihtokeskus on perheyritys, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1986 saakka. Perille pääsee helpoiten ajamalla Joensuun keskustasta hieman yli kahdenkymmenen kilometrin verran Ilomantsin suuntaan. Paikan päällä tunnelma on rento, henkilökunta ystävällistä ja laskettelu tapahtuu Pohjois-Karjalan kauniissa vaaramaisemissa.

Kehittyvä harrastuspaikka

Hiihtokeskus sijaitsee itäisessä Suomessa vain tunnin ajomatkan päässä jo huomattavasti suuremmasta Kolista. Mustavaara on kuitenkin löytänyt oman uskollisen asiakaskuntansa, joka palaa keskuksen parkkiin ja rinteille vuodesta toiseen. Nykyään hiihtokeskuksesta löytyy kolme hiihtohissiä ja neljä laskettelurinnettä.

Mahdollisuudet erilaisten talvilajien harrastamiseen ovat laskettelukeskuksessa hyvät ja valikoima on viime vuosina laajentunut entisestään. 2010-luvulla Mustavaarassa on mahdollisuudet laskettelun, lumilautailun ja maastohiihdon ohella myös esimerkiksi varjoliitoon.

Laskuharrastuksen alkeita Pikku-Nalle -rinteessä

Mustavaarassa on rinteitä yhteensä neljä ja laskuvalikoima painottuu selkeästi lapsiin ja aloittelijoihin. Neljästä rinteestä kaksi on kaikkein helpoimpia vihreällä värillä merkittyjä aloittelijoiden osuuksia, joissa pienet lapset voivat tutustua uuteen harrastukseen joko hiihtokoulun avustuksella tai itsekseen.

Kaikkein helpoin lasku on ilmaisen sompahissin palvelema helppo ja loiva Pikku-Nalle, jonka vieressä on myös pulkkamäki. Pienet laskijat voivatkin nauttia Pikku-Nalle –rinteestä laskuvälineestä riippumatta.

Vauhdikkaampia laskuja

Pikku-Nalleen yhdistyy varttuneemmille laskijoille suunnattu Nalle-rinne, jossa pääsee nauttimaan pitkistä ja rauhallisista laskuista Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa. Rinteen toisessa reunassa on yleensä myös reilejä ja pieniä bokseja lumilautailijoiden ja new school -laskijoiden mieliksi. Temppumaasto on kuitenkin sen verran reunassa, etteivät huimapäät häiritse nautiskelijoita eivätkä nautiskelijat vauhtiveikkoja

Mustavaaran vauhdikkaimmat laskut löytyvät kuitenkin Otso-rinteestä, jossa on mahdollisuus myös ratalaskuun. Mustia rinteitä Mustavaarasta ei kuitenkaan löydy ja jyrkät laskut rajoittuvatkin punaiseen Otsoon. Kaikki hiihtokeskuksen rinteet ovat valaistuja ja lumetettuja, joten laskettelu onnistuu yleensä ainakin osassa keskusta jo aikaisessa vaiheessa talvea.

Arvostettu snow park

Nalle-rinteen pienen street-osuuden lisäksi parkkilaskemiseen löytyy isompi ja arvostettu Kontio-rinteen snow park. Parkissa on valittavana kaksi laskulinjaa, iso ja keskikokoinen, joista voi poimia parhaiten omia taitojaan vastaavan.

Reitin valinnasta riippumatta, saa yhdellä laskulla alleen sekä vaihtelevan kokoisia hyppyreitä että Reilisepon reilejä. Parkki myös päivittyy kauden aikana jatkuvasti asiakkaiden toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan.

Laskettelijan toimivat palvelut

Mustavaaran palveluista löytyy kaikki laskijalle elintärkeä. Vuokraamo tarjoaa Atomicin laskuvälineitä, carving- ja twintip –suksia sekä huoltoa omille välineille. Hiihtokoulu puolestaan opettaa kaikkea aivan alkeista kehittyneempiin laskutekniikoihin ja maastohiihtäjille löytyy neljän ja kymmenen kilometrin mittaiset hiihtoreitit.

Rinneravintolasta saa niin pikkusuolaista kuin vähän isompaakin nälkää helpottavia herkkuja, kuten pizzoja, hampurilaisia ja kebabia. Jälkiruuaksi kelpaa nauttia Mustavaaran tuoretta munkkia tai korvapuustia. Myös omien eväiden syöminen on kahviossa sallittua ja makkaran paistaminen onnistuu Pikku-Nalle -rinteen viereisellä kodalla.

Mustavaara on perheystävällinen hiihtokeskus

Mustavaara on etenkin lapsiperheiden ja Joensuun seudun nuorison suosiossa. Snow park on pidetty ja lasketteleville perheille löytyy mukavan monipuolinen valikoima tekemistä rennossa ympäristössä ja kauniissa vaaramaisemissa.

Joensuulaisille alle puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva lähimäki on hyvä valinta, mutta Mustavaaraan kauempaa matkustaminen on sen sijainnin vuoksi heti hankalampaa. Pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta ajomatkaa kertyy yli viisi tuntia ja Turun suunnalta yli kuusi. Savonlinnasta ja Kuopiosta matkaa on noin kaksi tuntia.

Plussat

  • Pienille lapsille mukavaa laskettavaa
  • Toimiva parkki
  • Rauhallinen

Miinukset

  • Jyrkkä laskumaasto puuttuu
  • Ei offarimahdollisuuksia
  • Kaukana useimmista suuremmista kaupungeista

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

world snow day

Tammikuussa laskettelun aloittamiseen on entistä matalampi kynnys